REKLAMA

Dieta w ciąży [10 najzdrowszych produktów dla przyszłych mam]

Poznaj 10 produktów spożywczych, którymi w ciąży możesz się zajadać. Są dobre i dla Twojego dzidziusia, i dla Ciebie. Oto dieta dla ciężarnych.

ciąża to jedz Shutterstock
W czasie ciąży jedz dla dwojga, nie za dwoje.

1. Woda mineralna

W okresie ciąży zapotrzebowanie na wodę wzrasta z 2 l dziennie do 2300 ml. Warto wtedy sięgać po wodę, która dostarcza organizmowi dodatkowych substancji – wapnia (zdrowe kości i zęby), magnezu (przeciwdziała skurczom macicy) oraz wodorowęglanów (zmniejszają zakwaszenie organizmu).

2. Warzywa strączkowe

Zawierają dużą ilość białka roślinnego, zaspokajając zwiększone potrzeby przyszłej mamy na ten składnik. Są też źródłem błonnika oraz kwasu foliowego, chroniącego płód przed nieprawidłowym kształtowaniem układu nerwowego.

ZOBACZ TEŻ: 10 najlepszych produktów dla serca

3. Banany

W połączeniu z orzechami oraz wodą wapniowo-magnezową tworzą superpakiet przeciwskurczowy często potrzebny kobietom w ciąży. Wypróbuj któryś z naszych przepisów z bananami w roli głównej.

4. Burak

Dzięki zawartości żelaza wspomaga procesy tworzenia czerwonych krwinek, których stężenie w osoczu krwi maleje z tygodnia na tydzień. Obniża też ciśnienie krwi, co przeciwdziała powstawaniu groźnego stanu przedrzucawkowego. Przeczytaj więcej o właściwościach zdrowotnych buraków.

5. Produkty pełnoziarniste

Błonnik wspomaga perystaltykę jelit, przeciwdziałając powstawaniu zaparć oraz hemoroidów. Ale pamiętaj, że jego właściwości aktywizują się dopiero po wypiciu dużej ilości wody!

6. Żurawina

Posiada właściwości hamujące wzrost wielu bakterii odpowiedzialnych za zakażenie dróg moczowych. Pomaga też przy infekcjach wywołanych drożdżakami z rodzaju Candida.

7. Migdały

To przede wszystkim doskonałe źródło potasu oraz magnezu (odpowiednio 778 g i 269 mg w dwóch garściach), które mają realny i kojący wpływ na skurcze łapiące łydki i stopy.

REKLAMA

REKLAMA

8. Jaja

Zaspokajają wszelkie potrzeby rozwijającego się organizmu. Hitem w składzie jaja jest cholina – wspomaga rozwój mózgu płodu i zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej dziecka. Sprawdź tylko, ile jajek można jeść tygodniowo.

REKLAMA

9. Brokuły

Zapobiegają i walczą z przeziębieniem. Zaledwie 1 szklanka brokułów zawiera około 220% zapotrzebowania na witaminę C. No i spośród wszystkich kapustnych brokuły mają najmniejszą zdolność do akumulacji azotanów z nawozów.

REKLAMA

REKLAMA

10. Jogurt naturalny

To patent na uporczywe wzdęcia, bo dzięki zawartości kwasu mlekowego ograniczony zostaje wzrost bakterii gnilnych w jelitach. I doskonałe źródło białka oraz wapnia.

ZOBACZ TEŻ: Lista zakazanych zabiegów kosmetycznych podczas ciąży

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA