Jaki jest skład parówek?
Mięso
Powinno być głównym składnikiem parówki. Im więcej, tym lepiej. Wybieraj te, które zawierają minimum 70% mięsa. Bywają też takie, w których go w ogóle brak. Najczęściej zastępuje je wtedy MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie. Powstaje ono z resztek po odcięciu tuszy, a więc zawiera rzeczy, o których nie chcesz wiedzieć.
Dodatki
Substancje emulgujące, wiążąc białko z wodą, pomagają uzyskać tę jednorodną konsystencję – tak uwielbianą przez dzieci. Fosforany (np. E450, E451, E452) chronią wędliny przed zepsuciem. Niestety, w nadmiarze zaburzają wchłanianie wapnia, co ma wpływ na rozwój osteoporozy u kobiet i wzrost kości u dzieci.
Te wszystkie, tajemnicze E
Znajdują się w niemal wszystkich przetworzonych produktach. Często są to dodatki sztuczne, ale nie zawsze. Oznaczone literą E substancje pozwalają przechowywać parówki dłużej w lodówce (np. konserwujący azotyn sodu – E250) lub dodają im koloru (naturalny barwnik koszenila – E120).
Jak wybrać najlepsze parówki?
Czytaj etykiety. Producenci mają obowiązek umieszczania na nich składu w odpowiedniej kolejności. W parówkach mięso powinno znaleźć się na pierwszym miejscu wyliczanki, co oznacza, że jest jej głównym składnikiem. Pamiętaj, że im dłuższa lista składników, tym produkt zawiera więcej (najczęściej sztucznych) składników i może być bardziej przetworzony.
Więcej o parówkach dowiesz się z artykułu Co się kryje w parówce naszych kolegów z Men's Health. Warto przeczytać również: Chleb: jeść czy nie jeść oraz Czy masło jest zdrowe?
WH 02/2013
Komentarze
~Hubaax, 2017-07-21 15:41:28
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?