Dania instant – spis treści
- Dania instant - co to?
- Dania instant - rodzaje
- Dania instant - czego unikać?
- Czy dania instant mogą być zdrowe?
- Na te produkty warto zwrócić uwagę
Dania instant - co to?
Dania instant, czyli takie, które przygotowuje się błyskawicznie. Nazwa pochodzi z języka angielskiego – słowo „instant” w dosłownym tłumaczeniu oznacza natychmiastowy. Często wystarczy tylko zalać produkt wodą, odczekać kilka minut i obiad jest gotowy. W niektórych przypadkach należy jeszcze dodać kilka składników i w bardzo prosty sposób ugotować potrawę.
Przygotowanie dań typu instant nie wymaga umiejętności kulinarnych, bo wystarczy tylko znaleźć informację na etykiecie i zastosować maksymalnie kilka kroków. Niestety to wszystko nie jest takie proste, na jakie wygląda. Problem pojawia się, kiedy po lupę weźmiemy skład niektórych błyskawicznych dań. Nie bez powodu dania typu instant szybko zostały mianowane „niezdrowymi”. W końcu wiele z nich w swoim składzie zawiera całą listę składników, które mogąnegatywnie wpływać na nasze zdrowie. Producenci błyskawicznych dań coraz bardziej wychodzą zabieganym klientom naprzeciw, proponując bardziej lub mniej odżywcze produkty, dlatego przed zakupem warto przyjrzeć się im z bliska.
Dania instant – rodzaje
Pamiętajmy jednak, że dania i produkty instant to nie tylko, znane wszystkim, nafaszerowane chemicznymi dodatkami, zupki chińskie. Na rynku spożywczym znajdziemy różnego rodzaju błyskawiczne dania, a są to m.in.:
Gotowe dania liofilizowane
Warzywa, owoce, mięso, ryby, grzyby… Produkty liofilizowane, czyli takie, z których została usunięta woda po zamrożeniu z zastosowaniem obniżonego ciśnienia.
W tym przypadku nie ma konieczności stosowania substancji konserwujących, dzięki którym wydłuża się termin przydatności do spożycia produktu. Sam proces liofilizacji automatycznie sprawia, że dany produkt (jeśli nie zostanie zalany wodą) długo pozostanie zdatny do spożycia. Poza tym składniki, po zalaniu wodą, wracają do swojego naturalnego koloru, kształtu oraz smaku, dlatego w tym przypadku zastosowanie barwników, czy polepszaczy smaku jest raczej zbędne. Nie oznacza to jednak, że wszystkie produkty liofilizowane są zdrowe – czytaj etykiety!
Gotowe dania suszone
„To metoda nieco zbliżona do liofilizacji, powodująca jednak utratę znacznie większej części witamin, a co za tym idzie – ograniczenie wartości odżywczej produktu. Jednocześnie dania suszone również znacznie dłużej aniżeli ich świeże odpowiedniki pozostają zdatne do spożycia, przez co proces utrwalania poprzez dodatki do żywności jest ograniczony” – wyjaśnia dietetyk sportowy, Paweł Szewczyk. Uważaj na suszone mięso, ponieważ musi zostać wcześniej zakonserwowane, do czego najczęściej wykorzystuje się związki sodu (głównie sól), ale nie tylko. Po taki produkt z pewnością nie powinny sięgać osoby z nadciśnieniem. Poza tym producenci suszonego mięsa często wykorzystują jeszcze dodatkowe konserwanty. Warto by miały to na uwadze osoby chcące ich unikać lub cierpiące na alergie na któryś z dodatków.
SPRAWDŹ: Zdrowy ferment: 6 przepisów