Poniedziałek
Śniadanie
Nocna owsianka z masłem orzechowym i bananem
Obiad
Zupa z brokuła i fasoli
Przekąska
2 łyżki hummusu z marchewką
Kolacja
2 pieczone filety z łososia (każdy po 100 g), 2 średnie bataty, 1 papryka, 1 cukinia, 1 czerwona cukinia i garść pomidorków cherry – wszystko pokrojone, doprawione i upieczone
ZOBACZ TEŻ: Dieta 1500 kcal - menu na dwa tygodnie [tydzień 1]

Przepis na nocną owsiankę
Składniki
- 50 g płatków owsianych
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- ½ jabłka, startego
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 150 ml mleka
- 1 łyżka nasion chia
Do podania: masło orzechowe, pokrojone truskawki, banany lub inne ulubione owoce
Metoda
Wieczorem wszystkie składniki umieść w słoiku, wymieszaj i włóż do lodówki na całą noc. Rano na wierzch dorzuć masło i owoce.
Wtorek
Śniadanie
2 jajka w koszulce na pełnoziarnistym toście z ½ awokado
Obiad
Pieczony filet z łososia z batatem i warzywami
Przekąska
Pół garści orzechów laskowych, jabłko
Kolacja
Sałatka z burakiem, fetą i ciecierzycą

Przepis na sałatkę z burakiem, fetą i ciecierzycą
Składniki
- 400-g puszka ciecierzycy
- 80 g fety, pokruszonej
- 4 gotowane buraki, pokrojone
- 1 cebula dymka, pokrojona
- ½ opakowania szpinaku
- sok ½ cytryny
- 1 łyżka oliwy
Metoda
Wszystkie składniki wymieszaj w misce i serwuj.
Środa
Śniadanie
Nocna owsianka z truskawkami
ZOBACZ TEŻ: 4 inne dania z truskawkami w roli głównej
Obiad
Sałatka z burakiem, fetą i ciecierzycą
Przekąska
Smoothie z 1 banana, 2 garści jarmużu, ½ mango, garści truskawek i 200 ml mleka migdałowego
Kolacja
Zupa jarzynowa z kurczakiem
Przepis na zupę jarzynową z kurczakiem
Składniki
- 1 łyżka oliwy
- 3 duże cebule, pokrojone
- 8 ząbków czosnku, posiekane
- 40 g świeżego imbiru, startego
- 8 filetów z kurczaka
- 6 dużych marchewek, pokrojonych
- 2 litry bulionu warzywnego
- 3 duże cukinie, pokrojone
- 1 biała kapusta, starta
- zgrillowana kromka chleba żytniego, do podania
Metoda
- W garnku na średnim ogniu rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebule, czosnek i imbir, aż zmiękną.
- Dodaj całe filety, marchewki i zalej wszystko bulionem. Gotuj przez 30 minut.
- Filety wyjmij z bulionu. Do garnka dorzuć cukinię i kapustę. Gotuj przez 10 minut.
- W międzyczasie, przy użyciu noża i widelca, ugotowane filety poszarp na większe kawałki i wrzuć z powrotem do garnka. Całość dopraw wedle uznania. Zupy wystarczy na 7 porcji.
Komentarze