REKLAMA

Dieta wolumetryczna - odchudzanie bez liczenia kalorii [na czym polega + przykładowy jadłospis]

Życie na liściu sałaty i wiecznym głodzie to nie dla Ciebie? Chciałabyś jeść dużo oraz sycąco i chudnąć? Jeśli na któreś z tych pytań odpowiedziałaś twierdząco, poznaj dietę wolumetryczną.

dieta wolumetryczna fot. Shutterstock.com

Dieta wolumetryczna - na czym polega

Dieta wolumetryczna, zwana również dietą objętościową, to model żywienia stworzony przez dr Barbarę Rolls - profesor nauk o żywieniu Uniwersytetu Penn State w Pensylwanii. Dieta ta została uznana za drugą najkorzystniejszą dietę odchudzającą na świecie (konkurencja była dość spora, bo w plebiscycie brało udział aż 40 różnych diet). Dieta wolumetryczna otrzymała wysokie oceny od ekspertów żywienia za efektywność i za to, że łatwo jest przestrzegać jej przez dłuższy czas.

Jakie są więc jej założenia i co sprawia, że tak świetnie sprawdza się u osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy? Dieta wolumetryczna opiera się na produktach o niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości błonnika oraz wody - owocach, warzywach i zupach. Wspomniany błonnik, zapewnia uczucie sytości i hamuje odczuwanie głodu, dzięki czemu łatwiej jest uzyskać ujemny bilans kaloryczny.

Dieta wolumetryczna - na co uważać i po jakie produkty sięgać

Największą zaletą diety objętościowej jest fakt, że nie musisz trzymać się sztywnych reguł ani skrupulatnie zapisywać każdej zjedzonej kalorii. Dieta wolumetryczna nie jest ścisłą dietą, w której musisz przestrzegać narzuconych zasad. To raczej koncepcja mająca na celu zdrowe podejście do jedzenia. Ważne jest, by zapamiętać, po które grupy produktów można sięgać bez wyrzutów sumienia, a które lepiej ograniczyć. Warto pamiętać również, że jeśli masz ochotę, możesz sięgnąć po produkt z grupy czwartej pod warunkiem, że zrekompensujesz tę nadwyżkę w kolejnych posiłkach.

Dieta wolumetryczna dzieli się na 4 grupy produktów:

  1. Grupa pierwsza, czyli produkty, które można spożywać bez ograniczeń: Niskokaloryczne owoce i warzywa (np.truskawki, maliny, pomidory, papryka, ogórek, jabłka, warzywa zielonolistne, cytrusy, szparagi), odtłuszczone mleko oraz zupy gotowane na bazie bulionu.
  2. Grupa druga, czyli produkty, po które można sięgać w ilości ograniczonej: Bogatsze w cukry owoce i warzywa (np. banany, ziemniaki, kukurydza, rośliny strączkowe), zboża, chude mięso, ryby.
  3. Grupa trzecia, czyli produkty, których spożycie należy ograniczyć: mięso,
    sery, sałatki z tłustymi dressingami, chleb.
  4. Grupa czwarta, czyli produkty, które należy wyeliminować: słone przekąski, czekoladki, ciasteczka, napoje gazowane, dania typu fast food.

Przy komponowaniu menu należy zwracać uwagę na gęstość energetyczną produktów, po które sięgamy. Gęstość energetyczna oznacza ilość kalorii dostarczanych w konkretnej ilości produktu (zwykle podaje się ją w ilości kcal na 100 g produktu). W diecie wolumetrycznej należy wybierać produkty o niskiej gęstości - dzięki temu można zjeść większą ilość pożywienia bez szkody dla sylwetki. Niska gęstość wynika zwykle z wysokiej zawartości wody, dlatego wskazane jest sięganie po owoce i warzywa takie, jak: ogórek, melony, arbuzy, rzodkiewki, cytrusy, brokuły oraz papryka.

 

REKLAMA

REKLAMA

Dieta wolumetryczna - zalety

Do zalet diety objętościowej zaliczyć trzeba:

  • brak restrykcyjnych zasad
  • doskonale zaspokaja głód
  • dzięki dużemu udziałowi warzyw i owoców jest bogata w witaminy i minerały
  • efektywność - łatwo utrzymać ujemny bilans kaloryczny
  • możliwość układania jadłospisu według osobistych upodobań
  • brak eliminacji grup produktów
  • to dobry wstęp do nauki zdrowych nawyków żywieniowych

Dieta wolumetryczna - wady

Jak każda z diet, dieta objętościowa również ma swoje wady. Na szczęście ich lista jest stosunkowo krótka:

  • wymaga przygotowywania posiłków w domu, co może być czasochłonne
  • trzeba nauczyć się, z jaką częstotliwością można sięgać po poszczególne produkty

Dieta wolumetryczna - przykładowe menu

Przygotowałyśmy dla Ciebie przykładowy jadłospis, który sprawdzi się na diecie objętościowej.

Śniadanie: Omlet z 3 jajek z papryką, pomidorem i szpinakiem oraz pełnoziarnisty tost.

Przekąska: Jogurt naturalny typu skyr z owocami, np. truskawkami, malinami.

Obiad: Leczo z cukinią, papryką, fasolką szparagową, czerwoną cebulą i podsmażoną piersią z indyka.  

Podwieczorek: Miseczka prażonej ciecierzycy i smoothie z mango, jagód, pomarańczy i truskawek.

Kolacja: Ryba gotowana na parze razem z brokułem i szparagami, sałatka z sałaty rzymskiej, pomidorów, rzodkiewki i ogórka skropiona oliwą oraz komosa ryżowa.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA