3. Sałatka z kurczakiem, arbuzem, gorgonzolą, migdałami oraz szpinakiem
Czas przygotowania: 30 minut (+ czas oczekiwania)
Poziom trudności: łatwy
Składniki
Sałatka
- 1 pierś z kurczaka (podwójna)
- arbuz mini bez pestek (miąższ po- krojony w kawałki)
- ser gorgonzola, rozkruszony
- migdały w płatkach, uprażone na złoty kolor na suchej patelni
- 150 g młodych listków szpinaku, umyte i odwirowane
Marynata do mięsa
- 20 ml oliwy
- 10 ml sosu sojowego
- 20 ml sosu teriyaki
- 10 ml dressingu Ponzu (kupisz na kikkoman.pl)
- sok z 1⁄2 limonki
- 1 rozgnie- ciony ząbek czosnku
- 1⁄2 łyżeczki posiekane- go chili
- mały kawałek imbiru, starty
Dressing
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania: Składniki marynaty połącz ze sobą i marynuj w niej mięso przez min. 2 godziny, a najlepiej przez całą noc. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i obsmaż mięso z każdej strony na średnim ogniu około 7-8 minut. Odstaw na kilka minut, a następnie pokrój w plastry. Do piersi dodaj pozostałe składniki sałatki. Polej lekkim dressingiem i gotowe.
4. Sorbet arbuzowy z liczi oraz wodą różaną
Czas przygotowania: 1 godzina (+ czas mrożenia)
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 150 ml wody
- 100 g cukru pudru
- 500 g miąższu z arbuza bez pestek
- 200 g liczi w syropie (odsączonych)
- 1⁄4 szklanki syropu z liczi
- 2-3 łyżki wody różanej
- 1 białko jajka
Sposób przygotowania: Płaskie naczynie do zamrażania sorbetu wstaw do zamrażarki na min. godzinę przed przygotowaniem. Wodę oraz cukier doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut. Odstaw do ostygnięcia. Zmiksuj arbuza oraz liczi na gładko, następnie dodaj ostudzony syrop cukrowy, syrop z liczi oraz wodę różaną. Przelej do naczynia z zamrażarki i zamrażaj przez 4-5 godzin. Wyjmij sorbet, rozgnieć widelcem i zblenduj na gładko. Przelej znowu do naczynia i zamrażaj przez następne 3-4 godzin. Wyjmij, ponownie pokrusz i zmiksuj, ale tym razem z białkiem. Ostatni raz umieść sorbet w naczyniu i zamrażaj przez 4-5 h. Przesyp do szklanek, udekoruj i podawaj.
5. Melonowa tarta z bezą
Czas przygotowania: 1 godzina 45 minut
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 600 g miąższu melona
- 220 g kruchych, korzennych ciastek (np. belgijskich Speculoos)
- 100 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 3 jajka
- 120 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 20 ml soku z cytryny
Sposób przygotowania: Ciasteczka rozkrusz i połącz z 80 g miękkiego masła. Powstałą masą wyłóż spód tortownicy o średnicy 22 cm, pokrytej papierem do pieczenia. Dociśnij i wstaw do lodówki. Oddziel białka od żółtek. Zmiksowany miąższ melona połącz w rondlu z mąką, skrobią, 40 g cukru, cukrem waniliowym, żółtkami oraz sokiem z cytryny. Podgrzewaj, aż mikstura się zagęści (ok. 5-7 minut). Wmieszaj resztę masła i odstaw do ostygnięcia. Wylej na spód i piecz w piekarniku 160 st. C przez 15 min. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem. Wyłóż na tartę (jeżeli masz sprzęt, możesz lekko opalić białka palnikiem). Wstaw do lodówki na 2 godziny i podawaj.
6. Risotto z melonem, prosecco, krewetkami oraz chrupiącym boczkiem
Czas przygotowania: 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- • 1 cebula, posiekana
- 2 łyżki masła
- 150 g ryżu do risotto
- 100 ml Prosecco
- 300 ml bulionu warzywnego
- 3⁄4 miąższu melona miodowego, pokrojonego w kostkę
- 8 cienkich plasterków boczku
- 8-10 krewetek (gotowych do przyrzą- dzenia)
- starty parmezan
- sól
- pieprz
- cukier do smaku
Sposób przygotowania: Cebulę zeszklij na maśle, dodaj ryż i chwilę podsmażaj. Wlej Prosecco i gotuj, aż odparuje. Wlewaj po pół szklanki bulionu, mieszaj i gotuj do całkowitego wchłonięcia. Całość powinna zająć ok. 20 minut. Dodaj melona i gotuj kilka minut. Na koniec dorzuć krewetki i jeszcze 1 minutę gotowania. Dopraw serem, solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Plasterki boczku ułóż na papierze do pieczenia i piecz w piekarniku 180 st. C przez 10 minut (do chrupkości). Nałóż risotto i udekoruj chrupiącym boczkiem.
ZOBACZ TEŻ: Jak przechowywać owoce - 14 porad