Deser z nasionami chia i komosą ryżową
Proste, szybkie i bardzo zdrowe – tak można w skrócie opisać ten deser, który może też pełnić rolę drugiego śniadania czy podwieczorku.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 45 minut
Wartość odżywcza w 1 porcji: Energia: 413,3 kcal; Białko: 10,3 g; Węglowodany: 52 g; Tłuszcze: 15 g; Błonnik: 11,6 g
Składniki:
- komosa ryżowa – 1 szklanki
- nasiona chia - 4 łyżki
- mleko kokosowe – 200 ml
- miód gryczany - 2 łyżki
- truskawki mrożone – 100 g
- wiórki kokosowe - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
KROK 1: Komosę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Nasiona chia zagotuj w mleku kokosowym i miodzie i odstaw do stężenia w pucharku lub słoiczku, zostawiając miejsce na resztę warstw. Truskawki rozmroź i zblenduj na gładko.
KROK 2: Gdy pierwsza warstwa stężeje, wymieszaj komosę z musem truskawkowym i miodem. Wlej jako drugą warstwę. Całość posyp wiórkami kokosowymi i siemieniem lnianym. Odstaw do lodówki na min. 2 godziny.

Ten przepis i dużo innych znajdziesz w książce Anny Kowalczyk i Tomasza Antoniszyna "S.O.S dla tarczycy - dieta w Hashimoto" wydanej przez Wydawnictwo M w tym roku w Krakowie. Polecamy!
Komentarze