[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Dieta gwiazd: co je Ewelina Lisowska?

Jej przygoda ze zdrowym stylem życia zaczęła się rok temu: najpierw ćwiczenia, później zdrowa dieta. Ewelina Lisowska szczupłą sylwetkę zawdzięcza zdrowemu odżywianiu (nawet w restauracjach) oraz bieganiu (także nocną porą).
fot. Łukasz Urbański fot. Łukasz Urbański

Poniedziałek

9.00 – 2 kromki żytniego chleba, serek wiejski i kawałek wędzonego łososia.

12.00 – Jabłko.

15.00 – Ciemny makaron z owocami morza.

19.00 – Sałatka z różnych sałat; do tego pomidor, ogórek i kawałki gotowanego kurczaka.

Zmiany dietetyczne w moim życiu rozpoczęłam od wymiany białych bułek na żytni chleb.

Wtorek

9.00 – Jajecznica z 2 jaj na odrobinie oliwy z oliwek.

12.00 – Banan.

15.00 – Ryż, warzywa na parze, grillowana pierś z kurczaka.

19.00 – Sałatka z liści szpinaku, pokrojonych owoców (najlepiej truskawek), z dodatkiem ziaren słonecznika i kiełków.

Jem 3 duże posiłki dziennie. Owoce podjadam między nimi.
Środa

9.00 – Tradycyjna owsianka na mleku z owocami, np. nektarynkami.

12.00 – Owoc, który mam pod ręką.

15.00 – Kasza jaglana z duszoną polędwicą wieprzową, surówka z marchewki i jabłka.

19.00 – Serek wiejski z pomidorem.

W ciągu dnia piję głównie wodę, zieloną lub białą herbatę i świeże soki.
Czwartek

9.00 – Jajko na miękko, pomidor, pieczywo żytnie.

12.00 – Jabłko.

15.00 – Zupa krem z cukinii, a do tego kasza jęczmienna z warzywami i kawałkami piersi z kurczaka.

19.00 – Sałatka z tuńczykiem z liści, które mam pod ręką, z dodatkiem oliwy.

Gotuję sama, a gdy wyruszamy w trasę, szukam na forach polecanych restauracji.
Piątek

9.00 – Płatki orkiszowe z jogurtem naturalnym i bananem.

12.00 – Garść orzechów.

15.00 – Łosoś z ryżem i warzywami gotowanymi na parze.

19.00 – 2 kanapki z pieczywa żytniego, z serkiem wiejskim, rzodkiewką i szczypiorkiem.

Mam to szczęście, że nie przepadam za słodyczami. Soki i owoce mi wystarczają.
Sobota

10.00 – Ser mozzarella, pomidor i pieczywo orkiszowe.

12.00 – Jabłko.

15.00 – Zupa kalafiorowa + kasza gryczana, polędwica wieprzowa i fasolka szparagowa.

19.00 – Sałatka z pomidorami, rukolą i parmezanem.

Staram się jeść dużo warzyw, ryb i mięs, a węglowodany dostarczać głównie w kaszach.
Niedziela

10.00 – Jajecznica z pomidorami i pieczywo orkiszowe.

12.00 – Jabłko.

15.00 – Krem z selera z orzechami włoskimi + ryż z kurczakiem i zielonym ogórkiem.

19.00 – Sałatka z tuńczykiem z puszki, z sałatą skropioną oliwą.

Codziennie jem jabłka. Są zdrowe, smaczne i dostępne w każdym warzywniaku.
Słowo od eksperta

Dr Marek Szołtysik, wykładowca na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, dietetyk

To menu obfituje w surowe warzywa i owoce, jaja i nabiał, ale także składniki dostarczające pełnowartościowe białko zwierzęce. Można w nim znaleźć również bardzo cenne pieczywo żytnie, kasze, fasolę czy orzechy.

Pozytywnym elementem jest liczba spożywanych o stałych porach posiłków i ich rozplanowanie. Duży plus za wyeliminowanie z kolacji produktów wysokowęglanowych i tłustych, których zjadanie pod koniec dnia przyczynia się do tycia.

W tym zestawie bardzo trudno znaleźć nieprawidłowości, jednak zalecałbym spożycie większej ilości ryb i wymianę tuńczyka na inne bardziej tłuste gatunki, zawierające większe ilości kwasów EPA i DHA.

Jadłospisy znanych osób inspirują Cię do trzymania się zdrowej diety i układania zbilansowanych posiłków? Zajrzyj do innych naszych artykułów i dowiedz się, co je Magdalena Popławska oraz co je Kasia Kępka.

WH 06/2014

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij