1. Rzodkiewka
- Ile? Do smaku, w plasterkach
- Dlaczego? Nie wszystko, co chrupiące, to niezdrowe. Rzodkiewka ma mało kalorii, za to mnóstwo witamin i chociażby potasu, który reguluje pracę mięśni. Nowalijki to gruntowe warzywa sezonowe, więc kupuj je tylko wiosną w sprawdzonym warzywniaku, a nie w marketach, żeby zamiast bomby witamin nie zafundować sobie bomby nawozów.
2. Szczypiorek
- Ile? 10 g
- Dlaczego? Będziesz wesoła jak szczypiorek na wiosnę, bo ta zielenina ma sporo odmładzającej witaminy C. Poza tym reguluje układ trawienny, a zawarta w nim siarka poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.
3. Czerwona fasola
- Ile? 100 g
- Dlaczego? Mięsożercy może jeszcze nie wiedzą: to małe magazyny białka dla mięśni i witamin z grupy B dla mózgu. Dzięki temu skoncentrujesz się nie tylko na treningu.
4. Zielona soja lub soczewica
- Ile? 40 g, ugotowana
- Dlaczego? Te naturalne pastylki to takie roślinne steki – bogate źródło białka i żelaza. Są sycące, więc na długo powstrzymają burczenie w brzuchu. Sprawdź też listę 7 warzyw bogatych w białko.
5. Kukurydza
- Ile? 10 g
- Dlaczego? To źródło węglowodanów, których potrzebujesz, żeby odzyskać utraconą energię. Oprócz nich zyskasz też sporo zeaksantyny i luteiny, które neutralizują wolne rodniki i chronią oczy (tak, byś lepiej widziała w lustrze efekty wizyt na siłowni).
6. Groszek
- Ile? 50 g
- Dlaczego? Te maluchy są napakowane błonnikiem, a jeśli dbasz o figurę, to wiesz, że jest on na wagę złota. Poza tym dostarczy Ci witaminy K, której towarzystwo ceni sobie wapń. To idealny układ dla mocnych kości w przyszłości.
7. Rukola
- Ile? Dwie garści (30 g)
- Dlaczego? Doda potrawie wyrazistości, a organizmowi dostarczy glukozynolanów, które mogą wspierać organizm w pozbywaniu się szkodliwych toksyn.
8. Zioła (bazylia, kolendra, mięta)
- Ile? 2 g, posiekane
- Dlaczego? Dodają smaku, mają właściwości lecznicze i co najważniejsze – można je jeść bez wyrzutów sumienia.
9. Dressing
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego (możesz też dodać ocet jabłkowy własnej roboty)
- brązowy cukier
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 posiekane chili
10. Przygotowanie
Wymieszaj składniki dressingu, dodaj pół łyżeczki brązowego cukru i odstaw do lodówki. Składniki sałatki wrzuć do pudełka na lunch, polej dressingiem na chwilę przed jedzeniem (czyli chwilę po treningu).
WH 03/2016