[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ

Dania z kaszą: zielona pszenica z harissą [przepis]

Niech nie przestraszy Cię nazwa tego dania, bo jest naprawdę łatwe w przygotowaniu. Na dodatek przygotujesz je w ekspresowym tempie. Zieloną pszenicę możesz spokojnie zastąpić kaszą bulgur. A harissa to po prostu ostra paprykowo-czosnkowa pasta.

danie z kaszą bulgur i marchewką Zieloną pszenicę zamień na kaszę bulgur.

Możesz wmawiać samej sobie i wszystkim dookoła, że jesz niezdrowo, bo nie masz czasu na szukanie przepisów, układanie diety i wreszcie stanie przy garach. Nas to nie przekonuje i rzucamy Ci rękawicę. Kuchenną.

Bez żadnego problemu dostarczymy Ci przepisy na pyszne i dietetyczne dania. Np. ten poniższy możesz przygotować, gdy poczujesz ochotę na odrobinę egzotyki w kuchni. Nie martw się, bo jego przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 20 minut. To jak, podejmiesz wyzwanie?

REKLAMA

Przepis na zieloną pszenicę z harissą

Kcal: 413 l Porcje: 4 l Czas: 20 min l Cukier: 7,7 g l Tł. nasyc.: 4,3 g

Składniki (na 4 porcje):

  • 1/2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2,5 łyżki harissy
  • 2 bakłażany, łódeczki
  • 300 g młodej marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule, plasterki
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 250 g ugotowanej zielonej pszenicy
  • sok i starta skórka z 1 cytryny
  • 10 g koperku
  • 10 g mięty
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 220 °C. Wymieszaj miód z czosnkiem i 2 łyżkami harissy, wysmaruj miksturą bakłażany oraz marchewki. Wrzuć warzywa na blachę i wstaw do piekarnika na 20 minut. W połowie pieczenia przewróć.

2. Rozgrzej olej na dużej patelni, wrzuć cebulę i podsmażaj 10 minut. Dorzuć przyprawy, podsmażaj jeszcze minutę i wmieszaj zawartość patelni do miski z zieloną pszenicą w misce (nazywa się freekeh, jest szlachetniejszą odmianą bulguru i kupisz ją na arabskie.pl). Skrop sokiem z cytryny, dodaj skórkę i zioła.

3. Połóż na wierzchu upieczone warzywa i polej jogurtem wymieszanym z resztą harissy. Oklaski.

Sprawdź też pozostałe sprawdzone przepisy na dania z kaszą.

WH 03/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij