Coraz więcej sportowców przechodzi na dietę wegańską. I co? I nadal osiągają niesamowite wyniki. Dowód? Agata Perenc – utytułowana polska judoczka, wielokrotna medalistka mistrzostw Polski, Europy i zawodów Grand Prix (Judo World Tour), zdobywczyni kompletu medali (złoto, srebro i brąz) w Pucharze Europy i czterokrotna brązowa medalistka Pucharu Świata. A czego Ty potrzebujesz, żeby osiągnąć większe zyski z intensywnych treningów? Przede wszystkim regularności. Ta zasada dotyczy wszystkich trenujących, niezależnie od preferencji kulinarnych. Pięć posiłków dziennie to podstawa, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników do budowy tkanki mięśniowej. Poszukaj z nami inspiracji do świetnej sylwetki.
Falafele z ciecierzycy i kolendry
Składniki:
- 200 g suchej ciecierzycy
- 1 cebula 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- pęczek świeżej kolendry
- opcjonalnie 1 łyżeczka ziaren kolendry
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób:
Ciecierzycę namaczamy w zimnej wodzie przez 12 godzin. Następnego dnia gotujemy godzinę. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plastry. Natkę pietruszki i liście kolendry siekamy, a kolendrę w ziarnach ucieramy w moździerzu z solą i pieprzem. Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i dokładnie mieszamy. Formujemy małe kotlety albo kulki. Smażymy je w głębokim oleju po 5-7 minut z każdej strony.
1 porcja (przepis zawiera 2 porcje): ok. 385 kcal, 45 g węglowodanów, 22 g białka, 9 g tłuszczu