Joanna Jabłczyńska udowadnia, że dieta wegańska może być smaczna i różnorodna, ale również zdrowa i dobra dla kondycji fizycznej. Aktorka od lat je tylko produkty roślinne i nie narzeka na brak energii, oddając się wielkiej pasji – kolarstwu.
WH2016-01-05
fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com
Poniedziałek
9.00 – Cykoria faszerowana pastą z fasoli
11.00 – Budyń czekoladowy z bananami i nerkowcami
14.00 – Pasta fasolowo-orzechowa w zapiekanej papryce
9.00 – Sałata ze szparagów, sałaty lodowej, kiełków i orzechów
11.00 – Owsianka migdałowo-makowa
14.00 – Placki z ciecierzycy
17.30 – Zupa ze szpinakiem, posypana prażoną dynią
19.30 – Papryka faszerowana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami
Nie ograniczam jedzenia, ale dbam o jakość.
REKLAMA
REKLAMA
fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com
Słowo od eksperta
Dr Marek Szołtysik, wykładowca na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, dietetyk.
Duży plus za niezwykle trudne w tym przypadku zbilansowanie białka, które u wegan czynnie uprawiających sport jest nie lada sztuką (dlatego poznaj 7 warzyw bogatych w białko). Na wyróżnienie zasługuje również różnorodność i obfitość warzyw. Włączenie ich do diety daje gwarancję uzupełnienia składników regulatorowych, takich jak witaminy oraz mikro- i makroelementy.
Eliminacja z diety mleka oraz mlecznych napojów fermentowanych znacznie ogranicza podaż wapnia, a także żywych bakterii probiotycznych. Dobrym źródłem wapnia pochodzenia roślinnego są śliwki i suszone figi, a także fasola i mak. Pożyteczne bakterie mlekowe można natomiast uzupełnić z kapusty i ogórków kiszonych.
Homeopatia to rodzaj medycyny niekonwencjonalnej, która jest tematem bardzo kontrowersyjnym. Wiel...
REKLAMA
Ups... widzimy, że masz AdBlocka.
Nasz serwis jest dostępny całkowicie bezpłatnie, ale żeby taki mógł pozostać, musimy wyświetlać na nim reklamy. Jeśli cenisz naszą pracę, dodaj tę stronę do wyjątków. Nie musisz wchodzić w ustawienia przeglądarki. Wystarczy kliknąć poniżej.
Komentarze