[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.9

Dania z buraka: 4 przepisy na potrawy pełne zdrowia

Burak jest pełen przeciwutleniaczy, cynku, żelaza i kwasu foliowego. Działa na zdrowie i urodę, dlatego należy mu się szacunek. Oto 4 przepisy na potrawy z burakiem w  roli głównej. Smacznego.

burak przepisy Fot. Agata Pec przy Hearst Studios

Tosty z wędzoną makrelą i plastrami buraka na śniadanie

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • kcal: 380
  • tłuszcze nasycone: 10 g
  • cukier: 4 g

Składniki (2 porcje):

  • 1 surowy burak
  • 1 łyżka chrzanu
  • 150 g wędzonej makreli
  • sok i starta skórka z 1/4 cytryny
  • 50 g śmietany
  • 2 kromki pumpernikla lub żytniego chleba, tosty
  • garść koperku

Sposób przygotowania:

1. Obierz buraka i pokrój go strunową obieraczką do warzyw na cienkie plastry.

2. Wymieszaj ze sobą: chrzan, kawałki makreli, sok z cytryny i śmietanę. Jeżeli wolisz gładszą konsystencję, wrzuć wszystko do miksera.

3. Rozsmaruj na bogato pastę na tostach.

4. Połóż na wierzchu plasterki buraka.

5. Posyp posiekanym koperkiem i startą skórką z cytryny.

Fot. Agata Pec przy Hearst Studios

Quinoa z pieczonymi burakami i jogurtowo-miętowym dressingiem na lunch

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • kcal: 500
  • tłuszcze nasycone: 3,5 g
  • cukier: 24 g

Składniki (2 porcje):

  • 6 surowych buraków, obranych
  • 2 czerwone cebule, obrane
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 200 g quinoa
  • 1 łyżeczka czarnuszki

Dressing:

  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • garść mięty, drobno posiekanej
  • 100 g jogurtu greckiego

Sposób przygotowania:

1. Pokrój buraki i cebulę w łódeczki i połóż je na blasze do pieczenia.

2. Skrop warzywa 2 łyżkami oliwy, dopraw solą, pieprzem i posyp tymiankiem.

3. Wstaw do piekarnika 200 °C na 25-30 minut, aż buraki zmiękną, a cebula zacznie się karmelizować.

4. Zabierz się za dressing: wymieszaj jogurt grecki z 1 łyżką oliwy, kurkumą i miętą (zostaw trochę do przybrania).

5. Podawaj z ugotowaną quinoa i skrop jogurtowym dressingiem na talerzu. Jeszcze tylko posyp czarnuszką i miętą i gotowe.

burak przepisy Fot. Agata Pec przy Hearst Studios

Buraczany hummus z pistacjami na przekąskę

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • kcal: 440
  • tłuszcze nasycone: 5 g
  • cukier: 6 g

Składniki (2 porcje):

  • 80 g ugotowanych buraków
  • 100 g ciecierzycy (z puszki, opłukanej i odsączonej)
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 ząbka czosnku, zmiażdżonego
  • 1 łyżka tahini
  • 40 ml oliwy
  • 1/2 wędzonej papryki
  • 50 g pistacji, grubo posiekanych

Sposób przygotowania:

1. Zblenduj na gładko wszystkie składniki (z wyjątkiem pistacji).

2. Przełóż do miski, skrop oliwą i posyp wędzoną papryką.

3. Udekoruj całość posiekanymi pistacjami.

Fanki buraków ucieszy fakt, że mamy w zanadrzu jeszcze kilka pomysłów na Pana Buraka. Sprawdź przepisy na dania z burakiem, czosnkiem i orzechami.

burak przepisy Fot. Agata Pec przy Hearst Studios

Curry z buraków z brązowym ryżem na kolację

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • kcal: 500
  • tłuszcze nasycone: 19 g
  • cukier: 14 g

Składniki (2 porcje):

  • 200 g surowych buraków
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/4 łyżeczki czarnej gorczycy
  • 1 ząbek czosnku, posiekanego
  • 1/2 cebuli, posiekanej
  • 1 zielone chili, bez pestek, posiekane
  • 1/2 laska cynamonu
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 puszki pomidorów w kostkach
  • sok z 1 limonki
  • 50 g szpinaku
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 15 g pestek dyni
  • 20 g ziaren słonecznika
  • 200 g brązowego ryżu

Sposób przygotowania:

1. Obierz i zetrzyj na tarce buraki.

2. W garnku rozgrzej olej razem z ziarnami gorczycy.

3. Dorzuć czosnek, cebulę i chili – gotuj, aż cebula zmięknie.

4. Dodaj pozostałe przyprawy, starte buraki i liść laurowy – gotuj 1-2 minuty.

5. Czas na odsączone pomidory, 125 ml wody i sok z limonki. Dopraw i gotuj 20 minut.

6. Wrzuć szpinak, wlej mleczko i gotuj jeszcze minutę. Podawaj obok ugotowanego ryżu, posypane pestkami dyni i słonecznika.

Szukasz więcej pomysłów na zdrowe posiłki? Wypróbuj 5 przepisów na zdrowa kolację.

WH 12/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij