Możesz wmawiać samej sobie i wszystkim dookoła, że jesz niezdrowo, bo nie masz czasu na szukanie przepisów, układanie diety i wreszcie stanie przy garach. Nas to nie przekonuje i rzucamy Ci rękawicę. Kuchenną.
Bez żadnego problemu dostarczymy Ci przepisy na pyszne i dietetyczne dania. Np. ten poniższy możesz przygotować, gdy poczujesz ochotę na odrobinę egzotyki w kuchni. Nie martw się, bo jego przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 20 minut. To jak, podejmiesz wyzwanie?
Przepis na zieloną pszenicę z harissą
Kcal: 413 l Porcje: 4 l Czas: 20 min l Cukier: 7,7 g l Tł. nasyc.: 4,3 g
Składniki (na 4 porcje):
- 1/2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2,5 łyżki harissy
- 2 bakłażany, łódeczki
- 300 g młodej marchewki
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule, plasterki
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 250 g ugotowanej zielonej pszenicy
- sok i starta skórka z 1 cytryny
- 10 g koperku
- 10 g mięty
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 220 °C. Wymieszaj miód z czosnkiem i 2 łyżkami harissy, wysmaruj miksturą bakłażany oraz marchewki. Wrzuć warzywa na blachę i wstaw do piekarnika na 20 minut. W połowie pieczenia przewróć.
2. Rozgrzej olej na dużej patelni, wrzuć cebulę i podsmażaj 10 minut. Dorzuć przyprawy, podsmażaj jeszcze minutę i wmieszaj zawartość patelni do miski z zieloną pszenicą w misce (nazywa się freekeh, jest szlachetniejszą odmianą bulguru i kupisz ją na arabskie.pl). Skrop sokiem z cytryny, dodaj skórkę i zioła.
3. Połóż na wierzchu upieczone warzywa i polej jogurtem wymieszanym z resztą harissy. Oklaski.
Sprawdź też pozostałe sprawdzone przepisy na dania z kaszą.
WH 03/2016