Nawet jeśli na co dzień nie masz czasu na gotowanie, z naszym przepisem już w 20 minut wyczarujesz pyszne i zdrowe danie dla całej rodziny. Tym razem szef kuchni WH zaprasza na aromatyczną i sycącą zupę z estragonem. Ale jeśli akurat dziś nie masz ochoty an zupę, może skusisz się na wołowe burgery lub pieczonego łososia z warzywami? Tak czy siak, brak czasu nie jest już Twoja wymówką. Bierz się do zdrowego gotowania. Czas, start!
Przepis na bulion z estragonem
Kcal: 269 l Kcal: 586 l Porcje: 4 l Czas: 20 min l Cukier: 5 g l Tł. nasyc.: 3 g
Składniki (na 4 porcje):
- 1 l bulionu drobiowego
- 4 gałązki estragonu
- 2 duże piersi z kurczaka
- 4 młode pory, przecięte wzdłuż
- 4 młode marchewki, przecięte wzdłuż
- 1 młody fenkuł, plasterki
- 200 g ziemniaków, plasterki
- 100 g czubków szparagów
- 4 łyżki śmietany 36%
- sok i starta skórka z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
1. Zagotuj bulion z plasterkami kurczaka i plasterkami ziemniaków. Dorzuć 2 gałązki estragonu, pora, marchew i fenkuła.
2. Po kwadransie wrzuć szparagi i wyjmij gałązki estragonu. Oberwij listki z 2 pozostałych gałązek i wymieszaj z gęstą śmietaną, sokiem i skórką z cytryny. Sprawdź, czy mięso jest ugotowane.
3. Przelej zupę do misek i włóż do środka po łyżce śmietany z estragonem.
Jeśli uwielbiasz zupy, to mamy coś specjalnie dla Ciebie. Przygotowaliśmy aż 5 prostych przepisów na pyszne zupy. A jeśli masz ochotę na odrobinę egzotyki, wypróbuj koniecznie azjatycką zupę pho z shitake.
WH 03/2016