Dieta gwiazd: co je Marta Kuligowska?

Gdy dzień zaczyna się o 4 rano, łatwo pomylić śniadanie z obiadem. Gdy chce się jeszcze schudnąć, robi się pod górkę. Marta Kuligowska z TVN 24 porzuciła węglowodany dla zdrowych tłuszczów i warzyw. Ma dużo energii i mniej kilogramów.

Cezary Piwowarski/TVN
fot. Cezary Piwowarski/TVN

Poniedziałek

4.10 – Napar z siemienia lnianego.

5.00 – Kawa (bez cukru i mleka).

6.10 – Koktajl z awokado i banana.

8.45 – Sok warzywny.

12.00 – Krem z dyni.

15.00 – Sałata z kozim serem.

18.30 – Brokuł na parze z fetą.

Siemię jest zdrowe i super syci. Dobra energia o 4 rano.

Wtorek

4.10 – Ciepła woda z cytryną, a kawa zawsze godzinę później.

6.10 – Koktajl taki jak wczoraj.

8.45 – Kefir.

12.00 – Zupa z dyni (ugotowana wczoraj).

15.00 – Sałata z kurczakiem.

18.30 – Podsmażona cukinia ze słonecznikiem.

Uwielbiam zupy. Gotuję je na 2 dni.

Środa

4.10 – Siemię i woda z cytryną.

6.10 – Owsianka z kurkumą, orzechami i żurawiną.

8.45 – Jabłko.

12.00 – Krem z pomidorów.

15.00 – Makaron bezglutenowy z pesto.

18.30 – Świeży szpinak z mandarynkami.

Ostatnio sprawdzam dietę bez glutenu. Lubię takie eksperymenty.

Czwartek

4.10 – Ciepła woda w domu, a potem kawa w newsroomie.

6.10 – Owsianka (jak wczoraj).

8.45 – Kefir.

12.00 – Krem pomidorowy.

15.00 – Leczo z chorizo.

18.30 – Sałatka grecka.

Odkąd biegam (3 razy/tydzień), jem często małe porcje z dużą ilością warzyw. Schudłam 8 kg!

Piątek

7.15 – Ciepła woda z cytryną.

7.30 – Kawa + kanapki z pastą rybną i dużo surowych warzyw.

11.00 – Małe marchewki.

13.30 – Pieczona ryba i duża sałata.

16.30 – Bakłażan zapiekany z mozzarellą i suszonymi pomidorami.

19.00 – Różne pieczone warzywa.

Gdy później wstaję, jem 1 posiłek mniej.

Sobota

9.00 – Rodzinne śniadanie: jajecznica albo omlet, a do tego dużo warzyw, koziego sera i zielonej herbaty.

13.00 – Zupa krem z marchwi.

16.00 – Ulubiony makaron + wino.

19.30 – Muffiny z soczewicy (niektórzy nazywają to pasztetem).

W weekendy pozwalam sobie grzeszyć makaronami, stekami lub pizzą.

Niedziela

9.00 – Dzień zaczynam wyjątkowo od kawy, a potem jest szklanka wody z cytryną, chleb i sadzone jajka.

13.00 – Zupa krem z brokułów i szpinaku.

16.00 – Stek lub risotto.

19.30 – Rodzinnie wykańczamy muffiny.

Codziennie, także w weekendy, piję dużo ziół i zielonej herbaty. Z prażonym ryżem jest najlepsza!

Lubisz zaglądać gwiazdom do talerza? Spokojnie, tez tak mamy. W końcu ich jadłospisy mogą być świetnym źródłem inspiracji. Dlatego zobacz też, co je Kasia Kępka oraz co je Agnieszka Sieniewicz.

Słowo od eksperta:

Dr Marek Szołtysik, wykładowca na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, dietetyk

"Dieta obfitująca w warzywa i owoce to gwarancja dostarczenia wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych. Jej uzupełnienie o płatki owsiane i siemię lniane może być dobrą alternatywą dla ograniczenia pieczywa, a przy okazji uzupełniać takie składniki, jak beta-glukan, regulujący poziom cukru we krwi. Dobrym rozwiązaniem jest również regularne sięganie po zupy, które doskonale sycą i nie są tak kaloryczne, jak inne dania. Sugerowałbym jednak wprowadzenie do diety więcej pełnowartościowego białka zwierzęcego (obecnego np. w wołowinie), które przy intensywnym bieganiu 3 razy w tygodniu przyspieszy właściwą regenerację mięśni."

WH 03/2015

REKLAMA