1. Woda mineralna
W okresie ciąży zapotrzebowanie na wodę wzrasta z 2 l dziennie do 2300 ml. Warto wtedy sięgać po wodę, która dostarcza organizmowi dodatkowych substancji – wapnia (zdrowe kości i zęby), magnezu (przeciwdziała skurczom macicy) oraz wodorowęglanów (zmniejszają zakwaszenie organizmu).
2. Warzywa strączkowe
Zawierają dużą ilość białka roślinnego, zaspokajając zwiększone potrzeby przyszłej mamy na ten składnik. Są też źródłem błonnika oraz kwasu foliowego, chroniącego płód przed nieprawidłowym kształtowaniem układu nerwowego.
ZOBACZ TEŻ: 10 najlepszych produktów dla serca
3. Banany
W połączeniu z orzechami oraz wodą wapniowo-magnezową tworzą superpakiet przeciwskurczowy często potrzebny kobietom w ciąży. Wypróbuj któryś z naszych przepisów z bananami w roli głównej.
4. Burak
Dzięki zawartości żelaza wspomaga procesy tworzenia czerwonych krwinek, których stężenie w osoczu krwi maleje z tygodnia na tydzień. Obniża też ciśnienie krwi, co przeciwdziała powstawaniu groźnego stanu przedrzucawkowego. Przeczytaj więcej o właściwościach zdrowotnych buraków.
5. Produkty pełnoziarniste
Błonnik wspomaga perystaltykę jelit, przeciwdziałając powstawaniu zaparć oraz hemoroidów. Ale pamiętaj, że jego właściwości aktywizują się dopiero po wypiciu dużej ilości wody!
6. Żurawina
Posiada właściwości hamujące wzrost wielu bakterii odpowiedzialnych za zakażenie dróg moczowych. Pomaga też przy infekcjach wywołanych drożdżakami z rodzaju Candida.
7. Migdały
To przede wszystkim doskonałe źródło potasu oraz magnezu (odpowiednio 778 g i 269 mg w dwóch garściach), które mają realny i kojący wpływ na skurcze łapiące łydki i stopy.
Komentarze
~kicia, 2018-11-13 10:13:35
~lila, 2017-12-02 16:40:17
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?