[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.9

Dieta wegańska: lunchbox [posiłek po treningu]

Połącz cykl treningowy z cyklem natury i skomponuj prosty potreningowy posiłek z warzyw. Udowadniamy, że bez mięsa też możesz nasycić swój żołądek i mięśnie. Oto przepis na sałatkę dla miłośniczek diety wegańskiej.

lunchbox fot. shutterstock.com

1. Rzodkiewka

  • Ile? Do smaku, w plasterkach
  • Dlaczego? Nie wszystko, co chrupiące, to niezdrowe. Rzodkiewka ma mało kalorii, za to mnóstwo witamin i chociażby potasu, który reguluje pracę mięśni. Nowalijki to gruntowe warzywa sezonowe, więc kupuj je tylko wiosną w sprawdzonym warzywniaku, a nie w marketach, żeby zamiast bomby witamin nie zafundować sobie bomby nawozów.

2. Szczypiorek

  • Ile? 10 g
  • Dlaczego? Będziesz wesoła jak szczypiorek na wiosnę, bo ta zielenina ma sporo odmładzającej witaminy C. Poza tym reguluje układ trawienny, a zawarta w nim siarka poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.

3. Czerwona fasola

  • Ile? 100 g
  • Dlaczego? Mięsożercy może jeszcze nie wiedzą: to małe magazyny białka dla mięśni i witamin z grupy B dla mózgu. Dzięki temu skoncentrujesz się nie tylko na treningu.

4. Zielona soja lub soczewica

  • Ile? 40 g, ugotowana
  • Dlaczego? Te naturalne pastylki to takie roślinne steki – bogate źródło białka i żelaza. Są sycące, więc na długo powstrzymają burczenie w brzuchu. Sprawdź też listę 7 warzyw bogatych w białko.

5. Kukurydza

  • Ile? 10 g
  • Dlaczego? To źródło węglowodanów, których potrzebujesz, żeby odzyskać utraconą energię. Oprócz nich zyskasz też sporo zeaksantyny i luteiny, które neutralizują wolne rodniki i chronią oczy (tak, byś lepiej widziała w lustrze efekty wizyt na siłowni).

6. Groszek

  • Ile? 50 g
  • Dlaczego? Te maluchy są napakowane błonnikiem, a jeśli dbasz o figurę, to wiesz, że jest on na wagę złota. Poza tym dostarczy Ci witaminy K, której towarzystwo ceni sobie wapń. To idealny układ dla mocnych kości w przyszłości.

7. Rukola

  • Ile? Dwie garści (30 g)
  • Dlaczego? Doda potrawie wyrazistości, a organizmowi dostarczy glukozynolanów, które mogą wspierać organizm w pozbywaniu się szkodliwych toksyn.

8. Zioła (bazylia, kolendra, mięta)

  • Ile? 2 g, posiekane
  • Dlaczego? Dodają smaku, mają właściwości lecznicze i co najważniejsze – można je jeść bez wyrzutów sumienia.

9. Dressing

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego (możesz też dodać ocet jabłkowy własnej roboty)
  • brązowy cukier
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 posiekane chili

10. Przygotowanie

Wymieszaj składniki dressingu, dodaj pół łyżeczki brązowego cukru i odstaw do lodówki. Składniki sałatki wrzuć do pudełka na lunch, polej dressingiem na chwilę przed jedzeniem (czyli chwilę po treningu).

WH 03/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij