Daktyle - właściwości, rodzaje, kcal

Do listy zdrowych przekąsek, które warto jeść przed i po treningu koniecznie dopisz jeszcze daktyle. Poza tym, że usprawniają pracę jelit i regulują napięcie mięśniowe, dodają też niezbędnej do wysiłku fizycznego energii. O ich właściwościach, rodzajach, kaloryczności i zastosowaniu dowiesz się z naszego kompendium wiedzy o daktylach.

Daktyle fot.shutterstock.com

Kompendium wiedzy o daktylach

  1. Daktyle – gdzie rosną?
  2. Daktyle – rodzaje
  3. Daktyle – wartości odżywcze
  4. Daktyle – właściwości
  5. Daktyle – świeże czy suszone?
  6. Daktyle – czy trzeba je moczyć?
  7. Daktyle – przeciwwskazania
  8. Daktyle – zastosowanie

Daktyle – gdzie rosną?

Daktyle to nic innego jak owoce palm daktylowych, czyli roślin uprawianych od czasów prehistorycznych – daktylowiec jest uważany nawet za najstarsze drzewo owocowe, a dzisiaj można go spotkać na terenach Azji, Afryki i południu Stanów Zjednoczonych. Mieszkańcy krajów arabskich, ze względu na bogactwo witamin, minerałów i szeroką gamę właściwości, nazywają je „chlebem życia”, a palmę, na której rosną „drzewem życia”. Daktyle zbiera się jesienią i wczesną zimą, więc to jest najlepszy sezon na wprowadzenie ich do codziennego jadłospisu, choć tak naprawdę można je jeść cały rok, ponieważ (szczególnie suszone) nie tracą szybko swoich właściwości i przydatności do spożycia.  

REKLAMA

Daktyle – rodzaje

Daktyle dzielimy na trzy typy:

  • Daktyle twarde – zawierają duże ilości skrobi, dlatego można je mielić i przygotowywać z nich mąkę, z której wypiekany jest chleb pustyni, czyli arabski chleb daktylowy.
  • Daktyle półtwarde – najbardziej popularne, przyjmują pośrednią formę między daktylami twardymi i miękkimi.
  • Daktyle miękkie – duże, sprężyste z delikatną skórką. Zalicza się do nich przede wszystkim daktyle świeże. Poza spożywaniem ich na surowo wyciska się z nich także syrop, zwany miodem daktylowym, który stanowi rewelacyjny, a przede wszystkim zdrowy zamiennik białego cukru.

Uwaga! Daktyle świeże suche nie są tym samym, co daktyle suszone, ponieważ nie zostały w pozbawione wody w tak dużym stopniu, jak owoce suszone.

Wśród powyższych typów możemy wyróżnić jeszcze wiele odmian tego owocu, a oto kilka najbardziej znanych:

  • Bhari
  • Deri
  • Hayani
  • Khidri
  • Medjool
  • Mozafati
  • Safawi
  • Segai
  • Sukari
  • Ameri
  • Halawi
  • Hadrawi
  • Deglet Noor
  • Sayer
  • Zahedi
  • Thoory

Daktyle – wartości odżywcze

Zawartość składników odżywczych może znacznie różnić się w zależności od ich odmiany. Na przykład: odmiana Deglet Noor zawiera witaminę C, a w daktylach Medjool nie ma jej wcale. Różnice występują też w zawartości witaminy A oraz tych z grupy B.

Wartości odżywcze daktyli Medjool (w 100 g)

Wartość energetyczna

277 kcal

Białko

1,81 g

Tłuszcz

0,15 g

Węglowodany

74,97 g

Cukry

66,47 g

Błonnik

6,7 g

Witaminy

Witamina C

0 mg

Tiamina (witamina B1)

0,050 mg

Ryboflawina (witamina B2)

0,060 mg

Niacyna (witamina B3)

1,610 mg

Witamina B6

0,249 mg

Foliany

15 µg

Witamina A

7 µg

Witamina K

2,7 µg

Cholina (witamina B4)

9,9 mg

Składniki mineralne

Wapń

64 mg

Miedź

0,362 mg

Żelazo

0,90 mg

Magnez

54 mg

Mangan

0,296 mg

Fosfor

62 mg

Potas

696 mg

Cynk

0,44 mg

Sód

1 mg

Źródło: nutritionvalue.org

Daktyle – właściwości

Działają przeciwzapalnie

Daktyle zawierają naturalne salicylany o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym, można więc powiedzieć, że daktyle działają jak aspiryna, ale w przeciwieństwie do znanego leku, te nie podrażniają błony śluzowej żołądka, ani nie szkodzą wątrobie. W połączeniu z antyoksydantami wspierają także układ odpornościowy organizmu.

