Nie zastanawiamy się, czy w warzywach to korzeń czy liście są dla nas lepsze. Po prostu jemy i to, i to, bo każda część roślin jest życiodajna na swój sposób i każda zapewnia nam zdrowie i dobre samopoczucie.
Przedstawiamy przepisy, które pozwolą Ci odkryć nie tylko smak, ale i siłę roślin. Świetne by zyskać więcej energii, odzyskać siły po treningu, bez zmartwienia o nadmiar kalorii i tłuszczów.
Burgery z ciecierzycy
Wartości odżywcze w 1 porcji:
- 1 porcja: ok. 360 kcal
- 53 g węglowodanów
- 12 g białka
- 8 g tłuszczu
Składniki (5 porcji):
- 1 puszka ciecierzycy
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 cebuli
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
- 100 g zmielonych płatków owsianych
- 4 łyżki wody po cieciorce
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz,
- olej rzepakowy do smażenia
- dodatkowo 5 bułek (ok. 500 g)
- 5 rzodkiewek
- garść rukoli
- ajvar
- 2 ogórki kiszone
- kiełki brokuła
Jak zrobić?
- Ciecierzycę odsączamy z zalewy, płuczemy, odsączamy i blendujemy.
- Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy.
- Do ciecierzycy dodajemy wszystkie składniki: cebulę, natkę, olej rzepakowy, płatki owsiane, wodę z puszki, płatki drożdżowe oraz zioła. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Formujemy kotlety i smażymy je przez 2 minuty z każdej strony na złotobrązowy kolor.
- Bułki przecinamy na pół. Smarujemy obie części ajvarem, układamy rukolę, kotlety, plastry rzodkiewki, ogórka, kiełki. Podajemy spięte patyczkiem do szaszłyków.
Bezmięsne burgery można przygotować na wiele różnych sposobów. Sprawdź też przepis na burgery z komosy ryżowej, który przygotowała dla nas Marta Dymek z Jadłonomii.