[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
2.9

Dania jednogarnkowe - 10 sprawdzonych przepisów

Przed Tobą 10 prostych przepisów na dania jednogarnkowe w wersji fit. Są zdrowe, niskokaloryczne i przede wszystkim pyszne. Czego chcieć więcej?

fot. Pavel Dorniak

Najsłynniejszym naszym jednogarnkowcem jest oczywiście potężny bigos, ale świat ma też inne pomysły na zimowe wieczory. Zgromadziliśmy dziesięć propozycji, które rozgrzeją, ale nie zabiją nas kaloriami i przede wszystkim dostarczą wszystkiego, czego potrzebujemy w tę paskudną pogodę. Ba, dostarczą nawet więcej, bo w każdej ukryłyśmy bonus, który odróżnia jeden garnek od drugiego i decyduje o ich wyjątkowości. Daj się zdrowo nakarmić.

1. Danie jednogarnkowe na wyższe libido

Składniki odżywcze w jednej porcji:

  • 510 kcal
  • 6,2 g tł. nas.
  • 1,7 g cukier 

Składniki na 4 porcje:

  • szczypta szafranu
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 750 g ud kurczaka zagrodowego
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ laski cynamonu
  • 100 g zielonych oliwek
  • 3 kiszone cytryny, ćwiartki
  • pęczek kolendry, posiekany z łodygami

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C.

2. Wymieszaj szafran z gorącym bulionem. W garnku rozgrzej oliwę i obsmaż uda na brązowo.

3. Wyjmij i obsmaż cebulę z czosnkiem. Dorzuć przyprawy i po minucie włóż z powrotem kurczaka i zalej bulionem.

4. Przykryj i do piekarnika na 40 min.

5. Dorzuć oliwki i kiszone cytryny (arabskie.pl). Posyp kolendrą.

Bądź hojna z szafranem – autorzy kamasutry mieli go za naturalny afrodyzjak. Dowiedz się też, co jeść, żeby mieć większa ochotę na seks.

fot. Pavel Dorniak

 

2. Danie jednogarnkowe na piękną cerę

Składniki odżywcze w jednej porcji:

  • 650 kcal
  • 3,1 g tł. nas.
  • 4,3 g cukier

Składniki na 6 porcji:

  • 2 główki czosnku
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 pęczek tymianku
  • 1 łyżka kuminu
  • 2 szczypty chili
  • 2 łyżki oliwy
  • 6 piersi kurczaka zagrodowego
  • 3 łodygi selera
  • 1 cebula
  • 250 ml białego wina
  • 3 łyżki pomidorowego purée
  • szczypta szafranu
  • 2 cukinie
  • 300 g kaszy kuskus, ugotowanej
  • 750 ml bulionu drobiowego

Sposób przygotowania:

1.Rozgrzej piekarnik do 190 °C.

2.Zawiń czosnek w folię i piecz 45 min.

3. Ostudź i wymieszaj miąższ z cytryną, tymiankiem, kuminem, chili i oliwą. Mieszanką natrzyj mięso i podsmaż je w garnku na złoto.

4. Wyjmij i podsmaż posiekaną cebulę, seler i kostki cukinii.

5. Wlej wino, bulion, dodaj purée, szafran, kuskus i mięso. Przykryj i piecz 20 min.

Bogactwo witaminy E w kuminie wytłucze wolne rodniki, które postarzają naszą skórę.

REKLAMA

REKLAMA

fot. Pavel Dorniak

3. Danie jednogarnkowe na pracę mózgu

 Składniki odżywcze w jednej porcji:

  • 220 kcal
  • 3 g tł. nas.
  • 1,2 g cukier

 Składniki na 4 porcje:

  • 1 łyżka oliwy
  • ¼ cebuli
  • 130 g brązowego ryżu, ugotowanego
  • sok z ½ limonki
  • ¼ łyżeczki papryki
  • 100 g czarnej fasoli
  • 60 ml wody
  • garść kolendry
  • 1-2 garści szpinaku
  • 4 jaja
  • 30 g koziego sera
  • 1 awokado
  • 2 chili, posiekane

 Sposób przygotowania:

1. W garnku rozgrzej olej i podsmażaj posiekaną cebulę przez 5 min.

2. Dodaj ugotowany ryż, sok z limonki, fasolę, paprykę, wodę, zamieszaj i podgrzewaj, aż zacznie bulgotać.

3. Wrzuć posiekaną kolendrę i szpinak.

4. Łyżką zrób 4 dołki, wbij w nie 4 jajka i posyp pokruszonym kozim serem. Przykryj i gotuj 5-10 min.

5. Dorzuć na wierzch zmiażdżone lub posiekane awokado i posyp chili.

Tyrozyna (aminokwas w jajkach) dba o szybkość kojarzenia i refleks. Szach, mat.

REKLAMA

fot. Pavel Dorniak

4. Danie jednogarnkowe na pamięć jak słoń

 Składniki odżywcze w jednej porcji:

  • 295 kcal
  • 1,7 g tł. nas.
  • 8,4 g cukier

 Składniki na 4 porcje:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 marchew
  • ½ cebuli, posiekanej
  • 1 pęczek szałwii
  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • 425 g dyniowego purée
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 50 g makaronu muszelki

 Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną marchew, cebulę i szałwię przez 5 minut, aż marchew nieco zmięknie.

2. Wrzuć ciecierzycę, dynię (zblenduj tę z puszki), wlej bulion i doprowadź do wrzenia.

3. Dodaj makaron i gotuj ok. 8 min, aż będzie al dente, a gulasz zgęstnieje.

4. Przybierz listkami szałwii i posiekanymi orzeszkami piniowymi.

Badania pokazały, że już w krótkim czasie po przyjęciu szałwii pamięć znacząco się poprawia – nawet na kilka godzin. Przed egzaminem będzie jak znalazł.

REKLAMA

REKLAMA

fot. Pavel Dorniak

5. Danie jednogarnkowe na zdrowy sen

 Składniki odżywcze w jednej porcji:

  • 710 kcal
  • 19 g tł. nas.
  • 2 g cukier

 Składniki na 4-6 porcji:

  • 1 kg karczku wołowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 7 listków limonki
  • 4 łodygi trawy cytrynowej, kawałki po 7cm
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 laska cynamonu
  • 1 liść laurowy

Pasta:

  • 1 papryka
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • 5 szalotek, posiekanych
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 czerwone chili
  • 2 łyżeczki soli

 Sposób przygotowania:

1. Zblenduj składniki pasty i odstaw.

2. W garnku podsmaż kawałki mięsa na brąz, zmniejsz ogień i dodaj pastę.

3. Gotuj kilka minut i dodaj resztę składników. Przykryj i duś 3 godziny, ostatnie pół godziny bez przykrywki.

W trawie cytrynowej znajdziemy organiczny cytral, który relaksuje i pogłębia sen.

REKLAMA

fot. Pavel Dorniak

6. Danie jednogarnkowe na wzrok jak sokół

 Składniki odżywcze w jednej porcji:

  • 490 kcal
  • 5,6 g tł. nas.
  • 10 g cukier

 Składniki na 4 porcje:

  • 1 kalafior,
  • posiekany 800 g ziemniaków, posiekanych
  • 2 ząbki czosnku, plasterki
  • 1 cebula, plasterki
  • 1 zielone chili
  • 2 łyżki oliwy i masła
  • 1 łyżeczka kurkumy, kuminu, kolendry i imbiru
  • 1 łyżeczka zmielonej gorczycy i curry
  • 400 g ciecierzycy
  • 250 g szpinaku baby

 Sposób przygotowania:

1. Zagotuj kalafior przez 5 minut, odsącz, zachowując 150 ml wody.

2. Zagotuj ziemniaki przez 10 minut, odsącz.

3. Podsmaż cebulę, czosnek i chili na oliwie z masłem. Dodaj przyprawy, wrzuć ziemniaki z kalafiorem i wlej zachowaną wodę. Gotuj 10 min.

4. Wrzuć ciecierzycę, szpinak i gotuj jeszcze 5 min.

5. Na talerzu dodaj jogurt i czerwone chili.

 Tu stawiamy na szpinakową luteinę, chroniącą wzrok przed starzeniem.

REKLAMA

REKLAMA

fot. Pavel Dorniak

7. Danie jednogarnkowe na dobry humor

Składniki odżywcze w jednej porcji:

  • 430 kcal
  • 4,9 g tł. nas.
  • 7,3 g cukier

 Składniki na 8 porcji:

  • 16 skrzydeł kurczaka zagrodowego
  • 4 łyżki oleju
  • 3 czerwone cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kuminu i wędzonej papryki
  • 1 czerwone chili
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 800 g pomidorów z puszki i czarnej fasoli z puszki
  • 300 ml bulionu drobiowego

 Sposób przygotowania:

1. Podsmaż kurczaka na połowie oleju i odstaw.

2. Rozgrzej piekarnik do 150 °C. W garnku podsmaż na reszcie oleju posiekane papryki i cebule.

3. Dodaj czosnek, przyprawy, chili i kakao – smaż 2 min.

4. Dodaj kurczaka, pomidory, fasolę i bulion, przykryj i piecz 45 min.

5. Podawaj z jogurtem i kaszą amarantus.

Chili zawiera kapsaicynę związaną z produkowaniem endorfin. Keep smiling.

REKLAMA

fot. Pavel Dorniak

8. Danie jednogarnkowe na umysł jak brzytwa

 Składniki odżywcze w jednej porcji:

  • 150 kcal 
  • 1,8 g tł. nas.
  • 15 g cukier

 Składniki na 4-6 porcji:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 marchewki
  • 2 łodygi selera
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 buraki
  • ½ włoskiej kapusty
  • 1,5 l wody
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 garść koperku
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z ½ cytryny

 Sposób przygotowania:

1. W garnku podsmażaj cebulę przez 10 min. Dorzuć posiekane: marchewki, seler, czosnek, buraki i kapustę, przykryj i duś 20 minut, aż warzywa zmiękną

2. Dodaj resztę składników, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze kwadrans na mniejszym ogniu.

3. Na koniec wmieszaj łyżkę śmietany i posyp posiekanym koperkiem.

Buraki zwiększają dopływ krwi do mózgu i poprawiają jego możliwości poznawcze.

REKLAMA

REKLAMA

fot. Pavel Dorniak

9. Danie jednogarnkowe na długowieczność jak żółw

Składniki odżywcze w jednej porcji:

  • 420 kcal
  • 4,2 g tł. nas.
  •  7,2 g cukier

 Składniki na 4 porcje:

  • 100 g ryżu
  • 125 g chorizo
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 400 g fasoli borlotti z puszki
  • ½ kapusty włoskiej

 Sposób przygotowania:

1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją. Plasterki chorizo podsmaż na patelni przez 4 minuty i przełóż na papierowy ręcznik.

2. W garnku podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, aż zmiękną, wlej bulion i doprowadź do wrzenia.

3. Dodaj chorizo, odsączoną fasolę, poszatkowaną kapustę i gotuj 5 min.

4. Na chwilę przed podaniem wsyp do garnka ugotowany ryż.

W kapuście znajdziemy glukozynolany – związki powstrzymujące rozwój komórek nowotworowych.

REKLAMA

fot. Pavel Dorniak

10. Danie jednogarnkowe na deprechę

Składniki odżywcze w jednej porcji:

  • 435 kcal
  • 4,1 g tł. nas.
  • 9,7 g cukier

  Składniki na 4 porcje:

  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g pasty harissa
  • 500 g mięsa z ud kurczaka zagrodowego, bez skóry
  • 1 marchew, starta
  • 200 g suchej zielonej soczewicy
  • 800 g pomidorów z puszki
  • 1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego

 Sposób przygotowania:

1. W garnku podsmaż cebulę, aż zmięknie, i dorzuć zmiażdżony czosnek.

2. Dodaj harissę i obsmaż kurczaka, aż zbrązowieje. Dołóż wszystkie pozostałe składniki, zalej bulionem i gotuj bez pokrywki 30-35 min (do miękkości soczewicy).

3. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.

Naukowcy twierdzą, że dieta bogata w oliwę pomaga zmniejszać ryzyko depresji.

Na chłodne dni przyda się więcej rozgrzewających dań, dlatego sprawdź 5 przepisów na pyszne i zdrowe zupy.

WH 01-02/2017

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij