Smak i piękny wygląd – to oczywiste zalety truskawek, ale, zgodnie z platońską zasadą, to co piękne musi być też dobre. Tym razem dla zdrowia. Odkwaszają organizm, obniżają ryzyko miażdżycy, są dobre dla serca, a także wzmacniają włosy i paznokcie. W połączeniu z innymi wartościowymi składnikami są bombą witaminową dla Twojego organizmu. Zawierają również bromelinę, która pomaga w spalaniu tłuszczów. Nie wierzysz? Zrób z nami truskawkową kurację.
1. Beza na płaski brzuch
Samo dobro
Zawarte w jogurcie bakterie z rodziny Lactobacillus odnawiają mikroflorę jelit, pomagają redukować wydzielanie gazów i zmniejszają wzdęcia.
4 porcje | 108 kcal | Gotowe w 15 min
Składniki:
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soku z cytryny
- 25 g cukru pudru
- 25 g cukru trzcinowego
- 300 g pokrojonych truskawek
- 200 g jogurtu greckiego 0%
Sposób przygotowania:
Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ubij jajka z sokiem z cytryny, aż powstanie sztywna piana. Stopniowo dodawaj cukier. Uformuj łyżką na blasze cztery bezy. Piecz w temperaturze 50-60 przez 6-8 minut. Pozostaw do ostygnięcia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. W tym czasie pokrój truskawki. Pokrusz bezy i wszystko wymieszaj z jogurtem.

2. Sałatka na walkę z rakiem
Samo dobro
Badania pokazują, że kwas elagowy zawarty w truskawkach zapobiega nowotworom. Natomiast ocet balsamiczny osładza je, jeśli nie są dojrzałe.
3 porcje | 86 kcal | Gotowe w 1 godz.
Składniki:
- 300 g truskawek,
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sok i starta skórka z ½ pomarańczy
- 1-2 łyżki brązowego cukru
Sposób przygotowania
Umieść w misce pokrojone truskawki. Dodaj ocet balsamiczny, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczy i brązowy cukier. Wszystko wymieszaj i włóż do lodówki maksymalnie na godzinę, aby truskawki się zamarynowały. Przed podaniem deser możesz udekorować serkiem mascarpone.

3. Galaretka na alergię
Samo dobro
Dziki bez zwalczy sezonowy katar sienny, a także przeziębienie. Jest świetnym specyfikiem poprawiającym odporność.
ZOBACZ: Ile kalorii ma truskawka?
4 porcje | 52 kcal | Gotowe w 1 godz. i 10 min
Składniki:
- 12-g saszetka żelatyny
- 150 ml syropu z czarnego bzu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 250 g truskawek
- 300 ml gazowanej wody
Sposób przygotowania:
Ten deser smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Wlej 120 ml świeżo przegotowanej wody do miski żaroodpornej. Wsyp żelatynę i mieszaj tak długo, aż całkowicie się rozpuści. Wymieszaj syrop z kwiatów dzikiego bzu z gazowaną wodą i sokiem z cytryny. Wszystko wymieszaj. Truskawki podziel równo do czterech miseczek lub szklanek. Zalej wcześniej przygotowaną miksturą i wstaw do lodówki.