Enchilada z wołowiną
Czarna fasola jest bogata w kwas foliowy, a ten pomaga w syntezie serotoniny, dopaminy i innych przyjemnych substancji chemicznych w mózgu. Zresztą gwarantujemy, że sam zapach i smak tej enchilady wszystkim podniesie poziom szczęścia.
610 kcal | 39 węglowodany | 41 g białko | 29 g tłuszcze | 6 porcje
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula, drobno posiekana
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 czerwona papryka, posiekana
- ¼-½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka pasty chipotle
- 400 g pomidorów z puszki
- 300 ml bulionu drobiowego
- 125 g długoziarnistego ryżu, opłukanego
- 400 g czarnej fasoli, z puszki, opłukanej
- 100 g kukurydzy
- garść świeżej kolendry, posiekanej
- sól i pieprz
- 125 g sera cheddar, startego
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej olej na dużej, głębokiej, żaroodpornej patelni i smaż cebulę do miękkości (10 minut). Podkręć ogień i dodaj mielone mięso – smaż i mieszaj, aż zbrązowieje.
- Dodaj przyprawy i smaż przez 1 min. Wrzuć pomidory, paprykę, ryż, fasolę i kukurydzę, wlej bulion i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 30-35 minut.
- Rozgrzej grill w piekarniku. Gdy ryż zostanie ugotowany, a bulion wchłonięty, dodaj kolendrę i posyp z wierzchu serem. Grilluj, aż zacznie bulgotać, wyjmij i podawaj.

Kurczak z kiszonymi cytrynami
W powszechnej opinii pierś jest najlepszą częścią kurczaka, tymczasem to ciemniejsze mięso z ud i podudzi ma więcej smaku i wartości odżywczych. Ma też dużo cynku i żelaza, kluczowych dla zdrowia i funkcjonowania naszego mózgu.
610 kcal | 39 g węglowodany | 41 g białko | 29 g tłuszcze | 6 porcji
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1 kg udek i podudzi z kurczaka
- szczypta szafranu
- 500 ml bulionu drobiowego
- 2 pory, posiekane
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 100 ml białego wina
- 300 g orzo
- 4 kiszone cytryny, bez pestek, posiekane
- 75 g
- zielonych oliwek, przepołowionych
- sól i pieprz
- 75 g fety, pokruszonej
- garść koperku, posiekanego
Sposób przygotowania:
- Do gorącego bulionu wsyp nitki szafranu, przykryj i odstaw. Rozgrzej łyżkę oliwy na głębokiej patelni i obsmaż na brązowo z każdej strony doprawione części kurczaka. Przełóż mięso do miski.
- Wlej resztę oliwy, zmniejsz ogień i podsmaż posiekane pory na złotobrązowo (jakieś 8-10 min). Dodaj czosnek, smaż przez minutę, wlej wino i odparowuj przez kilka minut. Teraz wsyp makaron orzo, posiekane cytryny, połówki oliwek i wlej bulion.
- Połóż kawałki kurczaka na wierzchu i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj i duś 20-25 minut. Zdejmij patelnię, posyp pokruszoną fetą i grubo posiekanym koperkiem. Miska zielonej sałaty obok będzie pasować.
Komentarze