REKLAMA

Dieta dla urody: 4 dania na jędrną skórę, promienną cerę i detoks

Poranne muesli dr Birchera, sałatka na piękną cerę, czarny makaron ryżowy i koktajl z buraków i imbiru na detoks – oto całodzienne menu, które sprawi, że będziesz cieszyć się piękną, promienną cerą i jędrną skórą. Spróbuj.

dieta na piękny wygląd fot. Agata Pec
fot. Agata Pec

Oczywiście, ważne jest, co na nasze twarze kładziemy rano i wieczorem, lecz równie ważne dla skóry jest to, co wkładamy z jedzeniem do środka. Przygotowałyśmy menu z wykorzystaniem całej potęgi świeżych warzyw, tylko z naturalnymi cukrami i bogactwem przeciwutleniaczy, byśmy dłużej mogły cieszyć się młodością i urodą. Skuś się.

Superkoktajl z buraków i imbiru na świeżość

Buraki wzmacniają cały układ krwionośny i ponad czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Także komórki skóry, oczywiście. Po nich skóra staje się jędrna i tryska świeżością. Do kompletu mamy też imbir działający przeciwzapalnie.

REKLAMA

Wartości odżywcze:

  • 159 kcal
  • 0 g tłuszcze nasycycone
  • 18,8 g cukier

Czas przygotowania: 5 min

Nie tylko świetnie smakują, nie tylko bajecznie wyglądają, ale robią też cuda z naszą cerą. Z tymi daniami będzie Ci do twarzy.

Składniki (2 porcje):

  • 1 średni burak
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 500 g marchewki
  • 1,5 ogórka
  • sok z 1/2 limonki

Sposób przygotowania:

Obierz, co trzeba, pokrój na mniejsze kawałki, zblenduj i ciesz się smakiem. Dolej trochę wody, jeżeli będzie zbyt gęsty.

<a href=dieta na piękny wygląd" title="dieta na piękny wygląd" style="center" class="img-responsive center-block">fot. Agata Pec
fot. Agata Pec

Mus piękności dr Birchera

Stworzony przez szwajcarskiego lekarza już ponad 100 lat temu, nadal jest skuteczny. Owies to świetne źródło manganu, niezbędnego do produkcji kolagenu, a świeże i suszone owoce oraz migdały zadbają o przeciwutleniacze i witaminę E (przy okazji zobacz listę 13 produktów pełnych antyoksydantów).

Wartości odżywcze:

  • 630 kcal
  • 6 g tłuszcze nasycone
  • 21,7 g cukier

Czas przygotowania: 1,5 h

Składnik (4 porcje):

  • 80 ml mleka ryżowego
  • 70 ml wody
  • 2 łyżki jogurtu kokosowego
  • 100 g płatków owsianych
  • 8 malin
  • 1/2 jabłka, posiekanego
  • 10 borówek
  • 8 pistacji, posiekanych
  • 4 migdały, posiekane
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki wody różanej
  • 3 suszone morele, drobno posiekane
  • 1 świeża figa, łódeczki

Sposób przygotowania:

1. Płatki zalej w misce mlekiem ryżowym, wodą i jogurtem (jeżeli nie masz kokosowego, użyj naturalnego, gęstego).

2. Wrzuć połowę malin i rozgnieć je widelcem. Zamieszaj i dodaj jabłko, borówki, orzechy, migdały, ekstrakt waniliowy, wodę różaną, morele i resztę malin. Delikatnie wymieszaj.

3. Wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. Jeżeli po wyjęciu, uznasz, że mus jest zbyt gęsty, dodaj jeszcze mleka ryżowego.

4. Posyp posiekanymi pistacjami, dorzuć kilka borówek na wierzch i udekoruj ćwiartką świeżej figi.

1 2 3
STRONA 1 z 3

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA