Poniedziałek
6.00 – Musli wielozbożowe z suszonymi owocami, woda z cytryną i miodem.
10.00 – Twaróg z ziołami i pomidorem.
14.40 – Polędwica wieprzowa z rozmarynem, surówka z selera naciowego.
17.00 – Pieczone jabłko.
19.30 – Sałata z suszonymi pomidorami i kozim serem.
„Nigdy nie jem jajek – źle się po nich czuję”
Wtorek
9.30 – Tost z żółtym serem, pomidorem i bazylią.
12.00 – Sok z pomarańczy.
15.00 – Pieczone bakłażany z mielonym mięsem z indyka w sosie pomidorowym.
17.30 – Suszone owoce.
19.30 – Krem z dyni z prażonymi pestkami.
„Zupy-kremy to moja specjalność! Robię je z dyni, papryki czy groszku”Środa
9.30 – Pieczywo chrupkie z pastą z makreli i pietruszką.
12.00 – Pomidory z cebulą w jogurcie.
15.30 – Krem z pieczonej papryki z kozim serem.
17.00 – Koktajl malinowy z jogurtem.
19.30 – Sałatka Cesar.
„Do sałatek robię dressingi na bazie oliwy lub jogurtu. Miksuję ze świeżymi ziołami i cytryną”Czwartek
6.30 – Owsianka na wodzie z orzechami, cytryną i miodem.
10.00 – Tost z szynką, serem i pomidorem.
13.00 – Sałatka z fetą.
16.00 – Bitki wołowe z kaszą gryczaną i burakami.
19.00 – Kanapka z hummusem, papryką i zielonym ogórkiem.
„Gdy mam długi dzień zdjęciowy, jem duże drugie śniadanie”.Piątek
9.30 – Cykoria z twarożkiem.
12.00 – Musli z jogurtem.
15.00 – Makaron z łososiem i kaparami w sosie mascarpone.
19.30 – Sałatka ze świeżego szpinaku, pomidorów koktajlowych, słonecznika i parmezanu w sosie musztardowo-miodowym.
„Jeśli jem kaloryczny obiad, rezygnuję z podwieczorku”Sobota
10.00 – Grzanka z cammembertem i pomidorami.
12.00 – Jogurt z kiwi i mandarynkami oraz z otrębami i miodem.
15.00 – Chili con carne (czerwona fasola z wołowiną).
19.30 – Rukola z suszoną żurawiną i kiełkami.
„Mój tydzień jest tak zróżnicowany, że często mrożę nadwyżki jedzenia i wyjmuję, gdy brakuje mi czasu na gotowanie”Niedziela
10.00 – Twaróg z pomidorami, kanapka razowa z szynką.
12.00 – Sok z grejpfruta.
16.00 – Pieczony kurczak, kiszone ogórki z papryką, pomidorami i cebulą.
17.00 – Kruche ciastko z konfiturą z wiśni.
20.00 – Jogurt naturalny.
„Lubię konfiturę z wiśni, którą robię latem sama. Kawę i herbatę słodzę miodem”Słowo od eksperta
Dr Marek Szołtysik, wykładowca na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, dietetyk
"Dieta godna polecenia. Duży plus za urozmaicony jadłospis oraz ilość i rozplanowanie posiłków. Takie podejście gwarantuje pokrycie zapotrzebowania na wszystkie niezbędne składniki, a rozłożone w ciągu dnia posiłki powodują, że wieczorem nie rzucamy się do lodówki i utrzymujemy stałą wagę. Jedyne, co warto poprawić, to wymienić część mięsa czerwonego (głównie wieprzowina) i drobiu na tłuste ryby morskie. Ich brak w diecie może generować deficyt niezbędnych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 - głównie EPA i DHA. Związki te odpowiadają w organizmie m.in. za dobry wygląd skóry, co przy nieregularnym trybie życia aktorów może być bardzo przydatne".
Zobacz, dlaczego aktywna kobieta powinna regularnie sięgać po ryby: Ryby: ile jeść tygodniowo? A jeśli lubisz zaglądać gwiazdom do talerza zobacz też, co je Kasia Kępka.
WH 02/2014
Komentarze