Dieta 1500 kcal – jadłospis

Dieta 1500 kcal bez napinki, bez głodu i bez drastycznych wyrzeczeń. Ta dieta jest jedną z najbardziej uniwersalnych i najmniej inwazyjnych. I co najważniejsze – działa!

dieta 1500 kcal fot. Shutterstock.com

Dieta 1500 kcal to 5 posiłków dziennie jadanych co 3-4 godziny, dużo błonnika, dużo warzyw i owoców, mało soli i cukru, zero produktów wysoko przetworzonych, dobre proporcje składników, no i oczywiście wsparcie ćwiczeniami – to wszystko przyniesie sukces. Tu kilka przykładów, że dieta 1500 kcal nie musi być nudna.

Spis treści

Dieta 1500 kcal – jadłospis, dzień 1

Śniadanie (ok. 400 kcal)

Ricotta z owocami i orzechami 

  • 1⁄2 szklanki serka ricotta
  • 2 figi, pokrojone
  • 3 truskawki, pokrojone
  • 2 łyżki pistacji*
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 2 łyżki pestek granatu

Wyłóż owoce i orzeszki na serek i polej miodem.

* Garść orzeszków pistacjowych dziennie przyspiesza zrzucanie wagi.

Przekąska (ok. 220 kcal)

  • 1 duży banan*
  • 1 łyżka masła migdałowego

* Banany obniżają poziom glukozy we krwi i pomagają spalać tłuszcz.

Lunch (290 kcal)

Wegeteriańskie spaghetti

  • 2 łyżki zielonej papryki, posiekanej
  • 2 łyżki żółtej papryki, posiekanej
  • 8 pomidorków cherry
  • 6 różyczek brokuła
  • 1 łyżka czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 100 g pełnoziarnistego spaghetti, ugotowanego*
  • 1 łyżka startego parmezanu

Skrop warzywa oliwą i wymieszaj z makaronem. Posyp parmezanem.

* Zamiana zwykłego makaronu na pełnoziarnisty dwukrotnie zwiększa ilość błonnika.

Przekąska (ok. 200 kcal)

  • 1 batat
  • 1 łyżeczka oliwy* 
  • 2 łodygi natki pietruszki, posiekane, szczypta soli

Skrop batata oliwą i wstaw do rozgrzanego piekarnika (220 °C) na 40 minut, aż zmięknie. Posyp natką pietruszki.

* Specyficzne rodzaje tłuszczów, znajdujące się w oliwie, pomagają w odchudzających dietach.

Kolacja (ok. 390 kcal)

Sałatka z przegrzebkami i domowymi grzankami

  • 1 kromka pełnoziarnistego chleba
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1⁄8 łyżeczki czosnku w proszku
  • 2 łyżki szalotki, posiekanej
  • 1⁄4 szklanki cydru
  • 1⁄4 łyżeczki octu jabłkowego
  • 160 g przegrzebków
  • 1⁄2 jabłka, w plasterkach
  • 2 łyżki suszonej żurawiny*
  • 2 szklanki szpinaku baby

Pokrój chleb w kostki, posmaruj oliwą, posyp czosnkiem i wstaw do piekarnika 180 °C na 20 minut (obróć w połowie pieczenia). Wrzuć szalotkę na patelnię z oliwą i podsmażaj 3 min. Dodaj cydr i gotuj kilka minut. Przelej do miski i wymieszaj z octem jabłkowym i łyżeczką oliwy. Odstaw. Wytrzyj patelnię, skrop oliwą i podsmaż przegrzebki (2-3 minuty z każdej strony). Wyłóż wszystko na liście szpinaku, dodaj grzanki, plasterki jabłka, żurawinę i polej dressingiem.

* Niesłodzona żurawina ma tylko 1/3 kalorii tej słodzonej.

Dieta 1500 kcal – jadłospis, dzień 2

Śniadanie (ok. 330 kcal)

Pankejki z masłem migdałowym

  • 2 pełnoziarniste pankejki
  • 1 łyżka masła migdałowego*
  • garść jagód, jeżyn i malin

* Migdały lub masło migdałowe na śniadanie to świetny pomysł. Stabilizują poziom cukru we krwi i zmniejszają ochotę na rzucanie się w okolicach południa na coś słodkiego i cudownie niezdrowego.

Przekąska (ok. 180 kcal)

  • 100 g jogurtu greckiego*
  • 1 mała brzoskwinia
  • 80 g musli

* Dużo białka i mało kalorii przyda się, gdy do obiadu zostało jeszcze dużo czasu.

Lunch (380 kcal)

Warzywny burger z sałatką

  • 1 burger warzywny*
  • 300 g mieszanki sałat
  • 50 g awokado w kostkach
  • 100 g serc palmy w plasterkach
  • 100 g żółtej papryki w paskach
  • 100 g grzybów shiitake, uduszonych
  • 100 g posiekanej cebuli, uduszonej
  • 1 łyżka musztardy Dijon zmieszanej z 1 łyżeczką oliwy
  • 1⁄2 łyżeczki soli morskiej i 3⁄4 łyżeczki czarnego pieprzu

* Pokaźna dawka białka, błonnika i skrobi sprawi, że nie poczujesz głodu przez wiele godzin.

Przekąska (280 kcal)

  • 1 cykoria*
  • 50 g hummusu

*Cykoria składa się głównie z wody, ale ta reszta jest bezcenna. W rankingach najzdrowszych warzyw zajmuje zasłużone, 6 miejsce. Jeść bez ograniczeń.

Kolacja (400 kcal)

Polędwiczka z pieczonymi warzywami

  • 90 g polędwiczki wieprzowej, opieczonej
  • 200 g pieczonej dyni w kostkach
  • 250 g brukselki* ugotowanej i podsmażonej na łyżce oliwy
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

* Brukselki zawierają kwercetynę – związek z rodziny flawonoli, walczący z komórkami tłuszczowymi.

 

Dieta 1500 kcal – jadłospis, dzień 3

Śniadanie (330 kcal)

Łódeczki z awokado

  • 1⁄2 awokado, bez pestki*
  • 1 jajko
  • 1 pełnoziarnisty tost
  • 100 g malin

Zetnij odrobinę spód awokado, żeby mogło stać na patelni. Wbij jajko w dziurę po pestce, przykryj i gotuj 2 minuty. Podawaj z tostem i owocami.

* Naukowcy donoszą, że zjadacze awokado ważą przeciętnie o 3,4 kg mniej od tych, którzy lekceważą ten superowoc. Tak, to owoc, nie warzywo

Przekąska (150 kcal)

  • 1 cukinia* w plastrach
  • 100 g startej mozzarelli
  • 12 pomidorków cherry, połówki

Zrób małe grzanki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 °C na 2 minuty.

* Te grzanki mają 95% wody i 100% wsparcia dla naszej walki o bikini.

Lunch (470 kcal)

Zapiekanka z kurczakiem

  • 170 g piersi z kurczaka, bez skóry*
  • 100 g ananasa, w kostkach
  • 1⁄2 czerwonej papryki, w kostkach
  • 1 1⁄2 łyżeczki świeżego tymianku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • 25 g sera feta

Zgrilluj kurczaka. Dodaj oliwę, sól i zioła do ananasa z papryką i zapiecz przez 15 min w 200 °C. Podaj z kurczakiem i fetą.

* Brak skóry to 11 g tłuszczu mniej.

Przekąska (140 kcal)

  • 12 średnich truskawek
  • 170 ml jogurtu naturalnego 1,5%*

Wymieszaj i wstaw na trochę do lodówki.

* Jogurt naturalny ma ponad 3 razy mniej cukru niż inne owocowe jogurty.

Kolacja (410 kcal)

Schab z jabłkiem

  • 1 pokrojone jabłko
  • 100 g schabu
  • szczypta mielonego imbiru*
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1⁄2 szklanki fasolki szparagowej
  • szczypta świeżego rozmarynu

Pokrojone jabłko skrop oliwą, posyp rozmarynem i upiecz. Fasolkę ugotuj na parze. Mięso dopraw i smaż pod przykryciem 5 minut. Podawaj z jabłkiem i fasolką.

