Dania z kaszą: zielona pszenica z harissą [przepis]

Niech nie przestraszy Cię nazwa tego dania, bo jest naprawdę łatwe w przygotowaniu. Na dodatek przygotujesz je w ekspresowym tempie. Zieloną pszenicę możesz spokojnie zastąpić kaszą bulgur. A harissa to po prostu ostra paprykowo-czosnkowa pasta.

danie z kaszą bulgur i marchewką fot. shutterstock.com
Zieloną pszenicę zamień na kaszę bulgur.

Możesz wmawiać samej sobie i wszystkim dookoła, że jesz niezdrowo, bo nie masz czasu na szukanie przepisów, układanie diety i wreszcie stanie przy garach. Nas to nie przekonuje i rzucamy Ci rękawicę. Kuchenną.

Bez żadnego problemu dostarczymy Ci przepisy na pyszne i dietetyczne dania. Np. ten poniższy możesz przygotować, gdy poczujesz ochotę na odrobinę egzotyki w kuchni. Nie martw się, bo jego przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 20 minut. To jak, podejmiesz wyzwanie?

Przepis na zieloną pszenicę z harissą

Kcal: 413 l Porcje: 4 l Czas: 20 min l Cukier: 7,7 g l Tł. nasyc.: 4,3 g

Składniki (na 4 porcje):

  • 1/2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2,5 łyżki harissy
  • 2 bakłażany, łódeczki
  • 300 g młodej marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule, plasterki
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 250 g ugotowanej zielonej pszenicy
  • sok i starta skórka z 1 cytryny
  • 10 g koperku
  • 10 g mięty
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 220 °C. Wymieszaj miód z czosnkiem i 2 łyżkami harissy, wysmaruj miksturą bakłażany oraz marchewki. Wrzuć warzywa na blachę i wstaw do piekarnika na 20 minut. W połowie pieczenia przewróć.

2. Rozgrzej olej na dużej patelni, wrzuć cebulę i podsmażaj 10 minut. Dorzuć przyprawy, podsmażaj jeszcze minutę i wmieszaj zawartość patelni do miski z zieloną pszenicą w misce (nazywa się freekeh, jest szlachetniejszą odmianą bulguru i kupisz ją na arabskie.pl). Skrop sokiem z cytryny, dodaj skórkę i zioła.

3. Połóż na wierzchu upieczone warzywa i polej jogurtem wymieszanym z resztą harissy. Oklaski.

Sprawdź też pozostałe sprawdzone przepisy na dania z kaszą.

WH 03/2016

REKLAMA