Dieta 1500 kcal to 5 posiłków dziennie jadanych co 3-4 godziny, dużo błonnika, dużo warzyw i owoców, mało soli i cukru, zero produktów wysoko przetworzonych, dobre proporcje składników, no i oczywiście wsparcie ćwiczeniami – to wszystko przyniesie sukces. Tu kilka przykładów, że dieta 1500 kcal nie musi być nudna.
Spis treści
- Dieta 1500 kcal – jadłospis, dzień 1
- Dieta 1500 kcal – jadłospis, dzień 2
- Dieta 1500 kcal – jadłospis, dzień 3
- Dieta 1500 kcal – jadłospis, dzień 4
- Dieta 1500 kcal – jadłospis, dzień 5
- Dieta 1500 kcal – jadłospis, dzień 6
Dieta 1500 kcal – jadłospis, dzień 1
Śniadanie (ok. 400 kcal)
Ricotta z owocami i orzechami
- 1⁄2 szklanki serka ricotta
- 2 figi, pokrojone
- 3 truskawki, pokrojone
- 2 łyżki pistacji*
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 2 łyżki pestek granatu
Wyłóż owoce i orzeszki na serek i polej miodem.
* Garść orzeszków pistacjowych dziennie przyspiesza zrzucanie wagi.
Przekąska (ok. 220 kcal)
- 1 duży banan*
- 1 łyżka masła migdałowego
* Banany obniżają poziom glukozy we krwi i pomagają spalać tłuszcz.
Lunch (290 kcal)
Wegeteriańskie spaghetti
- 2 łyżki zielonej papryki, posiekanej
- 2 łyżki żółtej papryki, posiekanej
- 8 pomidorków cherry
- 6 różyczek brokuła
- 1 łyżka czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka oliwy
- 100 g pełnoziarnistego spaghetti, ugotowanego*
- 1 łyżka startego parmezanu
Skrop warzywa oliwą i wymieszaj z makaronem. Posyp parmezanem.
* Zamiana zwykłego makaronu na pełnoziarnisty dwukrotnie zwiększa ilość błonnika.
Przekąska (ok. 200 kcal)
- 1 batat
- 1 łyżeczka oliwy*
- 2 łodygi natki pietruszki, posiekane, szczypta soli
Skrop batata oliwą i wstaw do rozgrzanego piekarnika (220 °C) na 40 minut, aż zmięknie. Posyp natką pietruszki.
* Specyficzne rodzaje tłuszczów, znajdujące się w oliwie, pomagają w odchudzających dietach.
Kolacja (ok. 390 kcal)
Sałatka z przegrzebkami i domowymi grzankami
- 1 kromka pełnoziarnistego chleba
- 2 łyżeczki oliwy
- 1⁄8 łyżeczki czosnku w proszku
- 2 łyżki szalotki, posiekanej
- 1⁄4 szklanki cydru
- 1⁄4 łyżeczki octu jabłkowego
- 160 g przegrzebków
- 1⁄2 jabłka, w plasterkach
- 2 łyżki suszonej żurawiny*
- 2 szklanki szpinaku baby
Pokrój chleb w kostki, posmaruj oliwą, posyp czosnkiem i wstaw do piekarnika 180 °C na 20 minut (obróć w połowie pieczenia). Wrzuć szalotkę na patelnię z oliwą i podsmażaj 3 min. Dodaj cydr i gotuj kilka minut. Przelej do miski i wymieszaj z octem jabłkowym i łyżeczką oliwy. Odstaw. Wytrzyj patelnię, skrop oliwą i podsmaż przegrzebki (2-3 minuty z każdej strony). Wyłóż wszystko na liście szpinaku, dodaj grzanki, plasterki jabłka, żurawinę i polej dressingiem.
* Niesłodzona żurawina ma tylko 1/3 kalorii tej słodzonej.
Dieta 1500 kcal – jadłospis, dzień 2
Śniadanie (ok. 330 kcal)
Pankejki z masłem migdałowym
- 2 pełnoziarniste pankejki
- 1 łyżka masła migdałowego*
- garść jagód, jeżyn i malin
* Migdały lub masło migdałowe na śniadanie to świetny pomysł. Stabilizują poziom cukru we krwi i zmniejszają ochotę na rzucanie się w okolicach południa na coś słodkiego i cudownie niezdrowego.
Przekąska (ok. 180 kcal)
- 100 g jogurtu greckiego*
- 1 mała brzoskwinia
- 80 g musli
* Dużo białka i mało kalorii przyda się, gdy do obiadu zostało jeszcze dużo czasu.
Lunch (380 kcal)
Warzywny burger z sałatką
- 1 burger warzywny*
- 300 g mieszanki sałat
- 50 g awokado w kostkach
- 100 g serc palmy w plasterkach
- 100 g żółtej papryki w paskach
- 100 g grzybów shiitake, uduszonych
- 100 g posiekanej cebuli, uduszonej
- 1 łyżka musztardy Dijon zmieszanej z 1 łyżeczką oliwy
- 1⁄2 łyżeczki soli morskiej i 3⁄4 łyżeczki czarnego pieprzu
* Pokaźna dawka białka, błonnika i skrobi sprawi, że nie poczujesz głodu przez wiele godzin.
Przekąska (280 kcal)
- 1 cykoria*
- 50 g hummusu
*Cykoria składa się głównie z wody, ale ta reszta jest bezcenna. W rankingach najzdrowszych warzyw zajmuje zasłużone, 6 miejsce. Jeść bez ograniczeń.
Kolacja (400 kcal)
Polędwiczka z pieczonymi warzywami
- 90 g polędwiczki wieprzowej, opieczonej
- 200 g pieczonej dyni w kostkach
- 250 g brukselki* ugotowanej i podsmażonej na łyżce oliwy
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
* Brukselki zawierają kwercetynę – związek z rodziny flawonoli, walczący z komórkami tłuszczowymi.