Tosty z wędzoną makrelą i plastrami buraka na śniadanie
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- kcal: 380
- tłuszcze nasycone: 10 g
- cukier: 4 g
Składniki (2 porcje):
- 1 surowy burak
- 1 łyżka chrzanu
- 150 g wędzonej makreli
- sok i starta skórka z 1/4 cytryny
- 50 g śmietany
- 2 kromki pumpernikla lub żytniego chleba, tosty
- garść koperku
Sposób przygotowania:
1. Obierz buraka i pokrój go strunową obieraczką do warzyw na cienkie plastry.
2. Wymieszaj ze sobą: chrzan, kawałki makreli, sok z cytryny i śmietanę. Jeżeli wolisz gładszą konsystencję, wrzuć wszystko do miksera.
3. Rozsmaruj na bogato pastę na tostach.
4. Połóż na wierzchu plasterki buraka.
5. Posyp posiekanym koperkiem i startą skórką z cytryny.

Quinoa z pieczonymi burakami i jogurtowo-miętowym dressingiem na lunch
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- kcal: 500
- tłuszcze nasycone: 3,5 g
- cukier: 24 g
Składniki (2 porcje):
- 6 surowych buraków, obranych
- 2 czerwone cebule, obrane
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 200 g quinoa
- 1 łyżeczka czarnuszki
Dressing:
- ¼ łyżeczki kurkumy
- garść mięty, drobno posiekanej
- 100 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:
1. Pokrój buraki i cebulę w łódeczki i połóż je na blasze do pieczenia.
2. Skrop warzywa 2 łyżkami oliwy, dopraw solą, pieprzem i posyp tymiankiem.
3. Wstaw do piekarnika 200 °C na 25-30 minut, aż buraki zmiękną, a cebula zacznie się karmelizować.
4. Zabierz się za dressing: wymieszaj jogurt grecki z 1 łyżką oliwy, kurkumą i miętą (zostaw trochę do przybrania).
5. Podawaj z ugotowaną quinoa i skrop jogurtowym dressingiem na talerzu. Jeszcze tylko posyp czarnuszką i miętą i gotowe.