Dodają energii

Suszone daktyle nie bez powodu często pojawiają się w śniadaniowych owsiankach czy batonach, które spożywają sportowcy przed lub po treningu. Te nie tylko dodają energii, ale także wspomagają pracę i odpowiednie napięcie mięśni, głównie ze względu na zawarty w nich potas.

Usprawniają pracę jelit

Daktyle zawierają dużo błonnika, który pobudza perystaltykę jelit, co skutkuje regularnym wypróżnianiem. Dlatego, jeśli cierpisz na zaparcia, bez wahania sięgaj po daktyle.

ZOBACZ TEŻ: Bruch to drugi mózg - wpływ flory bakteryjnej na psychikę

Zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego

Regularne dodawanie daktyli do posiłków lub spożywanie ich jako samodzielną przekąskę może zapobiegać odkładaniu się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych, a co za tym idzie zapobiegać pojawieniu się miażdżycy, zawału serca, zakrzepów i innych schorzeń układu sercowo-naczyniowego.

Regulują ciśnienie

Potas, który znajdziesz między innymi w daktylach, nie tylko jest niezbędny do utrzymania prawidłowej gospodarki wodnej w organizmie, ale reguluje także ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca i całego układu krwionośnego.

Wspomagają układ nerwowy

Daktyle zawierają witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego, w tym mózgu. Poza tym regularne spożywanie daktyli może wspomagać walkę z bezsennością i przewlekłym stresem.

REKLAMA

REKLAMA

Daktyle – świeże czy suszone?

Główną różnicą między suszonymi daktylami a świeżymi jest ilość skoncentrowanych w nich witamin i substancji mineralnych – suszone mają ich dużo więcej. Poza tym daktyle, jak i inne owoce suszone, mają dużo dłuższy termin przydatności do spożycia. Kolejną kwestią jest ich kaloryczność. Tutaj zdecydowanie wygrywają niepozbawione wody owoce, które mają około 147 kcal w 100 g produktu. Kaloryczność tych wysuszonych natomiast wynosi około 277 kcal w 100 g. Do konserwowania daktyli najczęściej używa się dwutlenku siarki (E220), który sprawia, że skórka suszonego owocu jest błyszcząca i przyjmuje piękny brązowy kolor. Daktyle różnią się także ceną – za kilogram świeżych zapłacisz około 30 zł, natomiast za kilogram suszonych około 15 zł.

SPRAWDŹ: Suszone owoce: siarkowanie [co oznacza, jak uniknąć]

Daktyle – czy trzeba je moczyć?

Daktyle zarówno świeże, jak i suszone można jeść od razu i nie trzeba ich moczyć. Moczenie będzie konieczne tylko w niektórych przypadkach, np. jeśli będziesz chciała przygotować mus z półtwardych daktyli lub nieco „zmiękczyć” twarde i suche daktyle przed dodaniem do przygotowywanej przez Ciebie potrawy. Czas namaczania daktyli również zależy od ich twardości – czasami wystarczy 10 minut, a w przypadku bardzo twardych i suchych owoców, trzeba będzie odczekać nawet kilka godzin. Daktyle zalewa się wrzącą wodą tak, aby przykryła owoce w całości.

Daktyle – przeciwwskazania

Ze względu na wysoki indeks glikemiczny (103) z częstego jedzenia suszonych daktyli powinny zrezygnować przede wszystkim osoby chorujące na cukrzycę. W tym przypadku warto sięgnąć po świeże owoce (najlepiej wybierać odmianę Medjool), których indeks glikemiczny jest znacznie mniejszy (43-54 IG). Ponadto daktyli nie poleca się osobom, u których często występują migreny, ponieważ owoce te zawierają tyraminę, która może wywoływać bóle głowy.

Inne przeciwwskazania do spożywania daktyli:

  • Alergie
  • Nieżyt żołądka
  • Kolka żołądkowa
  • Wzdęcia

Daktyle – zastosowanie  

Daktyle to przede wszystkim zdrowa przekąska, którą możesz jeść samodzielnie, ale także dodawać do owsianki, wypieków i wszelkiego rodzaju deserów. Będą także rewelacyjną bazą do domowej nutelli, a także koktajli i musów, ale sprawdzą się nie tylko w daniach na słodko. Daktyle warto komponować również z curry, daniami mięsnymi i sałatkami. Poza tym z daktyli przygotowuje się mąkę, chleb oraz syrop, który może być zamiennikiem białego cukru w codziennej diecie.

ZOBACZ TEŻ: Zdrowe przekąski – 25 świetnych pomysłów

Zobacz również:
Newsy do codziennego stosowania. Popij kawą.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA