[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
4.8

Dietetyka - obalamy popularne mity

Dietetycznym fake newsom mówimy stanowcze NIE.

Im mniej węgli, tym lepiej

Odpowiedź: mit

Teoria

Diety o niskiej zawartości węglowodanów na fali strachu przed insuliną i wahaniami poziomu cukru we krwi zyskały ostatnio bardzo dużą popularność. Coraz więcej osób zaczyna stosować je jako sposób na odchudzanie. Badania pokazują jednak, że nie są one cudownie skutecznym sposobem na szczupłą sylwetkę. Ściśle kontrolowane testy, które porównywały diety niskotłuszczowe z niskowęglowodanowymi, wykazały, że są one podobnie skuteczne w odchudzaniu. Od proporcji między makroskładnikami zdecydowanie ważniejsze są kalorie.

Rezygnacja z węglowoedanów nie dość, że nie da magicznego efektu, to może wręcz przynieść szkodę. Badania prof. Macieja Banacha z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi wykazały, że długotrwała dieta z niską zawartością węglowodanów (poniżej 215 g na dobę) stosowana przez długi czas (ponad 6 lat) jest niekorzystna dla zdrowia i skraca życie. Ryzyko zgonu z dowolnej przyczyny jest przez nią o 32% większe, z powodu nowotworów o 36%, a chorób serca o 50%. Dlaczego? Odstawiając węglowodany, ograniczasz też dostawy witamin, minerałów i błonnika, co niekorzystnie wpływa na cały organizm.

Odstawiać czy nie?

Odpuść sobie walkę z węglowodanami i zamiast niej skup się na tym, by pilnować kaloryczności menu. Prof. Sara Seidelmann, kardiolog, wyliczyła, że optymalna dawka tego makroskładnika to ok. 50% kalorii. I tego się trzymaj.

Lepiej unikać owoców, bo zawierają dużo cukru

Odpowiedź: mit

Teoria

Wiadomo, że z cukrami trzeba ostrożnie. Badanie uczonych ze Szwecji wykazało, że kobiety, które wypijały codziennie napój gazowany albo sok owocowy, są dwukrotnie bardziej zagrożone zachorowaniem na cukrzycę typu 2. I to stało się powodem lęku przed owocami. Ale ten strach nie jest uzasadniony. „Spójrzmy na cząsteczki cukru pod mikroskopem, a zobaczymy, że mają tę samą strukturę chemiczną, czy występują w słodkim ziemniaku, czy w czekoladzie – mówi założycielka The Rooted Project, dietetyczka Rosie Saunt. – Ale cukier z owoców jest wchłaniany inaczej, bo owoc jest nieprzetworzony”. Cukier z całych owoców nie powoduje aż takiego skoku glukozy we krwi, więc nie grozi cukrzycą. Poza tym, wyciskając sam sok, podobnie jak w przypadku selera, pozbawiasz się błonnika i sporej części minerałów.

Jeść czy nie jeść?

Jeść. Niech Cię nie przeraża wysoka zawartość cukru. Co więcej, uczeni z Harvard School of Public Health ustalili, że jedzenie owoców znacząco obniża ryzyko cukrzycy typu 2. Najlepszymi ochroniarzami są jagody, winogrona, jabłka i gruszki, przy czym jedzenie jagód trzy razy w tygodniu zmniejszało zagrożenie najbardziej, bo aż o 26%. Żeby obniżyć ryzyko, unikaj białego cukru, syropu klonowego i nadmiaru miodu. Dziennie staraj się jeść nie więcej niż 30 g tych produktów.

REKLAMA

REKLAMA

Sok z selera codziennie na czczo

Odpowiedź: być może

Teoria

Jeśli wierzyć internetowym wpisom, wypijana na czczo szklanka soku z selera naciowego jest cudownym lekarstwem na wszystkie prawie dolegliwości: od trądziku, przez stres, po wzdęcia. Nie ma solidnych badań na ludziach, które dowodziłyby korzystnego wpływu soku z selera na stan jelit. Znamy tylko badania na zwierzętach laboratoryjnych. Jednak brak badań nie jest dowodem jego nieistnienia. Wiadomo przecież, że seler jest bogatym źródłem antyoksydantów i minerałów, a jednocześnie zawiera niewiele cukrów, więc jeśli zastąpisz nim poranny koktajl z bananów i jabłek, możesz zmniejszyć dzienną dawkę kalorii.

Pić czy nie pić

Jeśli tylko masz ochotę (i czas, żeby przygotowywać sobie porcję co rano), pij śmiało. Na pewno Ci nie zaszkodzi. Może nawet pomóc – sok z selera doskonale nawadnia, co szczególnie w sezonie grzewczym jest nie do przecenienia. Pamiętaj jednak, że nie musisz robić soku, żeby wykorzystać seler. Jeśli będziesz go po prostu przegryzać, dostarczysz sobie witaminy i minerały, a przy okazji sporo błonnika, którego się pozbywasz, wyciskając sok. Masz IBS? Ostrożnie. Seler naciowy ma większą zawartość FODMAP niż bulwa, więc zaczynaj od mniejszych dawek i obserwuj się uważnie zanim dojdziesz do szklanki dziennie.

Im ciemniejszy cukier, tym zdrowszy

Odpowiedź: mit

Teoria

Wiemy, że cukier nam nie służy. Ale jesteśmy tak zaprogramowani, że lubimy słodki smak, więc szukamy sposobu na zdrowsze słodzenie. Dlatego w Starbucksie zazwyczaj mniej jest torebek z tym ciemnym cukrem. Problem w tym, że ciemny kolor niewiele znaczy. Według mgr inż. Anny Taraszewskiej z Instytutu Żywności i Żywienia, „cukier brązowy to nic innego, jak cukier rafinowany zabarwiony na brązowo przez niewielki dodatek melasy lub karmelu. Pod względem żywieniowym nie różni się więc od cukru rafinowanego.

Brązowy kolor ma też cukier nierafinowany, czyli taki, który nie został poddany procesowi oczyszczania. Zawiera on niewielkie ilości składników mineralnych, jak wapń, żelazo, magnez, potas. To stanowi o jego nieznacznej przewadze nad cukrem rafinowanym, ale nie decyduje o tym, że jest on korzystniejszy dla zdrowia”. Cukier trzcinowy ze względu na ciemny kolor również często uznawany jest za zdrowszy, jednak niezależnie od tego, z czego cukier został wyprodukowany, nadal pozostaje sacharozą i lepiej go unikać.

Czym słodzić

Jeśli nie możesz żyć bez słodkiego smaku, spróbuj słodzić ksylitolem – jest trochę mniej słodki, ma nieco mniej kalorii, ale dużo niższy indeks glikemiczny. Uwaga: jego nadmiar może powodować wzdęcia i biegunkę.

Musisz wypić szejka z białkiem zaraz po treningu

Odpowiedź: mit

Teoria

Wedle tej teorii tzw. okno potreningowe, czyli mniej więcej godzina tuż po ćwiczeniach, ma szczególne znaczenie dla regeneracji. Dzięki wyższej aktywności enzymów i wrażliwości tkanek na insulinę węglowodany i aminokwasy mają szybciej docierać do komórek, powodując szybszy przyrost mięśni. Nowe badania wykazały jednak, że zwiększona wrażliwość tkanek utrzymuje się przez wiele godzin po ćwiczeniach, nie ma więc powodu, by targać ze sobą dodatkową porcję koktajlu lub kupować absurdalnie drogi koktajl w klubie.

Kiedy białko

Przez cały dzień. Oprócz głównych posiłków jedz przekąski: sporo białka jest w migdałach, jajkach na twardo oraz, oczywiście, w batonach i koktajlach białkowych. Jeśli chcesz zwiększyć masę mięśniową, staraj się codziennie dostarczać sobie 1,6-2,0 g białka na każdy kilogram masy ciała. Więcej nie ma sensu – badania wykazały, że w tym wypadku więcej nie znaczy lepiej.

ZOBACZ TEŻ: Urodowe i fitnessowe patenty Kate Hudson

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij