Przepisy na obiad - 5 propozycji
Kurczak saltimbocca
Porcje: 2 | Kcal: 369 | Tłuszcze nasycone: 3 g| czas: 25 min.
W oryginale saltimbocca przyrządzana jest z cielęciny, ale z kurczakiem zjadasz o połowę mniej tłuszczu.
Potrzebne składniki
Świeża piątka:
- 2 filety z piersi kurczaka,
- 4 plastry szynki prosciutto,
- 8 liści świeżej szałwii,
- 125 ml białego wina,
- 1/2 łyżki oliwy.
Z zapasów spiżarni:
- 2 łyżki mąki,
- sól,
- czarny pieprz.
Sposób przygotowania
1. Umyj i osusz filety, odkrój resztki tłuszczu i błonki. Połóż filet na desce, przyciśnij go jedną dłonią do podłoża i ostrym nożem przekrój horyzontalnie na dwie połowy. Zrób to samo z drugim filetem.
2. Przykryj mięso folią spożywczą i wałkiem do ciasta (butelka wina też się nada) rozwałkuj je na płasko. Dopraw solą i pieprzem.
3. Każdy kawałek mięsa przykryj z obu stron listkami szałwii i plastrami szynki. Zepnij wykałaczkami.
4. Oprósz mięso mąką z obu stron. Rozgrzej łyżkę oliwy na średnim ogniu i wrzuć na patelnię filety. Podsmażaj 4 minuty, obróć i smaż kolejne 4 min (dodaj 1/2 łyżki oliwy, jeżeli potrzeba).
5. Wlej wino – uwaga, może wrzeć i pryskać – a po chwili wyjmij filety, zawiń je w metalową folię i odstaw. Gotuj wino jeszcze minutę, by trochę odparowało (zdrap szpatułką to, co przywarło do dna patelni). Wyłóż mięso na talerze i polej sosem z patelni. Bagietka będzie pasować.
Komentarze
~gość, 2019-10-21 22:44:31
~DanielSiz, 2017-01-25 17:54:11
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?