Omlet owsiany
Porcje
- 1
Składniki
- 40 g płatków owsianych
- 2 jajka
- 15 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku lub kakao
- szczypta soli
- 5 g oleju rzepakowego
- przybranie wg uznania (np. banan, jogurt grecki, płatki migdałów)
Przygotowanie
- W misce zalej wrzątkiem płatki do ich poziomu i odstaw na kilka minut, żeby wchłonęły wodę. Po tym czasie wbij do miski jajka, dodaj sól, łyżeczkę cynamonu lub kakao, mąkę i dokładnie wymieszaj.
- Wylej masę na mocno rozgrzaną patelnię z olejem i smaż na małym ogniu.
- Kiedy omlet zrumieni się od spodu, delikatnie zsuń go na płaski talerz, przyłóż do niego patelnię i szybkim ruchem obróć talerz i patelnię tak, by surowa część wylądowała na dnie patelni.

Ciasto marchewkowe
Porcje
- 8
Składniki
- 3 białka jajek
- 60 g erytrytolu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 270 g startej marchewki
- 120 g jogurtu greckiego
- 250 g mąki owsianej lub pełnoziarnistej
- 180 ml mleka lub napoju roślinnego
- 30 g orzechów włoskich
- 2 i 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 1⁄2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ziarenka z 1 laski wanilii
- szczypta soli
Polewa
- 150 g serka śmietankowego
- 30 g erytrytolu
- sok z 1⁄4 cytryny
Przygotowanie
- Zetrzyj marchewkę i posiekaj orzechy (połowę drobno, połowę grubo: będzie do posypki). Ubij białka i delikatnie połącz z drobno posiekanymi orzechami i resztą składników. Piecz w 180 °C przez ok. 45 minut w formie o średnicy 21 cm. Serek zmiksuj z sokiem cytrynowym i słodzikiem.
- Wystudzone ciasto wysmaruj śmietankową polewą i posyp grubo posiekanymi orzechami.

Tiramisu
Porcje
- 2
Składniki
- 150 g serka śmietankowego
- 75 g jogurtu naturalnego
- 1 duży banan
- 5 g kawy rozpuszczalnej lub espresso (obie kawy ostudzone)
- 5 g naturalnego kakao
- 20 g ugotowanych płatków owsianych
Przygotowanie
- Zblenduj serek na gładką masę wraz z jogurtem i połową banana. Dodaj wystudzone espresso lub kawę rozpuszczalną.
- Krem układaj warstwowo w pucharku na przemian z pokrojoną w plasterki połówką banana, kakao i płatkami owsianymi.
- Wstaw do lodówki na godzinę i podawaj.

Tarta cytrynowa
Porcje
- 8
Składniki
Spód
- 1 jajko
- 130 g mąki pełnoziarnistej
- 70 g masła (koniecznie schłodzonego w lodówce)
- 70 g erytrytolu (najlepiej zmielonego na pył)
Krem
- 2 puszki mleka kokosowego
- 40 g zmielonego erytrytolu
- sok i starta skórka z 1⁄2 cytryny
Przygotowanie
- Wymieszaj wszystkie składniki spodu w misce, dodaj kawałki zimnego masła i zagnieć ciasto. Wstaw je na chwilę do lodówki.
- Rozłóż ciasto na dnie lekko natłuszczonej formy o średnicy 22 cm, nakłuj je w kilku miejscach i piecz w 180 °C przez 20-35 minut.
- Mleko kokosowe musi być mocno schłodzone i niestety nie w wersji light – oddziel część stałą od płynnej (nie mieszaj!). Delikatnie ubij część stałą ze słodzikiem, sokiem i skórką z cytryny.
- Wyłóż równomiernie krem na ostudzony spód i wstaw tartę do lodówki.

Przepisy pochodzą z książki „Ach, ten cukier!" autorstwa Anny Reguły.
REKLAMA
Komentarze
~Mimi, 2021-03-30 18:42:27
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?