Z każdego przepisu na obiad przygotujesz 2 porcje dania. Pierwszą z nich zjedz na obiad, a drugą na lunch następnego dnia. Jeśli trudno Ci wygospodarować czas w tygodniu, część dań możesz przygotować w niedzielę i przechowywać na kolejne dni w lodówce.
Poniedziałek
Śniadanie
Nocna owsianka z masłem orzechowym i truskawkami
Obiad
100 g ugotowanej kaszy gryczanej, pół posmażonych: papryki, czerwonej cebuli i cukinii, 30 g fety, 2 garści rukoli. Wszystko wymieszane i polane oliwą z solą oraz octem balsamicznym.
Przekąska
2 łyżki hummusu z marchewką
Kolacja
Frittata z cukinią, fetą i miętą

Przepis na frittatę z cukinią, fetą i miętą
Składniki
- 2 średnie cukinie, starte
- garść świeżej mięty, posiekanej
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- sól i pieprz
- łyżeczka oliwy
- 8 jajek
- szczypta pieprzu cayenne
- 60 g fety
- 1 papryczka chili, pokrojona w plasterki
- miks sałat, do podania
Metoda
- Cukinię, miętę oraz cebulę wrzuć do miski, dopraw i wymieszaj.
- Na dużej patelni z żeliwną rączką rozgrzej oliwę, wrzuć cukinię oraz cebulę i podsmażaj około 5 minut.
- W misce rozkłóć jajka, dodaj cayenne i pokruszoną fetę. Masę jajeczną wlej na patelnię i podsmażaj przez 4-5 minut. Następnie patelnię włóż do rozgrzanego do 180 °C piekarnika i piecz przez kolejnych 5 minut.
- Gotową frittatę przełóż na talerz, poporcjuj i serwuj z chili oraz miksem sałat.
Wtorek
Śniadanie
150 g jogurtu greckiego, 2 garści owoców leśnych, 1 łyżka pestek dyni
Obiad
Paprykowy kurczak ze szparagami
Przekąska
2 gotowane jajka
Kolacja
Jabłko z łyżką masła orzechowego i szczyptą cynamonu

Przepis na paprykowego kurczaka ze szparagami
Składniki
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 filety z kurczaka
- słodka papryka w proszku
- sól i pieprz
- 300 g szparagów
- 2 kolby kukurydzy
- 1 awokado, pokrojone w plastry
Metoda
- Piekarnik nagrzej do 180 °C. Kurczaka nasmaruj oliwą i dopraw papryką, solą oraz pieprzem.
- Mięso piecz około 25 minut.
- W międzyczasie ugotuj szparagi oraz kukurydzę.
- Wszystkie składniki wyłóż na talerz i serwuj.
Środa
Śniadanie
Nocna owsianka z bananem
Obiad
Paprykowy kurczak ze szparagami
Przekąska
1 łyżeczka masła migdałowego na waflu ryżowym
Kolacja
Pomidorowa zupa z soczewicą

Przepis na zupę z soczewicą
Składniki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżka oliwy
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 100 g czerwonej soczewicy
- 300 ml bulionu
- 400 g puszka krojonych pomidorów
- jogurt naturalny
Metoda
- Do średniego garnka wlej oliwę, wrzuć cebulę i podsmażaj do zeszklenia. Następnie wsyp kumin, kolendrę oraz sól i smaż kolejną minutę.
- Dorzuć czosnek i smaż, mieszając przez minutę. Po tym czasie wsyp soczewicę.
- Do garnka wlej bulion oraz pomidory z puszki. Całość zagotuj, a następnie gotuj na średnim ogniu około 20 minut.
- Na koniec dopraw solą oraz pieprzem, przełóż do miski i serwuj z kleksem jogurtu naturalnego.
Komentarze
~cheaper eater, 2019-07-15 22:46:27
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?