Dieta oczyszczająca: pyszne przepisy na obiad

Co powiesz na dietę oczyszczającą w wersji light? Wiosenny detoks WH to skuteczny sposób na piękną cerę, lśniące włosy i zdrowe paznokcie. Zobacz, jak poprawić swój wygląd kilkoma ruchami widelca.

Fot. Zach Desart Fot. Zach Desart
Fot. Zach Desart

To, co pojawia się w wyszukiwarkach, gdy wklepiemy "dieta oczyszczająca", "detoks" lub, za przeproszeniem, "złogi", może przyprawić o gęsią skórkę. Zagłodzą nas, to pewne, i jeszcze każą wierzyć w ten swój dietetyczny dżihad.

WH proponuje detoks w wersji light, przyjazny dla oka i kubeczków smakowych, nieinwazyjny dla organizmu i – co najważniejsze – skuteczny. Bez wyrzeczeń, bez głodowania, bez przesady. Takie muszą być efekty, gdy kucharze spotykają się z naukowcami. Warto się przyłączyć, by poczuć się lepiej.

 

Potęga składników: kurkuma

Antyoksydacyjne i przeciwzapalne właściwości tego dania zawdzięczamy kurkumie. A właściwie kurkuminie, która jest jej integralnym składnikiem. To związek, który, między innymi, chroni i oczyszcza przewód pokarmowy oraz poprawia pracę wątroby.

Kurczak w kurkumie z jabłkiem i szalotką (4 porcje)

  • 2 łyżki zmielonej kurkumy,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 4 połówki piersi z kurczaka, bez skóry,
  • 200 g szalotki, posiekanej,
  • 200 g jabłek, obranych i posiekanych,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka octu winnego sherry.

1. Wymieszaj kurkumę z oliwą i natrzyj filety z obu stron. Dopraw solą, pieprzem i marynuj pod przykryciem w lodówce 2 godziny.

2. W niedużym garnku przygotuj confit: wsyp kawałki jabłek, drobno posiekaną szalotkę, cukier, sól, masło i gotuj, mieszając na średnim ogniu ok. 10 minut, aż zacznie brązowieć. Dodaj ocet winny, zamieszaj i odstaw z ognia.

3. Rozgrzej piekarnik z funkcją grilla lub grillową, żeberkowaną patelnię. Obsmażaj 3-5 minut z każdej strony i przełóż na talerze. Każdą z piersi polej przygotowanym confit ze skarmelizowanych jabłek i szalotki. Sałata z winegretem też bardzo będzie pasować.

1 porcja: 320 kcal, 13 g tłuszczów (5 g nasyconych), 12 g węglowodanów, 2 g błonnika, 36 g białka.

A jeśli chcesz zastosować pełną dietę oczyszczającą, między posiłkami popijaj czystek, earl grey albo matchę.

Potęga składników: świeże zioła

Te zielone, jak pietruszka, tymianek i oregano, są bogate w przeciwutleniające karotenoidy – główne dietetyczne źródło witaminy A – oraz w witaminę C, wzmacniającą cały układ odpornościowy.

Małże z winem w ziołach (4 porcje)

  • 1/4 łyżeczki oliwy,
  • 3 łyżeczki szalotki, posiekanej,
  • 2 łyżeczki czosnku, posiekanego,
  • 100 g pieczarek, bez nóżek, posiekanych,
  • 400 g pomidorków cherry, połówki,
  • 1 kg małży (omułków),
  • 1 łyżeczka świeżego oregano, posiekanego,
  • 1 łyżeczka natki pietruszki, posiekanej,
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego,
  • 450 wytrawnego białego wina,
  • 2 łyżeczki masła, sól, pieprz do smaku.

1. Rozgrzej na mocnym ogniu oliwę w dużym garnku. Dodaj szalotkę z posiekanym czosnkiem i smaż, mieszając około 1½ minuty, aż zaczną pachnieć. Dorzuć posiekane pieczarki i mieszaj, aż puszczą soki (ok. 2 minut). Wrzuć połówki pomidorów i mieszaj jeszcze przez 15 sekund.

2. Dodaj małże i mocno wstrząśnij garnkiem. Gotuj ok. 30 sekund pod przykryciem, aż zaczną się otwierać. Wsyp zioła, znowu wstrząśnij garnkiem i gotuj ok. 10 sekund. Wlej wino i doprowadź do wrzenia, stale mieszając. Dodaj masło i mieszaj, aż całkowicie się wchłonie. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze bez przykrycia 2-3 minuty, aż płyn się zredukuje, a muszle całkowicie otworzą. Zdejmij z ognia, dopraw i rozdziel małże na głębokie talerze, polewając sosem.

1 porcja: 220 kcal, 3,5 g tłuszczów (1,5 nasyconych), 19 g węglowodanów, 1 g błonnika, 8 g białka.

Potęga składników: łosoś

Tłuszcze omega-3 są świetne dla naszego serca, ale i ciało korzysta. Przede wszystkim nasze komórki, którym omega-3 ułatwiają regenerację i działają przeciwzapalnie. Dusza też je ceni, bo pomagają zwalczać objawy depresji. Aktywna kobieta powinna regularnie sięgać po ryby.

Azjatycki łosoś (4 porcje)

  • 1 łyżka oliwy skórka z 1 limonki, starta,
  • 2 łyżki kolendry, mielonej,
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru, startego,
  • 4 porcje łososia (ok. 100 g każda),
  • 2 łyżki miodu,
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego.

1. Rozgrzej piekarnik do 110 °C. W misce wymieszaj oliwę, skórkę z limonki, kolendrę i imbir. Włóż ryby do żaroodpornego naczynia (skórą do dołu) i pędzlem wysmaruj je zalewą.

2. Piecz 15 minut, obróć ryby, zwiększ temperaturę do 180 °C i piecz jeszcze 3 min. Wymieszaj sos sojowy, miód, świeżo zmielony pieprz i skrop rybę na talerzu.

1 porcja: 320 kcal, 19 g tłuszczów (4 g nasyconych), 11 g węglowodanów, 1 g błonnika, 24 g białka.

Potęga składników: jagody

Zawierają mirtylinę – przeciwutleniacz odpowiedzialny za elastyczność naczyń krwionośnych i wraz z żelazem biorący udział w produkcji czerwonych ciałek krwi. To dzięki temu skutecznie przeciwdziała anemii.

Roszponka z jagodami i prażonymi laskowymi orzechami (4 porcje)

  • 2 łyżki orzechów laskowych, siekanych,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej,
  • 1 szalotka, posiekana,
  • 2 łyżki białego octu winnego,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 opakowanie roszponki lub rukoli,
  • 220 g jagód.

1. Rozgrzej piekarnik do 170 °C. W misce połącz ze sobą posiekane orzechy, miód, pieprz i morską sól. Wyłóż mieszankę na papier do pieczenia i wstaw blachę do piekarnika na 8-10 minut. Wystudź.

2. Wrzuć grubo posiekaną szalotkę, ocet, musztardę i oliwę do blendera i zmiksuj na gładko. Dopraw do smaku.

3. Wymieszaj orzechy i jagody z roszponką, rozdziel na talerze i polej winegretem.

1 porcja: 100 kcal, 6 g tłuszczów (0,5 g nasyconych), 12 g węglowodanów, 2 g błonnika, 1 g białka.

WH 02/2015

REKLAMA