Nazwa MIND pochodzi od angielskich słów Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay. Łączy więc diety śródziemnomorską oraz DASH, czyli jedne z najlepiej przebadanych i ocenianych systemów dietetycznych w taki sposób, aby wyłuskać z nich elementy chroniące umysł przed starzeniem i wynikającymi z niego schorzeniami neurodegeneracyjnymi. To połączenie zaproponowała grupa naukowców z Rush University Medical Center w Chicago, szukająca dietetycznych sposobów na ograniczenie ryzyka choroby Alzheimera, na którą nie opracowano jeszcze lekarstwa. Badacze podzielili żywność na 15 kategorii. 10 spośród nich zalecili spożywać, a 5 ograniczać. Do tych pierwszych należą: zielone warzywa liściaste, pozostałe warzywa, orzechy, owoce jagodowe, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste, ryby, drób, oliwa i wino (uwaga! – pozytywne działanie kończy się na jednym kieliszku dziennie). Z kolei wśród drugich wymieniono: czerwone mięso, masło i margarynę, ser żółty, ciasta i słodycze oraz produkty smażone i fast foody. Na podstawie ilości porcji tych rodzajów żywności zjadanych w ciągu tygodnia można obliczyć indeks diety MIND, który maksymalnie może osiągnąć wartość 15.
W jednym z badań osoby z najwyższym indeksem, w porównaniu do tych z najniższym, ograniczyły ryzyko choroby Alzheimera aż o 53%. W eksperymencie wzięły udział 923 osoby, które obserwowano średnio przez 4,5 roku. Obecnie trwają kolejne eksperymenty, dzięki którym mamy lepiej poznać efekty tej diety. Przewidywania są bardzo obiecujące. „Już teraz wyniki badań pozwalają sądzić, że może ograniczać utratę funkcji poznawczych po udarze i redukować ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona. A metaanaliza, podsumowująca wyniki 13 różnych badań, pozwala sądzić, że w utrzymywaniu w sprawności umysłów starszych osób może być skuteczniejsza od innych diet bogatych w produkty roślinne” – mówi dietetyk Paweł Szewczyk.
Skąd bierze się to działanie? „Wyklucza ona lub ogranicza produkty wzmagające procesy zapalne układu nerwowego, a maksymalizuje spożycie żywności, które te stany zapalne ogranicza. Ten efekt przynoszą przede wszystkim roślinne polifenole osłabiające proces neurodegeneracji, nieuchronnie postępujący wraz z wiekiem” – wyjaśnia dietetyk. Duże ilości warzyw i owoców są w niej uzupełnione oliwą, będącą głównym źródłem tłuszczu, oraz tłustymi morskimi rybami. Dzięki temu dostarcza znacznej ilości prozdrowotnych fitozwiązków oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, działających neuroprotekcyjnie i przeciwzapalnie.
Dla mózgu
Ryby
Te tłuste, morskie, dostarczą omega-3. Jedz: śledzie, makrele, łososie, sardynki. 2-3 porcje w tygodniu.
Owsianka
To błyskawiczne śniadanie, które, zwłaszcza w połączeniu z owocami, dostarczy całe mnóstwo błonnika.
Oliwa
To główne źródło tłuszczu w diecie śródziemnomorskiej. idealna zarówno na zimno, jak i do smażenia.
ZOBACZ TEŻ: Psychodietetyka - jak schudnąć z głową?