Dieta wegetariańska: 3 pomysły na obiad

Dieta wegetariańska wcale nie jest nudna. Jeśli szukasz pomysłu na obiad, to przygotowaliśmy dla Ciebie 3 proste przepisy na dania z warzywami. W rolach głównych występują: dynia makaronowa, cukinia i bakłażan, a towarzyszą im równie smaczne i zdrowe dodatki. Przekonaj się sama.

dieta wegetarianska, dynia makaronowa fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Dynia na szybki metabolizm

Porcji 4 | Kcal 588 | Czas 35 minut

REKLAMA
  • 1 dynia makaronowa,
  • 2 łyżeczki oliwy,
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony,
  • 2 suszone czerwone chili, zmiażdżone,
  • 1 łyżeczka posiekanej pietruszki,
  • parmezan, starty.

Pokrój dynię na pół, wydrąż z pestek i piecz przez 30 min. Po wyjęciu z piekarnika „makaron” wyciągaj widelcem. Podgrzej oliwę na patelni, dodaj czosnek z chili i zostaw na pół minuty. Zdejmij z ognia i dodaj makaron. Wymieszaj z pietruszką i dodaj parmezan.

ZOBACZ TEŻ: Jak długo gotować zielone, białe i fioletowe szparagi?

Samo dobro: Kapsaicyna zawarta w chili nie tylko dodaje ostrości, ale przede wszystkim podkręca metabolizm.

REKLAMA

REKLAMA

dieta wegetarianska, warzywa, cukinia, spaghetti fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Pomidory na ochronę skóry

Porcji 4 | Kcal 233 | Czas 40 minut

  • 4 cukinie,
  • 4 łyżeczki oliwy,
  • 1 cebula, posiekana,
  • 800 g pomidorów śliwkowych,
  • 1 ząbek czosnku, posiekany,
  • 2 łyżeczki pulpy pomidorowej,
  • szczypta cukru,
  • 1 gałązka rozmarynu.

Pokrój cukinię na kształt makaronu penne i blanszuj przez 3 minuty. Cebulę zeszklij na patelni. Pomidory zgnieć widelcem i dodaj do patelni z czosnkiem, pulpą, cukrem i rozmarynem. Duś przez 30 min. Wyjmij rozmaryn i resztę wymieszaj z cukinią. Serwuj z odrobiną oliwy.

ZOBACZ TEŻ: Żywność wysokoprzetworzona vs. naturalna

Samo dobro: Likopen z pomidorów pomaga w ochronie przed szkodliwym działaniem słońca. Poza tym pomidory są także jednym ze składników diety na zdrowe serce –  sprawdź przepis na faszerowane pomidory.

REKLAMA

dieta wegetarianska, warzywa, bakłażan  fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Bakłażan na mózg jak brzytwa

Porcji 4 | Kcal 505 | Czas 20 minut

  • 3 bakłażany,
  • 100 ml oliwy,
  • 200 g świeżego groszku,
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
  • 200 g sera koziego (miękki),
  • garść posiekanej mięty,
  • garść parmezanu.

Pokrój bakłażan na 1-cm paski, posyp solą i odstaw na 15 min. Opłucz z soli, wysusz i smaż w 50 ml oliwy. Groszek gotuj przez 3 min. Podgrzej resztę oliwy, dodaj czosnek na 1 min i groszek na 3 min. Posyp serem i dodaj bakłażana. Serwuj z miętą, parmezanem i oliwą.

Samo dobro: Skórka bakłażana jest napakowana składnikami odżywczymi, które poprawiają krążenie krwi w mózgu.

Warzywa warzywami, ale jeśli masz ochotę na prawdziwą pastę, wypróbuj nasze proste przepisy na dania z makaronem.

Zobacz również:
Powroty do ćwiczeń są równie trudne, co powroty do pracy po wakacjach życia. Spokojnie, nie będziemy Cię namawiać, żebyś na urlop zabrała ze sobą robotę, ale trening już tak. Wrócisz pełna energii i w formie lepszej niż kiedykolwiek.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA