[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

Dieta gwiazd: co je Agnieszka Sienkiewicz?

Agnieszka Sienkiewicz wie, jak przyspieszyć metabolizm: dostarcza jej tego intensywna praca na planie. Dzięki temu nie musi rezygnować z ulubionej, polskiej kuchni, ale dla zachowania szczupłej sylwetki skrupulatnie liczy kalorie.

Poniedziałek

8.00 – Owsianka na mleku sojowym. Dodatkowo kawa, która codziennie mnie budzi.

10.00 – Jabłko.

15.00 – 5 pierogów ruskich.

17.00 – Kawałek ciasta własnej roboty. Uwielbiam szarlotkę.

19.30 – Jogurt naturalny z musli.

Pilnuję, by ostatni posiłek był lekki i najpóźniej przed 20.00.

Wtorek

8.00 – Płatki jęczmienne na mleku sojowym.

10.00 – Jabłko.

15.00 – Sałatka z kuskusem, warzywami i kurczakiem.

17.00 – Ciastko owsiane.

19.30 – Kanapki na ciemnym pieczywie z pomidorem i mozzarellą. Zamiast masła skrapiam oliwą.

Płatki na mleku dosładzam niekaloryczną stewią.
Środa

8.00 – Musli z jogurtem naturalnym.

10.00 – 2 kromki chlebka ryżowego.

15.00 – 2 ziemniaki, jajko sadzone i mizeria.

17.00 – Kisiel w kubku.

19.30 – Sałatka z owoców, które mam pod ręką.

Latem staram się jeść młode warzywa, nowalijki. A zimą posypuję koperkiem ziemniaki, przywołując smak młodych.
Czwartek

8.00 – Jajecznica z 2 jaj, na połowie łyżeczki masła. Do tego żytnie pieczywo.

10.00 – Szklanka kefiru.

15.00 – Mała miska pomidorowej z makaronem.

17.00 – Gałka lodów sorbetowych.

19.30 – Sushi, 4 maki z łososiem.

Choć uwielbiam włoskie pasty i japońskie sushi, największą słabość mam do polskich potraw.
Piątek

9.30 – Owsianka na wodzie z borówkami i malinami.

10.00 – Jogurt naturalny.

15.00 – Kasza jęczmienna z gulaszem z wołowiny.

17.00 – Porcja galaretki, przygotowana dzień wcześniej.

20.00 – 1 łyżka ryżu z jogurtem i garścią pokrojonych owoców.

Uwielbiam węglowodany pod postacią różnych kasz.
Sobota

10.00 – Croissant z łyżeczką nutelli lub syropu klonowego.

12.00 – Jabłko albo pomarańcza.

16.00 – Pizza z szynką parmeńską i rukolą.

19.00 – Mała porcja sałatki greckiej.

W tygodniu trzymam się godzin posiłków i wielkości porcji. W weekendy sobie folguję i nie mam żadnych oporów, by wyskoczyć na pizzę.
Niedziela

10.00 – Musli z jogurtem, dosładzanym miodem.

12.00 – Szklanka truskawek. Zimą z mrożonych robię szybki koktajl na wodzie.

16.00 – W niedzielę musi być schabowy z burakami lub rosół z makaronem.

19.00 – Tost francuski (namoczony w jajku i podsmażony na patelni).

Gdy zjem więcej, rezygnuję z przekąski.
Słowo od eksperta

Dr Marek Szołtysik, wykładowca na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, dietetyk

"Zrównoważony i urozmaicony jadłospis. Można w nim znaleźć zarówno pełnowartościowe źródła białka, tj. drób, wołowinę, jaja, mleko i nabiał, a także owoce i warzywa czy produkty węglowodanowe o niskim indeksie glikemicznym. Pani Agnieszka umiejętnie łączy dania tradycyjnej polskiej kuchni, np. schabowego, z lekkimi, pożywnymi posiłkami typu sałatka grecka. Proponuję jednak włączyć ryby, których tutaj brakuje. Oprócz pełnowartościowego białka dostarczą niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak EPA i DHA. Ich obecność w diecie przełoży się na ładny wygląd skóry, koncentrację i znacznie mniejszą podatność na stres."

Lubisz czerpać inspirację do zdrowej diety z jadłospisów znanych osób? Sprawdź też, co je Kasia Kępka oraz co je Tamara Arciuch.

WH 05/2014

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij