[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Danie w 20 min. [pieczony kalafior vs. dziczyzna z jeżynową sałatką]

W naszym pojedynku biorą udział dwa ekspresowe w przygotowaniu i pyszne w smaku dania. Dla mięsożerców mamy przepis na dziczyznę z sałatką z jeżynami, a dla wielbicielek diety wegetariańskiej pomysł na pieczony kalafior. Zobacz dwa przepisy i zdecyduj, który wybierasz. 

kalafior fot. shutterstock.com

Pieczony kalafior

Kcal: 142 l Porcje:l Czas: 20 min l Cukier: 3,6 g l Tł. nasyc.: 7,5 g

REKLAMA

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta kurkumy
  • szczypta mielonego kuminu
  • szczypta mielonego cynamonu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść natki pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Nastaw piekarnik na 220°C. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, włóż do niej kalafiora i gotuj 8 minut. 2. Wymieszaj olej kokosowy z przyprawami i odstaw. W innej misce wymieszaj tahini, jogurt, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i 3-4 łyżki wody. 3. Wyjmij i odsącz kalafiora na sicie. Pozbądź się papierowym ręcznikiem resztek wilgoci i wysmaruj warzywo olejem kokosowym z przyprawami. Połóż na blasze i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Wyjmij, odczekaj chwilę, aż ostygnie, i podziel na różyczki. Podawaj z jogurtowym tahini.

Głąb na ząb: Nie wyrzucaj kalafiorowych głąbów. Zmiksowane są świetną bazą do kremowych zup.

Dziczyzna z jeżynową sałatką

Kcal: 342 l Porcje: l Czas: 20 min l Cukier: 6,08 g l Tł. nasyc.: 1,25 g   

Składniki:

  • 3 steki z dziczyzny (150 g każdy)
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 1 szalotka, posiekana
  • 3 jagody jałowca, zmiażdżone
  • 1 gałązka tymianku
  • 100 g jeżyn
  • 1 łyżka octu sherry
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 główki białej i czerwonej cykorii, grubo posiekanej
  • 10 g natki pietruszki
  • 100 g rukoli
  • 50 g prażonych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

1. Natrzyj steki z obu stron oliwą, rozgrzej mocno patelnię i smaż je po 3 minuty z każdej strony. Zawiń w folię i odstaw. 2. Na tę samą patelnię wlej olej orzechowy, wrzuć szalotkę, jałowiec, tymianek i podsmażaj 5 minut. Zdrap łopatką to, co przywarło do dna patelni, dodaj jeżyny, ocet, miód i wymieszaj wszystko razem. 3. Wrzuć do miski sałaty, pokrojone w plastry mięso, uprażone kawałki orzechów i polej dressingiem jeżynowym. Dopraw solą z pieprzem i posyp natką. Wymieszaj i szybko podawaj.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij