Dieta wolumetryczna - na czym polega
Dieta wolumetryczna, zwana również dietą objętościową, to model żywienia stworzony przez dr Barbarę Rolls - profesor nauk o żywieniu Uniwersytetu Penn State w Pensylwanii. Dieta ta została uznana za drugą najkorzystniejszą dietę odchudzającą na świecie (konkurencja była dość spora, bo w plebiscycie brało udział aż 40 różnych diet). Dieta wolumetryczna otrzymała wysokie oceny od ekspertów żywienia za efektywność i za to, że łatwo jest przestrzegać jej przez dłuższy czas.
Jakie są więc jej założenia i co sprawia, że tak świetnie sprawdza się u osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy? Dieta wolumetryczna opiera się na produktach o niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości błonnika oraz wody - owocach, warzywach i zupach. Wspomniany błonnik, zapewnia uczucie sytości i hamuje odczuwanie głodu, dzięki czemu łatwiej jest uzyskać ujemny bilans kaloryczny.
Dieta wolumetryczna - na co uważać i po jakie produkty sięgać
Największą zaletą diety objętościowej jest fakt, że nie musisz trzymać się sztywnych reguł ani skrupulatnie zapisywać każdej zjedzonej kalorii. Dieta wolumetryczna nie jest ścisłą dietą, w której musisz przestrzegać narzuconych zasad. To raczej koncepcja mająca na celu zdrowe podejście do jedzenia. Ważne jest, by zapamiętać, po które grupy produktów można sięgać bez wyrzutów sumienia, a które lepiej ograniczyć. Warto pamiętać również, że jeśli masz ochotę, możesz sięgnąć po produkt z grupy czwartej pod warunkiem, że zrekompensujesz tę nadwyżkę w kolejnych posiłkach.
Dieta wolumetryczna dzieli się na 4 grupy produktów:
- Grupa pierwsza, czyli produkty, które można spożywać bez ograniczeń: Niskokaloryczne owoce i warzywa (np.truskawki, maliny, pomidory, papryka, ogórek, jabłka, warzywa zielonolistne, cytrusy, szparagi), odtłuszczone mleko oraz zupy gotowane na bazie bulionu.
- Grupa druga, czyli produkty, po które można sięgać w ilości ograniczonej: Bogatsze w cukry owoce i warzywa (np. banany, ziemniaki, kukurydza, rośliny strączkowe), zboża, chude mięso, ryby.
- Grupa trzecia, czyli produkty, których spożycie należy ograniczyć: mięso,
sery, sałatki z tłustymi dressingami, chleb. - Grupa czwarta, czyli produkty, które należy wyeliminować: słone przekąski, czekoladki, ciasteczka, napoje gazowane, dania typu fast food.
Przy komponowaniu menu należy zwracać uwagę na gęstość energetyczną produktów, po które sięgamy. Gęstość energetyczna oznacza ilość kalorii dostarczanych w konkretnej ilości produktu (zwykle podaje się ją w ilości kcal na 100 g produktu). W diecie wolumetrycznej należy wybierać produkty o niskiej gęstości - dzięki temu można zjeść większą ilość pożywienia bez szkody dla sylwetki. Niska gęstość wynika zwykle z wysokiej zawartości wody, dlatego wskazane jest sięganie po owoce i warzywa takie, jak: ogórek, melony, arbuzy, rzodkiewki, cytrusy, brokuły oraz papryka.