Dania z truskawkami – 10 pomysłów

Gdy sezon na truskawki w pełni, podsuwamy 10 nietuzinkowych pomysłów na desery, przekąski i napoje pełne zdrowia. Wypróbuj koniecznie!

desery z truskawkami fot. Lisa Gee
fot. Lisa Gee

Smak i piękny wygląd – to oczywiste zalety truskawek, ale, zgodnie z platońską zasadą, to co piękne musi być też dobre. Tym razem dla zdrowia. Odkwaszają organizm, obniżają ryzyko miażdżycy, są dobre dla serca, a także wzmacniają włosy i paznokcie. W połączeniu z innymi wartościowymi składnikami są bombą witaminową dla Twojego organizmu. Zawierają również bromelinę, która pomaga w spalaniu tłuszczów. Nie wierzysz? Zrób z nami truskawkową kurację.

1. Beza na płaski brzuch

Samo dobro

Zawarte w jogurcie bakterie z rodziny Lactobacillus odnawiają mikroflorę jelit, pomagają redukować wydzielanie gazów i zmniejszają wzdęcia.

4 porcje | 108 kcal | Gotowe w 15 min

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soku z cytryny
  • 25 g cukru pudru
  • 25 g cukru trzcinowego
  • 300 g pokrojonych truskawek
  • 200 g jogurtu greckiego 0%

Sposób przygotowania:

Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ubij jajka z sokiem z cytryny, aż powstanie sztywna piana. Stopniowo dodawaj cukier. Uformuj łyżką na blasze cztery bezy. Piecz w temperaturze 50-60 przez 6-8 minut. Pozostaw do ostygnięcia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. W tym czasie pokrój truskawki. Pokrusz bezy i wszystko wymieszaj z jogurtem.

desery z truskawkamifot. Lisa Gee
fot. Lisa Gee

2. Sałatka na walkę z rakiem

Samo dobro

Badania pokazują, że kwas elagowy zawarty w truskawkach zapobiega nowotworom. Natomiast ocet balsamiczny osładza je, jeśli nie są dojrzałe.

3 porcje | 86 kcal | Gotowe w 1 godz.

Składniki:

  • 300 g truskawek,
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sok i starta skórka z ½ pomarańczy
  • 1-2 łyżki brązowego cukru

Sposób przygotowania

Umieść w misce pokrojone truskawki. Dodaj ocet balsamiczny, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczy i brązowy cukier. Wszystko wymieszaj i włóż do lodówki maksymalnie na godzinę, aby truskawki się zamarynowały. Przed podaniem deser możesz udekorować serkiem mascarpone.

desery z truskawkamifot. Lisa Gee
fot. Lisa Gee

3. Galaretka na alergię

Samo dobro

Dziki bez zwalczy sezonowy katar sienny, a także przeziębienie. Jest świetnym specyfikiem poprawiającym odporność.

ZOBACZ: Ile kalorii ma truskawka?

4 porcje | 52 kcal | Gotowe w 1 godz. i 10 min

Składniki:

  • 12-g saszetka żelatyny
  • 150 ml syropu z czarnego bzu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 250 g truskawek
  • 300 ml gazowanej wody

Sposób przygotowania:

Ten deser smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Wlej 120 ml świeżo przegotowanej wody do miski żaroodpornej. Wsyp żelatynę i mieszaj tak długo, aż całkowicie się rozpuści. Wymieszaj syrop z kwiatów dzikiego bzu z gazowaną wodą i sokiem z cytryny. Wszystko wymieszaj. Truskawki podziel równo do czterech miseczek lub szklanek. Zalej wcześniej przygotowaną miksturą i wstaw do lodówki.

desery z truskawkami fot. Lisa Gee
fot. Lisa Gee

4. Kruszonka na mięśnie

Samo dobro

Quinoa, czyli komosa ryżowa, zawiera duże ilości pełnowartościowego białka i nie jest kaloryczna. Jeśli ją lubisz, sprawdź przepisy na dania z komosą ryżową.

6 porcji | 499 kcal | Gotowe w 55 min

Składniki:

  • 300 g truskawek
  • 250 g rabarbaru, pokrojonego w 4-cm paski
  • sok i starta skórka z pomarańczy
  • 120 g cukru pudru
  • 125 g pszennej mąki
  • 125 g masła
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 50 g quinoa
  • 50 g ryżu

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. W żaroodpornym naczyniu umieść truskawki, rabarbar, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową i cukier. Utrzyj mąkę z masłem. Ucieraj do momentu, aż będzie przypominać kruszonkę. Wtedy wymieszaj z cukrem, dodaj quinoę i ryż. Przykryj tym truskawki, a na wierzch ułóż rabarbar i lekko dociśnij. Piecz przez 40 minut, aż góra będzie złota.

desery z truskawkami fot. Lisa Gee
fot. Lisa Gee

5. Pierożki na odporność

Samo dobro

Woda różana jest bogata w garbniki i przeciwutleniacze, dzięki którym działa przeciwzapalnie i antybakteryjne. Leczy m.in. bolące gardło.

4 porcje | 436 kcal | Gotowe w 30 min

Składniki:

  • 75 g pistacji
  • 1 łyżka miodu
  • 2 szczypty mielonego cynamonu
  • ciasto francuskie
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 30 ml wody różanej
  • 2 pokrojone brzoskwinie
  • 300 g truskawek

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Wymieszaj pistacje, miód i cynamon. Wytnij z ciasta 12 okrągłych placków na pierogi. Nafaszeruj je pistacjowym miksem i posklejaj. Pierożki posmaruj roztopionym masłem i piecz przez 10 minut. Rozpuścić cukier w 250 ml wody i wlej wodę różaną. Polej nimi truskawki i ćwiartki brzoskwiń, i udekoruj listkami mięty.

desery z truskawkami fot. Lisa Gee
fot. Lisa Gee

6. Wiśnie na szczupłą talię

Samo zdrowie

Udowodniono, że dzięki ksylozie zawartej w wiśniach możesz pozbyć się tłuszczu z brzucha. Organizm wchłania ją powoli, nie powodując wzrostu cukru we krwi.

4 porcje | 76 kcal | Gotowe w 20 min

Składniki:

  • 250 g truskawek
  • 250 g konfitury z wiśni
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • granola (opcjonalnie)

Ten deser jest tak łatwy, że zrobisz go z zamkniętymi oczami. Umieść wszystkie składniki na patelni. Podgrzewaj na małym ogniu przez 15 minut, aż truskawki i wiśnie całkowicie zmiękną. Zostawi je do ostygnięcia na kilka minut, po czym wyjmij cynamon i anyż. Mikstura przechowywana w lodówce będzie świeża przez 4 dni. Świetnie smakuje z granolą.

desery z truskawkami fot. Lisa Gee
fot. Lisa Gee

7. Torcik na mocne serce

Samo zdrowie

Witamina E w migdałach utrudnia osadzanie się cholesterolu na ściankach naczyń, działa przeciwzakrzepowo i jest zbawienna dla serca. Sprawdź też inne przepisy na mocne serce.

12 porcji | 275 kcal | Gotowe w 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g migdałów
  • 200 g cukru pudru
  • 350 g truskawek
  • 2 jajka
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 125 g masła
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż 20 cm ciasta wykonanego z dwóch części. Pierwszej: zrobionej z mąki, proszku do pieczenia, obranych ze skórki migdałów, cukru, szczypty soli i truskawek. Drugiej: zrobionej z jajek, jogurtu naturalnego, obranych migdałów i roztopionego masła. Połącz obie mieszanki. Piecz przez 50-60 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

desery z truskawkami fot. Lisa Gee
fot. Lisa Gee

8. Lody dobre dla kości

Samo dobro

Rabarbar jest najlepszym źródłem witaminy K, która jest ważna dla kości i mózgu. Zamiast białego cukru użyj zdrowego, też słodkiego ksylitolu.

6 porcji | 167 kcal | Gotowe w 30 min

Składniki:

  • 250 g 4-cm pasków rabarbaru
  • 60 g cukru pudru
  • sok z pomarańczy i skórka z ½ pomarańczy
  • 450 g jogurtu naturalnego
  • 200 g truskawek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 świeża mięta
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Na patelni podgrzej rabarbar, cukier, 50 ml wody, sok pomarańczowy i skórkę pomarańczową. Zmiksuj wszystko w blenderze, dodaj jogurt i włóż do zamrażalnika na 4 godziny. Co godzinę zamieszaj. Podsmaż truskawki z miodem i miętą. Wymieszaj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Dodaj sok z cytryny do smaku. Odcedź i polej lody.

desery z truskawkami fot. Lisa Gee
fot. Lisa Gee

9. Sałatka przeciw gorączce

Samo dobro

Owoce i liście malin są świetnym środkiem przeciwgorączkowym, ponieważ wzmagają pracę gruczołów potowych.

4 porcje | 388 kcal | Gotowe w 10 min

Składniki:

  • 350 g malin
  • 350 ml białego octu winnego
  • 75 g cukru pudru
  • 3 łyżki oleju z awokado
  • 300 g truskawek, przekrojonych na pół
  • 1 awokado
  • 100 g sera owczego

Sposób przygotowania:

Zacznij od rozgniecenia malin i polania ich octem malinowym. Przykryj i odstaw na dwa dni. Odcedź sok przez sito i dodaj cukier. Sok doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Schłodź, przelej do czystej butelki i odczekaj 2 tygodnie. Zrób sałatkę z awokado, truskawek i sera owczego. Polej 2 łyżkami malinowego soku wymieszanego z 2 łyżkami oleju z awokado.

desery z truskawkami fot. Lisa Gee
fot. Lisa Gee

10. Antystresowa lemoniada

Samo dobro

Liście werbeny zawierają olejki eteryczne działające uspokajająco na układ nerwowy. Sprawdzają się też w walce z depresją.

8 porcji | 33 kcal | Gotowe w 15 min

Składniki:

  • 300 g truskawek pokrojonych w plastry
  • 3 łyżki nektaru z palmy kokosowej
  • sok z 2 cytryn
  • garść liści werbeny cytrynowej

Sposób przygotowania:

Umieść w garnku truskawki, nektar z kwiatów palmy kokosowej i 250 ml wody. Podgrzewaj na małym ogniu, aż syrop się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia. Zmiksuj w blenderze. Przelej do dużego dzbanka, dodaj sok z cytryny i wlej 1,5 litra wody. Dobrze wymieszaj. Włóż do lodówki na kilka godzin. Wymieszaj ponownie, dodając cytrynę i liście werbeny, kilka pokrojonych truskawek oraz kostki lodu. Jeżeli chcesz, możesz dolać też białe, musujące wino.

WH 06/2016

REKLAMA