Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Dania z truskawkami – 10 pomysłów

Gdy sezon na truskawki w pełni, podsuwamy 10 nietuzinkowych pomysłów na desery, przekąski i napoje pełne zdrowia. Wypróbuj koniecznie!

desery z truskawkami fot. Lisa Gee

Smak i piękny wygląd – to oczywiste zalety truskawek, ale, zgodnie z platońską zasadą, to co piękne musi być też dobre. Tym razem dla zdrowia. Odkwaszają organizm, obniżają ryzyko miażdżycy, są dobre dla serca, a także wzmacniają włosy i paznokcie. W połączeniu z innymi wartościowymi składnikami są bombą witaminową dla Twojego organizmu. Zawierają również bromelinę, która pomaga w spalaniu tłuszczów. Nie wierzysz? Zrób z nami truskawkową kurację.

1. Beza na płaski brzuch

Samo dobro

Zawarte w jogurcie bakterie z rodziny Lactobacillus odnawiają mikroflorę jelit, pomagają redukować wydzielanie gazów i zmniejszają wzdęcia.

4 porcje | 108 kcal | Gotowe w 15 min

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soku z cytryny
  • 25 g cukru pudru
  • 25 g cukru trzcinowego
  • 300 g pokrojonych truskawek
  • 200 g jogurtu greckiego 0%

Sposób przygotowania:

Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ubij jajka z sokiem z cytryny, aż powstanie sztywna piana. Stopniowo dodawaj cukier. Uformuj łyżką na blasze cztery bezy. Piecz w temperaturze 50-60 przez 6-8 minut. Pozostaw do ostygnięcia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. W tym czasie pokrój truskawki. Pokrusz bezy i wszystko wymieszaj z jogurtem.

fot. Lisa Gee

2. Sałatka na walkę z rakiem

Samo dobro

Badania pokazują, że kwas elagowy zawarty w truskawkach zapobiega nowotworom. Natomiast ocet balsamiczny osładza je, jeśli nie są dojrzałe.

3 porcje | 86 kcal | Gotowe w 1 godz.

Składniki:

  • 300 g truskawek,
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sok i starta skórka z ½ pomarańczy
  • 1-2 łyżki brązowego cukru

Sposób przygotowania

Umieść w misce pokrojone truskawki. Dodaj ocet balsamiczny, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczy i brązowy cukier. Wszystko wymieszaj i włóż do lodówki maksymalnie na godzinę, aby truskawki się zamarynowały. Przed podaniem deser możesz udekorować serkiem mascarpone.

fot. Lisa Gee

3. Galaretka na alergię

Samo dobro

Dziki bez zwalczy sezonowy katar sienny, a także przeziębienie. Jest świetnym specyfikiem poprawiającym odporność.

ZOBACZ: Ile kalorii ma truskawka?

4 porcje | 52 kcal | Gotowe w 1 godz. i 10 min

Składniki:

  • 12-g saszetka żelatyny
  • 150 ml syropu z czarnego bzu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 250 g truskawek
  • 300 ml gazowanej wody

Sposób przygotowania:

Ten deser smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Wlej 120 ml świeżo przegotowanej wody do miski żaroodpornej. Wsyp żelatynę i mieszaj tak długo, aż całkowicie się rozpuści. Wymieszaj syrop z kwiatów dzikiego bzu z gazowaną wodą i sokiem z cytryny. Wszystko wymieszaj. Truskawki podziel równo do czterech miseczek lub szklanek. Zalej wcześniej przygotowaną miksturą i wstaw do lodówki.

desery z truskawkami fot. Lisa Gee

4. Kruszonka na mięśnie

Samo dobro

Quinoa, czyli komosa ryżowa, zawiera duże ilości pełnowartościowego białka i nie jest kaloryczna. Jeśli ją lubisz, sprawdź przepisy na dania z komosą ryżową.

6 porcji | 499 kcal | Gotowe w 55 min

Składniki:

  • 300 g truskawek
  • 250 g rabarbaru, pokrojonego w 4-cm paski
  • sok i starta skórka z pomarańczy
  • 120 g cukru pudru
  • 125 g pszennej mąki
  • 125 g masła
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 50 g quinoa
  • 50 g ryżu

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. W żaroodpornym naczyniu umieść truskawki, rabarbar, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową i cukier. Utrzyj mąkę z masłem. Ucieraj do momentu, aż będzie przypominać kruszonkę. Wtedy wymieszaj z cukrem, dodaj quinoę i ryż. Przykryj tym truskawki, a na wierzch ułóż rabarbar i lekko dociśnij. Piecz przez 40 minut, aż góra będzie złota.

desery z truskawkami fot. Lisa Gee

5. Pierożki na odporność

Samo dobro

Woda różana jest bogata w garbniki i przeciwutleniacze, dzięki którym działa przeciwzapalnie i antybakteryjne. Leczy m.in. bolące gardło.

4 porcje | 436 kcal | Gotowe w 30 min

Składniki:

  • 75 g pistacji
  • 1 łyżka miodu
  • 2 szczypty mielonego cynamonu
  • ciasto francuskie
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 30 ml wody różanej
  • 2 pokrojone brzoskwinie
  • 300 g truskawek

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Wymieszaj pistacje, miód i cynamon. Wytnij z ciasta 12 okrągłych placków na pierogi. Nafaszeruj je pistacjowym miksem i posklejaj. Pierożki posmaruj roztopionym masłem i piecz przez 10 minut. Rozpuścić cukier w 250 ml wody i wlej wodę różaną. Polej nimi truskawki i ćwiartki brzoskwiń, i udekoruj listkami mięty.

desery z truskawkami fot. Lisa Gee

6. Wiśnie na szczupłą talię

Samo zdrowie

Udowodniono, że dzięki ksylozie zawartej w wiśniach możesz pozbyć się tłuszczu z brzucha. Organizm wchłania ją powoli, nie powodując wzrostu cukru we krwi.

4 porcje | 76 kcal | Gotowe w 20 min

Składniki:

  • 250 g truskawek
  • 250 g konfitury z wiśni
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • granola (opcjonalnie)

Ten deser jest tak łatwy, że zrobisz go z zamkniętymi oczami. Umieść wszystkie składniki na patelni. Podgrzewaj na małym ogniu przez 15 minut, aż truskawki i wiśnie całkowicie zmiękną. Zostawi je do ostygnięcia na kilka minut, po czym wyjmij cynamon i anyż. Mikstura przechowywana w lodówce będzie świeża przez 4 dni. Świetnie smakuje z granolą.

desery z truskawkami fot. Lisa Gee

7. Torcik na mocne serce

Samo zdrowie

Witamina E w migdałach utrudnia osadzanie się cholesterolu na ściankach naczyń, działa przeciwzakrzepowo i jest zbawienna dla serca. Sprawdź też inne przepisy na mocne serce.

12 porcji | 275 kcal | Gotowe w 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g migdałów
  • 200 g cukru pudru
  • 350 g truskawek
  • 2 jajka
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 125 g masła
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż 20 cm ciasta wykonanego z dwóch części. Pierwszej: zrobionej z mąki, proszku do pieczenia, obranych ze skórki migdałów, cukru, szczypty soli i truskawek. Drugiej: zrobionej z jajek, jogurtu naturalnego, obranych migdałów i roztopionego masła. Połącz obie mieszanki. Piecz przez 50-60 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

desery z truskawkami fot. Lisa Gee

8. Lody dobre dla kości

Samo dobro

Rabarbar jest najlepszym źródłem witaminy K, która jest ważna dla kości i mózgu. Zamiast białego cukru użyj zdrowego, też słodkiego ksylitolu.

6 porcji | 167 kcal | Gotowe w 30 min

Składniki:

  • 250 g 4-cm pasków rabarbaru
  • 60 g cukru pudru
  • sok z pomarańczy i skórka z ½ pomarańczy
  • 450 g jogurtu naturalnego
  • 200 g truskawek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 świeża mięta
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Na patelni podgrzej rabarbar, cukier, 50 ml wody, sok pomarańczowy i skórkę pomarańczową. Zmiksuj wszystko w blenderze, dodaj jogurt i włóż do zamrażalnika na 4 godziny. Co godzinę zamieszaj. Podsmaż truskawki z miodem i miętą. Wymieszaj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Dodaj sok z cytryny do smaku. Odcedź i polej lody.

desery z truskawkami fot. Lisa Gee

9. Sałatka przeciw gorączce

Samo dobro

Owoce i liście malin są świetnym środkiem przeciwgorączkowym, ponieważ wzmagają pracę gruczołów potowych.

4 porcje | 388 kcal | Gotowe w 10 min

Składniki:

  • 350 g malin
  • 350 ml białego octu winnego
  • 75 g cukru pudru
  • 3 łyżki oleju z awokado
  • 300 g truskawek, przekrojonych na pół
  • 1 awokado
  • 100 g sera owczego

Sposób przygotowania:

Zacznij od rozgniecenia malin i polania ich octem malinowym. Przykryj i odstaw na dwa dni. Odcedź sok przez sito i dodaj cukier. Sok doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Schłodź, przelej do czystej butelki i odczekaj 2 tygodnie. Zrób sałatkę z awokado, truskawek i sera owczego. Polej 2 łyżkami malinowego soku wymieszanego z 2 łyżkami oleju z awokado.

desery z truskawkami fot. Lisa Gee

10. Antystresowa lemoniada

Samo dobro

Liście werbeny zawierają olejki eteryczne działające uspokajająco na układ nerwowy. Sprawdzają się też w walce z depresją.

8 porcji | 33 kcal | Gotowe w 15 min

Składniki:

  • 300 g truskawek pokrojonych w plastry
  • 3 łyżki nektaru z palmy kokosowej
  • sok z 2 cytryn
  • garść liści werbeny cytrynowej

Sposób przygotowania:

Umieść w garnku truskawki, nektar z kwiatów palmy kokosowej i 250 ml wody. Podgrzewaj na małym ogniu, aż syrop się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia. Zmiksuj w blenderze. Przelej do dużego dzbanka, dodaj sok z cytryny i wlej 1,5 litra wody. Dobrze wymieszaj. Włóż do lodówki na kilka godzin. Wymieszaj ponownie, dodając cytrynę i liście werbeny, kilka pokrojonych truskawek oraz kostki lodu. Jeżeli chcesz, możesz dolać też białe, musujące wino.

WH 06/2016

Komentarze

 (4)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij