Niedziela
8.30 – Jak w sobotę
9.00 – Owsianka z owocami i olejem lnianym
11.00 – 3 daktyle
13.00 – Fasola Jaś w pomidorach
15.30 – Kawa na mleku owsianym z kardamonem, cynamonem, anyżem i miodem
19.00 – Zupa warzywna
Jeśli tłuszcze, to roślinne: lniany, sezamowy, orzechowy.
Słowo od eksperta
Dr Marek Szołtysik, wykładowca na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, dietetyk
Zawsze z dużą podejrzliwością zerkamy na jadłospis osoby, która czynnie uprawia sport i nie je mięsa. Większość twierdzi, że tak się nie da, a pani Beata jest bardzo dobrym przykładem zaprzeczającym tej tezie. Wprowadzenie na to miejsce ryb, jaj, nabiału oraz roślin strączkowych to idealne rozwiązanie.
Ważne jest również zachowanie odpowiednich proporcji 2/3 białka zwierzęcego i 1/3 roślinnego, która w tym przypadku jest spełniona. Startując w maratonach, należy pamiętać o produktach stanowiących dobre źródło żelaza. Są nim otręby pszenne (zawierają go 3 razy więcej niż płatki owsiane), ale także fasola, groch i korzeń pietruszki.
WH 07-08/2015