Koleżanka unika glutenu. Zastanawia mnie, czy to dobry pomysł na dietę?
Dieta bezglutenowa, która w ostatnim czasie stała się bardzo modna, wzbudza wśród lekarzy sporo wątpliwości. „Białka występujące w glutenie, takie jak gliadyna i glutenina, zawierają w swoich cząsteczkach pewne powtarzalne sekwencje aminokwasów, których ludzki układ pokarmowy nie jest w stanie strawić – mówi dr Marek Szołtysik z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. – U 99 na 100 osób niemających celiakii ani alergii na pszenicę niestrawione fragmenty tego białka zazwyczaj przechodzą przez jelita, nie powodując szkód”.
Jednak na podstawie badań opublikowanych w 2011 r. w „American Journal of Gastroenterology” wykazano, że zrezygnowanie z glutenu może mieć bezpośredni związek z poprawą samopoczucia u osób cierpiących na zespół jelita drażliwego.
Podczas międzynarodowej konferencji na temat celiakii, która odbyła się w 2011 r. w Oslo, postawiono tezę, że prawdopodobnie istnieje choroba związana z glutenem, ale inna niż celiakia. Czy tak jest? „Trudno na to pytanie aktualnie odpowiedzieć. Jestem zdania, że jeśli odczuwasz wyraźną poprawę funkcjonowania po stosowaniu takiej diety, to warto z niej skorzystać” – dodaje dr Szołtysik.
Ostatnio dużą popularnością cieszy się również catering dietetyczny. Sprawdź, czy dieta pudełkowa się opłaca (raport WH).
Pamiętaj: jeśli chcesz nas o coś zapytać, masz do nas jakąś sprawę, zajrzyj na nasz profil na Facebooku. Żadnej wiadomości nie zostawiamy bez odpowiedzi, a często pytania, które lądują w naszej skrzynce, trafiają potem na łamy „Women’s Health”.