Ostatnio ciągle jest mi zimno. Czy powinnam ograniczyć w swojej diecie surowe warzywa i owoce, a jeść więcej rzeczy gotowanych?
Na pytanie odpowiada nasz ekspert doktor Marek Szołtysik z z Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Wrocławskiego.
Trzeba zacząć od tego, że istnieją 4 główne czynniki, które regulują Twój apetyt:
1. stężenie glukozy we krwi,
2. stężenie kwasów tłuszczowych,
3. bodźce motoryczne związane z kurczeniem i rozkurczaniem żołądka
4. receptory termiczne
"Z powodu tych ostatnich latem mamy naturalną tendencję do jedzenia rzeczy lżejszych, a zimą do wybierania potraw gorących, bardziej kalorycznych” – mówi dr Marek Szołtysik z Uniwersytetu Wrocławskiego.
W końcu Twoje ciało musi się dodatkowo ogrzewać. W związku z tym, gdy na zewnątrz robi się chłodno, pozwól sobie na potrawy cięższe, bardziej zawiesiste.
„Nie dość, że są one dłużej trawione, to w krwiobiegu pojawia się więcej kwasów tłuszczowych, które są wykorzystywane jako materiał energetyczny przez komórki, co ułatwia utrzymanie odpowiedniej temperatury ciała” – dodaje dr Szołtysik
Dlatego zimą jedz rzeczy bardziej kaloryczne, podgrzane, i nie zapominaj o mięsie. Świetnie sprawdzą się rozgrzewające zupy. A tak się składa, że przygotowaliśmy dla Ciebie 5 prostych przepisów na smaczne zupy.
A jeśli prowadzisz dietę wegetariańską, serwuj sobie więcej grochu, bobu, fasoli, awokado i oliwy z oliwek. Wypróbuj jeden z naszych przepisów na awokado i paprykę oraz 3 przepisów na dania z fasolą.
WH 03/2016