Potęga składników: kurkuma
Antyoksydacyjne i przeciwzapalne właściwości tego dania zawdzięczamy kurkumie. A właściwie kurkuminie, która jest jej integralnym składnikiem. To związek, który, między innymi, chroni i oczyszcza przewód pokarmowy oraz poprawia pracę wątroby.
Kurczak w kurkumie z jabłkiem i szalotką (4 porcje)
- 2 łyżki zmielonej kurkumy,
- 1 łyżka oliwy,
- 4 połówki piersi z kurczaka, bez skóry,
- 200 g szalotki, posiekanej,
- 200 g jabłek, obranych i posiekanych,
- 1 łyżka cukru,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka octu winnego sherry.
1. Wymieszaj kurkumę z oliwą i natrzyj filety z obu stron. Dopraw solą, pieprzem i marynuj pod przykryciem w lodówce 2 godziny.
2. W niedużym garnku przygotuj confit: wsyp kawałki jabłek, drobno posiekaną szalotkę, cukier, sól, masło i gotuj, mieszając na średnim ogniu ok. 10 minut, aż zacznie brązowieć. Dodaj ocet winny, zamieszaj i odstaw z ognia.
3. Rozgrzej piekarnik z funkcją grilla lub grillową, żeberkowaną patelnię. Obsmażaj 3-5 minut z każdej strony i przełóż na talerze. Każdą z piersi polej przygotowanym confit ze skarmelizowanych jabłek i szalotki. Sałata z winegretem też bardzo będzie pasować.
1 porcja: 320 kcal, 13 g tłuszczów (5 g nasyconych), 12 g węglowodanów, 2 g błonnika, 36 g białka.
A jeśli chcesz zastosować pełną dietę oczyszczającą, między posiłkami popijaj czystek, earl grey albo matchę.