[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.4

Dieta bezglutenowa: czy powinnam unikać glutenu? [opinia eksperta]

Coraz częściej na półkach sklepowych widujesz produkty bezglutenowe, a w księgarniach roi się od poradników zachwalających dietę bezglutenową. Czy naprawdę wszyscy powinni zrezygnować z glutenu? O odpowiedź na to pytanie poprosiłyśmy naszego eksperta.

dieta bezglutenowa, gluten Jak to w końcu jest z tym glutenem?

Koleżanka unika glutenu. Zastanawia mnie, czy to dobry pomysł na dietę?

Dieta bezglutenowa, która w ostatnim czasie stała się bardzo modna, wzbudza wśród lekarzy sporo wątpliwości. „Białka występujące w glutenie, takie jak gliadyna i glutenina, zawierają w swoich cząsteczkach pewne powtarzalne sekwencje aminokwasów, których ludzki układ pokarmowy nie jest w stanie strawić – mówi dr Marek Szołtysik z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. – U 99 na 100 osób niemających celiakii ani alergii na pszenicę niestrawione fragmenty tego białka zazwyczaj przechodzą przez jelita, nie powodując szkód”.

Jednak na podstawie badań opublikowanych w 2011 r. w „American Journal of Gastroenterology” wykazano, że zrezygnowanie z glutenu może mieć bezpośredni związek z poprawą samopoczucia u osób cierpiących na zespół jelita drażliwego.

Podczas międzynarodowej konferencji na temat celiakii, która odbyła się w 2011 r. w Oslo, postawiono tezę, że prawdopodobnie istnieje choroba związana z glutenem, ale inna niż celiakia. Czy tak jest? „Trudno na to pytanie aktualnie odpowiedzieć. Jestem zdania, że jeśli odczuwasz wyraźną poprawę funkcjonowania po stosowaniu takiej diety, to warto z niej skorzystać” – dodaje dr Szołtysik.

Ostatnio dużą popularnością cieszy się również catering dietetyczny. Sprawdź, czy dieta pudełkowa się opłaca (raport WH).

Pamiętaj: jeśli chcesz nas o coś zapytać, masz do nas jakąś sprawę, zajrzyj na nasz profil na Facebooku. Żadnej wiadomości nie zostawiamy bez odpowiedzi, a często pytania, które lądują w naszej skrzynce, trafiają potem na łamy „Women’s Health”.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij