Oczywiście, ważne jest, co na nasze twarze kładziemy rano i wieczorem, lecz równie ważne dla skóry jest to, co wkładamy z jedzeniem do środka. Przygotowałyśmy menu z wykorzystaniem całej potęgi świeżych warzyw, tylko z naturalnymi cukrami i bogactwem przeciwutleniaczy, byśmy dłużej mogły cieszyć się młodością i urodą. Skuś się.
Superkoktajl z buraków i imbiru na świeżość
Buraki wzmacniają cały układ krwionośny i ponad czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Także komórki skóry, oczywiście. Po nich skóra staje się jędrna i tryska świeżością. Do kompletu mamy też imbir działający przeciwzapalnie.
Wartości odżywcze:
- 159 kcal
- 0 g tłuszcze nasycycone
- 18,8 g cukier
Czas przygotowania: 5 min
Nie tylko świetnie smakują, nie tylko bajecznie wyglądają, ale robią też cuda z naszą cerą. Z tymi daniami będzie Ci do twarzy.
Składniki (2 porcje):
- 1 średni burak
- 4 cm świeżego imbiru
- 500 g marchewki
- 1,5 ogórka
- sok z 1/2 limonki
Sposób przygotowania:
Obierz, co trzeba, pokrój na mniejsze kawałki, zblenduj i ciesz się smakiem. Dolej trochę wody, jeżeli będzie zbyt gęsty.

Mus piękności dr Birchera
Stworzony przez szwajcarskiego lekarza już ponad 100 lat temu, nadal jest skuteczny. Owies to świetne źródło manganu, niezbędnego do produkcji kolagenu, a świeże i suszone owoce oraz migdały zadbają o przeciwutleniacze i witaminę E (przy okazji zobacz listę 13 produktów pełnych antyoksydantów).
Wartości odżywcze:
- 630 kcal
- 6 g tłuszcze nasycone
- 21,7 g cukier
Czas przygotowania: 1,5 h
Składnik (4 porcje):
- 80 ml mleka ryżowego
- 70 ml wody
- 2 łyżki jogurtu kokosowego
- 100 g płatków owsianych
- 8 malin
- 1/2 jabłka, posiekanego
- 10 borówek
- 8 pistacji, posiekanych
- 4 migdały, posiekane
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki wody różanej
- 3 suszone morele, drobno posiekane
- 1 świeża figa, łódeczki
Sposób przygotowania:
1. Płatki zalej w misce mlekiem ryżowym, wodą i jogurtem (jeżeli nie masz kokosowego, użyj naturalnego, gęstego).
2. Wrzuć połowę malin i rozgnieć je widelcem. Zamieszaj i dodaj jabłko, borówki, orzechy, migdały, ekstrakt waniliowy, wodę różaną, morele i resztę malin. Delikatnie wymieszaj.
3. Wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. Jeżeli po wyjęciu, uznasz, że mus jest zbyt gęsty, dodaj jeszcze mleka ryżowego.
4. Posyp posiekanymi pistacjami, dorzuć kilka borówek na wierzch i udekoruj ćwiartką świeżej figi.