Dietetyczny posiłek: bulion z estragonem

Gwarantujemy, że ekspresowe danie może być i smaczne, i zdrowe. Nie wierzysz? To wypróbuj poniższy przepis na zupę z aromatycznym estragonem. Potrawę przyrządzisz w nie więcej niż 20 minut. Smacznego!

bulion z estragonem, rosół, zupa fot. shutterstock.com
Na przeziębienie, na zły humor, na wszystko najlepsza jest dobra zupa!

Nawet jeśli na co dzień nie masz czasu na gotowanie, z naszym przepisem już w 20 minut wyczarujesz pyszne i zdrowe danie dla całej rodziny. Tym razem szef kuchni WH zaprasza na aromatyczną i sycącą zupę z estragonem. Ale jeśli akurat dziś nie masz ochoty an zupę, może skusisz się na wołowe burgery lub pieczonego łososia z warzywami? Tak czy siak, brak czasu nie jest już Twoja wymówką. Bierz się do zdrowego gotowania. Czas, start!

Przepis na bulion z estragonem

Kcal: 269 l Kcal: 586 l Porcje: 4 l Czas: 20 min l Cukier: 5 g l Tł. nasyc.: 3 g

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 l bulionu drobiowego
  • 4 gałązki estragonu
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 4 młode pory, przecięte wzdłuż
  • 4 młode marchewki, przecięte wzdłuż
  • 1 młody fenkuł, plasterki
  • 200 g ziemniaków, plasterki
  • 100 g czubków szparagów
  • 4 łyżki śmietany 36%
  • sok i starta skórka z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

1. Zagotuj bulion z plasterkami kurczaka i plasterkami ziemniaków. Dorzuć 2 gałązki estragonu, pora, marchew i fenkuła.

2. Po kwadransie wrzuć szparagi i wyjmij gałązki estragonu. Oberwij listki z 2 pozostałych gałązek i wymieszaj z gęstą śmietaną, sokiem i skórką z cytryny. Sprawdź, czy mięso jest ugotowane.

3. Przelej zupę do misek i włóż do środka po łyżce śmietany z estragonem.

Jeśli uwielbiasz zupy, to mamy coś specjalnie dla Ciebie. Przygotowaliśmy aż 5 prostych przepisów na pyszne zupy. A jeśli masz ochotę na odrobinę egzotyki, wypróbuj koniecznie azjatycką zupę pho z shitake.

WH 03/2016

REKLAMA