* Imbir pomaga stłumić apetyt – donosi amerykański magazyn „Metabolism”.

Dieta 1500 kcal – jadłospis, dzień 4

Śniadanie (337 kcal)

Tortille z rukolą, jajkiem i szynką

  • 2 pełnoziarniste małe tortille
  • 2 białka jajek, roztrzepane i usmażone jak jajecznica
  • 1⁄4 szklanki rukoli
  • 80 g szynki konserwowej
  • 2 łyżki pokruszonego sera feta
  • 3⁄4 szklanki jagód*

Na każdej tortilli wyłóż składniki, zegnij ją na pół i podgrzej na patelni lub elektrycznym grillu. Podawaj z jagodami (obok).

* Badania – wprawdzie na myszach, ale nie ma się co śmiać, bo to dobrze rokuje dla ludzi – pokazały, że jagody chronią przed otyłością.

Przekąska (210 kcal)

Parfait z kiwi

  • 50 g naturalnego jogurtu 1,5%
  • 1 kiwi w plasterkach
  • 1⁄4 szklanki granoli
  • 1 łyżeczka listków świeżej mięty*

Wymieszaj wszystkie składniki i dorzuć miętę.

* Udowodniono, że zapach mięty tłumi apetyt. A gdyby tak dorzucać ją do wszystkiego? Yes, yes, yes!

Lunch (431 kcal)

Łódeczki z łososiem

  • 80 g łososia z puszki
  • 1 łyżka kaparów*
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 ogórek

Wymieszaj składniki. Ogórka przekrój wzdłuż, wydrąż łyżeczką i nafaszeruj miksturą z łososiem.

Sałatka

  • 3⁄4 szklanki sałaty
  • 2 łyżki posiekanych orzechów makadamia
  • 1 klementynka/mandarynka
  • 2 łyżeczki oliwy extra virgin
  • 1⁄2 łyżki octu jabłkowego
  • szczypta soli i pieprzu

* Jedna łyżka kaparów, czyli pąków kwiatów kaparów ciernistych, to tylko 2 kcal. Mój Boże, takie pyszne, a tylko 2 kalorie – jest sprawiedliwość na świecie!

Przekąska (170 kcal)

Marchewka z rodzynkami

  • 20 g serka Philadelphia do smarowania
  • 1 kromka chleba chrupkiego
  • 1⁄4 szklanki startej marchewki
  • 2 łyżki rodzynek*

Posmaruj serem kromkę, posyp startą marchewką i rodzynkami.

* Rodzynki podnoszą u jedzącego poziom leptyny – hormonu, który mówi nam, że już nie jesteśmy głodni.

Kolacja (350 kcal)

Spaghetti light

  • 1⁄2 szklanki ugotowanego, pełnoziarnistego spaghetti*
  • 1⁄4 szklanki serka ricotta
  • 1⁄2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1⁄2 łyżeczki płatków chili
  • 1 mała kiełbaska drobiowa, ugotowana
  • 2 szklanki szpinaku baby

Wymieszaj składniki i dodaj kiełbaskę na wierzch. Dorzuć szpinak i zamieszaj.

* Pełnoziarniste makarony mają dużo więcej błonnika niż ich białe odpowiedniki

 

Dieta 1500 kcal – jadłospis, dzień 5

Śniadanie (ok. 350 kcal)

Jajko z serkiem wiejskim i owocami

  • 1 pełnoziarnista grahamka
  • 1 jajko na twardo
  • 200 g serka wiejskiego light
  • 1⁄2 średniego grejpfruta*

Opiecz grahamkę przekrojoną na połówki i przykryj plastrami jajka. Do serka wrzuć kawałki owoca i wymieszaj.

* Dietetyczna reputacja grejpfruta jest znana, ale oto kolejny dowód. Naukowcy stwierdzili, że jedzący pół grejpfruta dziennie tracili szybciej nadwyżkowe kilogramy niż ci, którzy omijali go szerokim łukiem.

Przekąska (230 kcal)

  • 20 migdałów
  • 1 jabłko*

* Czasem to, co na zewnątrz, liczy się bardziej niż wnętrze. Jedz jabłka ze skórką, bo to ona jest największym dobrodziejstwem tego owocu. A wyniki badań pokazują, że pomaga także walczyć z nadwagą.

Lunch (ok. 350 kcal)

Kanapka z ricottą i łososiem

  • 1 kromka razowego chleba (np. litewski)
  • 2 łyżki serka ricotta*
  • 110 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 1⁄2 łyżki szalotki, posiekanej

Trzymaj się kolejności z listy i zrób kanapkę.

* Wapń z nabiału – zwłaszcza z ricotty – pomaga naszemu organizmowi szybciej spalać tłuszcz.

Przekąska (ok. 270 kcal)

  • 2 kromki chrupkiego chleba
  • 1⁄4 awokado, pokrojone
  • 1 ogórek, w kostkach*
  • 170 g jogurtu greckiego 1,5%

Plastry awokado połóż na kromkach. Małe kostki ogórka wrzuć do jogurtu.

* Ogórki w 95% składają się z wody, więc nie sposób ich przedawkować. Wymarzony partner każdej diety.

Kolacja (380 kcal)

Pieczony kurczak z grzybami i batatami

  • 1 pierś kurczaka bez skóry
  • 200 g małych pieczarek, pokrojonych
  • 1 łyżka drobnego szczypiorku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 batat*

W piekarniku o temperaturze 175 °C piecz przez 15 min mięso posypane plasterkami pieczarek, szczypiorkiem i polane oliwą. Plastry batata wstaw do mikrofali na 5-7 min. Dopraw całość solą.

* Słodkie ziemniaki mają niższy indeks glikemiczny niż białe, nie powodują skoków cukru we krwi i są łagodniejsze dla naszych talii.

Dieta 1500 kcal – jadłospis, dzień 6

Śniadanie (ok. 280 kcal)

Miska płatków*

  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 1 szklanka płatków zbożowych (bez cukru)

* Ta miska pokryje 52% Twojego dziennego zapotrzebowania na błonnik i na długo odpędzi głód.

Przekąska* (ok. 230 kcal)

  • 2 średnie pomidory w plastrach
  • 60 g sera mozzarella w plastrach
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 1⁄2 łyżeczki świeżego oregano

* Bez pieczywa, bo to lepiej dla naszych talii. Zresztą, gdyby zjeść to samo w postaci bruschetty, to w prezencie mamy 180 kcal więcej.

Lunch (270 kcal)

Sałatka z kurczakiem na ostro

  • 1 szklanka pieczonej piersi z kurczaka w kostkach
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 4 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1⁄2 papryczki jalapeño, bez pestek*
  • 1⁄2 łodygi selera naciowego
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1 szklanka szpinaku baby

Wymieszaj pierwszych 6 składników i wyłóż na liściach szpinaku.

* Kapsaicyna w ostrych paprykach przyspiesza spalanie tłuszczu.

Przekąska (ok. 160 kcal)

  • 1⁄2 żółtej papryki w paskach
  • 2 łyżki hummusu z wasabi lub z chrzanem*
  • 20 winogron

Maczaj paski papryki w hummusie i smacznego. Winogrona na deser.

* Kompozycja hummusu z chrzanem lub wasabi pomaga szybciej zrzucać wagę.

Kolacja (ok. 560 kcal)

Azjatycki lucjan

  • 1⁄4 szklanki pistacji*
  • 1⁄2 szklanki ugotowanego prosa
  • 1⁄2 szklanki sałaty bok choy
  • 170 g ugotowanego lub usmażonego filetu z lucjana
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki ziaren sezamu
  • 1⁄2 szklanki groszku w strąkach, mrożonego

Wymieszaj orzechy z prosem, ułóż liście sałaty, a na nich rybę. Skrop sosem sojowym i posyp sezamem. Ugotuj groszek i podawaj obok.

* Badania pokazują, że orzechy pistacjowe obniżają współczynnik BMI, czyli wskaźnik masy ciała. Tak więc dzięki nim chudniemy. Brawo, pistacje!

REKLAMA