[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.4

Dieta w ciąży [10 najzdrowszych produktów dla przyszłych mam]

Poznaj 10 produktów spożywczych, którymi w ciąży możesz się zajadać. Są dobre i dla Twojego dzidziusia, i dla Ciebie. Oto dieta dla ciężarnych.

ciąża to jedz W czasie ciąży jedz dla dwojga, nie za dwoje (fot. shutterstock.com).

40 tygodni ciąży to czas, w którym powinnaś zwrócić szczególną uwagę na swoje menu. Wprowadź do codziennej diety produkty, które Ciebie utrzymają w doskonałej formie, a małemu człowiekowi pozwolą zdrowo rosnąć. Wyeliminuj natomiast te groźne dla Waszego zdrowia.

1. Woda mineralna

W okresie ciąży zapotrzebowanie na wodę wzrasta z 2 l dziennie do 2300 ml. Warto wtedy sięgać po wodę, która dostarcza organizmowi dodatkowych substancji – wapnia (zdrowe kości i zęby), magnezu (przeciwdziała skurczom macicy) oraz wodorowęglanów (zmniejszają zakwaszenie organizmu).

 

fot. Andrii Gorulko 2015/shutterstock.com

2. Warzywa strączkowe

Zawierają dużą ilość białka roślinnego, zaspokajając zwiększone potrzeby przyszłej mamy na ten składnik. Są też źródłem błonnika oraz kwasu foliowego, chroniącego płód przed nieprawidłowym kształtowaniem układu nerwowego.

 

fot. shutterstock.com

3. Banany

W połączeniu z orzechami oraz wodą wapniowo-magnezową tworzą superpakiet przeciwskurczowy często potrzebny kobietom w ciąży. Wypróbuj któryś z naszych przepisów z bananami w roli głównej.

 

fot. shutterstock.com

4. Burak

Dzięki zawartości żelaza wspomaga procesy tworzenia czerwonych krwinek, których stężenie w osoczu krwi maleje z tygodnia na tydzień. Obniża też ciśnienie krwi, co przeciwdziała powstawaniu groźnego stanu przedrzucawkowego. Przeczytaj więcej o właściwościach zdrowotnych buraków.

fot. shutterstock.com

 

5. Produkty pełnoziarniste

Błonnik wspomaga perystaltykę jelit, przeciwdziałając powstawaniu zaparć oraz hemoroidów. Ale pamiętaj, że jego właściwości aktywizują się dopiero po wypiciu dużej ilości wody!

 

fot. shutterstock.com

6. Żurawina

Posiada właściwości hamujące wzrost wielu bakterii odpowiedzialnych za zakażenie dróg moczowych. Pomaga też przy infekcjach wywołanych drożdżakami z rodzaju Candida.

 

fot. shutterstock.com

7. Migdały

To przede wszystkim doskonałe źródło potasu oraz magnezu (odpowiednio 778 g i 269 mg w dwóch garściach), które mają realny i kojący wpływ na skurcze łapiące łydki i stopy.

jajka fot. shutterstock.com

8. Jaja

Zaspokajają wszelkie potrzeby rozwijającego się organizmu. Hitem w składzie jaja jest cholina – wspomaga rozwój mózgu płodu i zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej dziecka. Sprawdź tylko, ile jajek można jeść tygodniowo.

brokuła fot. shutterstock.com

9. Brokuły

Zapobiegają i walczą z przeziębieniem. Zaledwie 1 szklanka brokułów zawiera około 220% zapotrzebowania na witaminę C. No i spośród wszystkich kapustnych brokuły mają najmniejszą zdolność do akumulacji azotanów z nawozów.

probiotyki fot. shutterstock.com

10. Jogurt naturalny

To patent na uporczywe wzdęcia, bo dzięki zawartości kwasu mlekowego ograniczony zostaje wzrost bakterii gnilnych w jelitach. I doskonałe źródło białka oraz wapnia.

WH 03/2017

Komentarze

 (3)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij