Dania z melonem i arbuzem: 6 prostych przepisów

Owoce czy warzywa? Warzywa, ale – jeżeli nie studiujesz botaniki – to jest to wiedza krzyżówkowa. A prawdziwa wiedza zaczyna się od ich niebywałego smaku, zapachu i wspaniałych zdrowotnych właściwości: opóźniają starzenie, regenerują mięśnie, wspomagają serce, hamują rozwój nowotworów, są cudownie niskokaloryczne i działają jak viagra. Na nas też.

melony i arbuzy fot. shutterstock.com

Przepisy z arbuzem i melonem:

1. Arbuzowe gazpacho z szaszłykami z miecznika
2. Melonowy chłodnik z joguretm i miętą
3. Sałatka z kurczakiem, arbuzem, gorgonzolą, migdałami oraz szpinakiem
4. Sorbet arbuzowy z liczi oraz wodą różaną
5. Melonowa tarta z bezą
6. Risotto z melonem, prosecco, krewetkami oraz chrupiącym boczkiem

REKLAMA

1. Arbuzowe gazpacho z szaszłykami z miecznika 

Czas przygotowania: około 1 godziny

Poziom trudności: łatwy

Składniki

Arbuzowe gazpacho

  • 600 g miąższu z arbuza bez pestek, pokrojonego w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone na kawałki
  • 3 dojrzałe pomidory, pokrojone w kliny
  • 1⁄2 ogórka, pokrojonego w kostkę
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę
  • mały kawałek imbiru, obrany i starty na tarce
  • 1⁄2 czerwonej papryczki chili, posiekanej
  • sok z 2 limonek
  • garść świeżych listków bazylii
  • sól
  • pieprz
  • ocet jabłkowy

Szaszłyki z miecznika

  • ok. 300 g surowego steka z miecznika
  • sok z 2 limonek
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku

Sposób przygotowania

Arbuzowe gazpacho

Składniki na gazpacho zmiksuj blenderem kielichowym. Dopraw solą, pieprzem oraz octem. Wstaw do lodówki na 2-3 h przed podaniem.

Szaszłyki z miecznika

Rybę pokrój na kawałki wielkości kęsa i zamarynuj przez minimum 30 minut w wyciśniętych z owoców sokach. Nadziej na patyczki do szaszłyków. Podawaj z arbuzowym gazpacho, posypane posiekanym tymiankiem.

ZOBACZ TEŻ: Czy arbuz ma wysoki indeks glikemiczny?

2. Melonowy chłodnik z joguretm i miętą

Czas przygotowania: około 2 godziny

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 melon Galia, obrany, posiekany
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki crème fraiche
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • sól
  • pieprz
  • kiełki lucerny
  • cienkie plasterki szynki parmeńskiej

Sposób przygotowania: Składniki zblenduj, wstaw na 2 godziny do lodówki i podawaj z kiełkami i paskami szynki parmeńskiej.

SPRAWDŹ TEŻ: Arbuz i melon - smaki wakacji

REKLAMA

REKLAMA

3. Sałatka z kurczakiem, arbuzem, gorgonzolą, migdałami oraz szpinakiem

Czas przygotowania: 30 minut (+ czas oczekiwania)

Poziom trudności: łatwy

Składniki

Sałatka

  • 1 pierś z kurczaka (podwójna)
  • arbuz mini bez pestek (miąższ po- krojony w kawałki)
  • ser gorgonzola, rozkruszony
  • migdały w płatkach, uprażone na złoty kolor na suchej patelni
  • 150 g młodych listków szpinaku, umyte i odwirowane

Marynata do mięsa

  • 20 ml oliwy
  • 10 ml sosu sojowego
  • 20 ml sosu teriyaki
  • 10 ml dressingu Ponzu (kupisz na kikkoman.pl)
  • sok z 1⁄2 limonki
  • 1 rozgnie- ciony ząbek czosnku
  • 1⁄2 łyżeczki posiekane- go chili
  • mały kawałek imbiru, starty

Dressing 

  • 2 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania: Składniki marynaty połącz ze sobą i marynuj w niej mięso przez min. 2 godziny, a najlepiej przez całą noc. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i obsmaż mięso z każdej strony na średnim ogniu około 7-8 minut. Odstaw na kilka minut, a następnie pokrój w plastry. Do piersi dodaj pozostałe składniki sałatki. Polej lekkim dressingiem i gotowe.

4. Sorbet arbuzowy z liczi oraz wodą różaną

Czas przygotowania: 1 godzina (+ czas mrożenia)

Poziom trudności: łatwy

Składniki: 

  • 150 ml wody
  • 100 g cukru pudru
  • 500 g miąższu z arbuza bez pestek
  • 200 g liczi w syropie (odsączonych)
  • 1⁄4 szklanki syropu z liczi
  • 2-3 łyżki wody różanej
  • 1 białko jajka

Sposób przygotowania: Płaskie naczynie do zamrażania sorbetu wstaw do zamrażarki na min. godzinę przed przygotowaniem. Wodę oraz cukier doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut. Odstaw do ostygnięcia. Zmiksuj arbuza oraz liczi na gładko, następnie dodaj ostudzony syrop cukrowy, syrop z liczi oraz wodę różaną. Przelej do naczynia z zamrażarki i zamrażaj przez 4-5 godzin. Wyjmij sorbet, rozgnieć widelcem i zblenduj na gładko. Przelej znowu do naczynia i zamrażaj przez następne 3-4 godzin. Wyjmij, ponownie pokrusz i zmiksuj, ale tym razem z białkiem. Ostatni raz umieść sorbet w naczyniu i zamrażaj przez 4-5 h. Przesyp do szklanek, udekoruj i podawaj.

5. Melonowa tarta z bezą

Czas przygotowania: 1 godzina 45 minut

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 600 g miąższu melona
  • 220 g kruchych, korzennych ciastek (np. belgijskich Speculoos)
  • 100 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 20 ml soku z cytryny

Sposób przygotowania: Ciasteczka rozkrusz i połącz z 80 g miękkiego masła. Powstałą masą wyłóż spód tortownicy o średnicy 22 cm, pokrytej papierem do pieczenia. Dociśnij i wstaw do lodówki. Oddziel białka od żółtek. Zmiksowany miąższ melona połącz w rondlu z mąką, skrobią, 40 g cukru, cukrem waniliowym, żółtkami oraz sokiem z cytryny. Podgrzewaj, aż mikstura się zagęści (ok. 5-7 minut). Wmieszaj resztę masła i odstaw do ostygnięcia. Wylej na spód i piecz w piekarniku 160 st. C przez 15 min. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem. Wyłóż na tartę (jeżeli masz sprzęt, możesz lekko opalić białka palnikiem). Wstaw do lodówki na 2 godziny i podawaj.

6. Risotto z melonem, prosecco, krewetkami oraz chrupiącym boczkiem

Czas przygotowania: 40 minut

Poziom trudności: łatwy

Składniki: 

  • • 1 cebula, posiekana
  • 2 łyżki masła
  • 150 g ryżu do risotto
  • 100 ml Prosecco
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 3⁄4 miąższu melona miodowego, pokrojonego w kostkę
  • 8 cienkich plasterków boczku
  • 8-10 krewetek (gotowych do przyrzą- dzenia)
  • starty parmezan
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania: Cebulę zeszklij na maśle, dodaj ryż i chwilę podsmażaj. Wlej Prosecco i gotuj, aż odparuje. Wlewaj po pół szklanki bulionu, mieszaj i gotuj do całkowitego wchłonięcia. Całość powinna zająć ok. 20 minut. Dodaj melona i gotuj kilka minut. Na koniec dorzuć krewetki i jeszcze 1 minutę gotowania. Dopraw serem, solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Plasterki boczku ułóż na papierze do pieczenia i piecz w piekarniku 180 st. C przez 10 minut (do chrupkości). Nałóż risotto i udekoruj chrupiącym boczkiem.

ZOBACZ TEŻ: Jak przechowywać owoce - 14 porad

Zobacz również:
Nie musisz od razu rzucać się na głęboką wodę i ścigać największe fale, by czerpać korzyści z wodnych aktywności. Niezależnie od Twoich umiejętności, jeden z poniższych sportów wodnych z pewnością przypadnie Ci do gustu. I wiesz co? Zamiast zastanawiać się, czy warto spróbować, po prostu to zrób. To lato może być Twoje!
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA