REKLAMA

Desery bez cukru - 4 świetne przepisy

Nawet jeżeli nie słodzisz kawy czy herbaty, to statystyka tego nie widzi. Widzi natomiast, że każdy z nas pochłania średnio ponad 44 kg cukru rocznie, a to prosta droga do nieszczęścia. Tym bardziej, że cukier wcale nie krzepi, tylko uzależnia. Namawiamy na odwyk i zaczynamy od deserów bez cukru.

Desery bez cukru fot. Katarzyna Olejniczak, Agata Lipińska

Omlet owsiany

Porcje

  • 1

Składniki

  • 40 g płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 15 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku lub kakao
  • szczypta soli
  • 5 g oleju rzepakowego
  • przybranie wg uznania (np. banan, jogurt grecki, płatki migdałów)

Przygotowanie

  1. W misce zalej wrzątkiem płatki do ich poziomu i odstaw na kilka minut, żeby wchłonęły wodę. Po tym czasie wbij do miski jajka, dodaj sól, łyżeczkę cynamonu lub kakao, mąkę i dokładnie wymieszaj.
  2. Wylej masę na mocno rozgrzaną patelnię z olejem i smaż na małym ogniu.
  3. Kiedy omlet zrumieni się od spodu, delikatnie zsuń go na płaski talerz, przyłóż do niego patelnię i szybkim ruchem obróć talerz i patelnię tak, by surowa część wylądowała na dnie patelni.

Desery bez cukrufot. Katarzyna Olejniczak, Agata Lipińska

Ciasto marchewkowe

Porcje

  • 8

Składniki

  • 3 białka jajek
  • 60 g erytrytolu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 270 g startej marchewki
  • 120 g jogurtu greckiego
  • 250 g mąki owsianej lub pełnoziarnistej
  • 180 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 30 g orzechów włoskich
  • 2 i 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 1⁄2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli

Polewa

  • 150 g serka śmietankowego
  • 30 g erytrytolu
  • sok z 1⁄4 cytryny

Przygotowanie

  1. Zetrzyj marchewkę i posiekaj orzechy (połowę drobno, połowę grubo: będzie do posypki). Ubij białka i delikatnie połącz z drobno posiekanymi orzechami i resztą składników. Piecz w 180 °C przez ok. 45 minut w formie o średnicy 21 cm. Serek zmiksuj z sokiem cytrynowym i słodzikiem.
  2. Wystudzone ciasto wysmaruj śmietankową polewą i posyp grubo posiekanymi orzechami.

Desery bez cukrufot. Katarzyna Olejniczak, Agata Lipińska

Tiramisu

Porcje

  • 2

Składniki

  • 150 g serka śmietankowego
  • 75 g jogurtu naturalnego
  • 1 duży banan
  • 5 g kawy rozpuszczalnej lub espresso (obie kawy ostudzone)
  • 5 g naturalnego kakao
  • 20 g ugotowanych płatków owsianych

Przygotowanie

  • Zblenduj serek na gładką masę wraz z jogurtem i połową banana. Dodaj wystudzone espresso lub kawę rozpuszczalną.
  • Krem układaj warstwowo w pucharku na przemian z pokrojoną w plasterki połówką banana, kakao i płatkami owsianymi.
  • Wstaw do lodówki na godzinę i podawaj.

Desery bez cukrufot. Katarzyna Olejniczak, Agata Lipińska

Tarta cytrynowa

Porcje

  • 8

Składniki

Spód

  • 1 jajko
  • 130 g mąki pełnoziarnistej
  • 70 g masła (koniecznie schłodzonego w lodówce)
  • 70 g erytrytolu (najlepiej zmielonego na pył)

Krem

  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 40 g zmielonego erytrytolu
  • sok i starta skórka z 1⁄2 cytryny

Przygotowanie

  1. Wymieszaj wszystkie składniki spodu w misce, dodaj kawałki zimnego masła i zagnieć ciasto. Wstaw je na chwilę do lodówki.
  2. Rozłóż ciasto na dnie lekko natłuszczonej formy o średnicy 22 cm, nakłuj je w kilku miejscach i piecz w 180 °C przez 20-35 minut.
  3. Mleko kokosowe musi być mocno schłodzone i niestety nie w wersji light – oddziel część stałą od płynnej (nie mieszaj!). Delikatnie ubij część stałą ze słodzikiem, sokiem i skórką z cytryny.
  4. Wyłóż równomiernie krem na ostudzony spód i wstaw tartę do lodówki.

Ach, ten cukier!fot. materiał prasowy

Przepisy pochodzą z książki „Ach, ten cukier!" autorstwa Anny Reguły.

REKLAMA

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA