1. Pikantne tajskie krewetki z bazylią
Bazylia i pomidor? Może jeszcze z mozzarellą? Nie na naszej zmianie! Tym razem zielone listki wypełnione po brzegi zwalczającymi nowotwory fitochemikaliami dorzucamy do kuchni tajskiej.
Składniki odżywcze w 1 porcji:
- 320 kcal
- 6 g tłuszcze (4,5 g tł. nas.)
- 39 g węglowodany
- 8 g cukier
- 1 g błonnik
- 27 g białko
Składniki na 4 porcje:
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1,5 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki sriracha
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka startego imbiru
- 500 g dużych krewetek (świeżych lub mrożonych, oczyszczonych, obranych)
- 1 czerwona papryka, paski
- 1/2 szklanki bazylii
- 2 szkl. ryżu basmati, ugotowanego
Sposób przygotowania
- W misce wymieszaj mleko kokosowe, sos sojowy, sok z limonki, brązowy cukier i sos sriracha .
- Na średnim ogniu ustaw patelnię i podgrzej olej. Dodaj imbir i smaż ok. 1 min, cały czas mieszając. Dorzuć krewetki i podsmażaj ok. 3 min (powinny być lekko zaróżowione, ale nadal przezroczyste w środku). Przełóż krewetki do miski.
- Na patelnię wrzuć paprykę i podsmażaj ok. 2 min, cały czas mieszając. Papryka ma być lekko chrupiąca. Następnie z powrotem wrzuć krewetki patelnię i wlej mieszaninę mleka kokosowego. Doprowadź do wrzenia i gotuj kolejną minutę, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wymieszaj ze świeżą bazylią.
- Podawaj na ciepło z ryżem basmati. Na talerz dorzuć jeszcze parę listków bazylii dla smaku, dekoracji i zdrowia.
Świeże zioła prosto z Twojego domowego zielnika? Nic prostszego! Zobacz nasz poradnik, jak hodować zioła na parapecie.

2. Drink z lawendą i truskawkami
O aromatycznych właściwościach jej kwiatów przeczytasz na kolejnych stronach. Teraz skupimy się na łodydze i liściach (są jadalne), które dorzucone do napojów ukoją skołatane nerwy i wyregulują pracę jelit.
Świeże kwiaty wykorzystaj jako jadalny dodatek dekoracyjny. Z suszonych zrób lawendowy cukier (dodaj do cukru i trzymaj w zamknięciu przez kilka tygodni). Pasuje do ciast i kremów.
Składniki:
- szklanki truskawek, grubo posiekanych
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżka świeżej lawendy + do przybrania
- 2 szkl. czerwonego octu winnego
- woda gazowana
Sposób przygotowania
- W dużej misce wymieszaj truskawki z cukrem i lawendą. Przykryj i włóż do lodówki na 24 godz. (gdy sok z truskawek puści, mieszanina będzie miała konsystencję syropu).
- Oddziel płyn od owoców – możesz do tego użyć sitka z drobnymi oczkami. Do soku dolej ocet winny.
- Do szklanki wrzuć lód, dodaj 1 łyżkę syropu i dolej wodę gazowaną. Delikatnie wymieszaj. Ozdób kwiatami lawendy.
WYPRÓBUJ TAKŻE: 5 przepisów na zdrowe drinki
Komentarze