[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.3

Czy parówki są zdrowe? Jaki mają skład?

Wrzucając rano parówkę do garnka, nawet nie zdajesz sobie sprawy, jak bogate wnętrze kryje się w zwykłym serdelku. Prosta parówka może mieć naprawdę złożony skład. Nie chcesz wiedzieć, jak bardzo.

Jaki jest skład parówek?

Mięso

Powinno być głównym składnikiem parówki. Im więcej, tym lepiej. Wybieraj te, które zawierają minimum 70% mięsa. Bywają też takie, w których go w ogóle brak. Najczęściej zastępuje je wtedy MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie. Powstaje ono z resztek po odcięciu tuszy, a więc zawiera rzeczy, o których nie chcesz wiedzieć.

 

Dodatki

Substancje emulgujące, wiążąc białko z wodą, pomagają uzyskać tę jednorodną konsystencję – tak uwielbianą przez dzieci. Fosforany (np. E450, E451, E452) chronią wędliny przed zepsuciem. Niestety, w nadmiarze zaburzają wchłanianie wapnia, co ma wpływ na rozwój osteoporozy u kobiet i wzrost kości u dzieci.

Te wszystkie, tajemnicze E

Znajdują się w niemal wszystkich przetworzonych produktach. Często są to dodatki sztuczne, ale nie zawsze. Oznaczone literą E substancje pozwalają przechowywać parówki dłużej w lodówce (np. konserwujący azotyn sodu – E250) lub dodają im koloru (naturalny barwnik koszenila – E120).

Jak wybrać najlepsze parówki?

Czytaj etykiety. Producenci mają obowiązek umieszczania na nich składu w odpowiedniej kolejności. W parówkach mięso powinno znaleźć się na pierwszym miejscu wyliczanki, co oznacza, że jest jej głównym składnikiem. Pamiętaj, że im dłuższa lista składników, tym produkt zawiera więcej (najczęściej sztucznych) składników i może być bardziej przetworzony.

Więcej o parówkach dowiesz się z artykułu Co się kryje w parówce naszych kolegów z Men's Health. Warto przeczytać również: Chleb: jeść czy nie jeść oraz Czy masło jest zdrowe?

WH 02/2013

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij