Czy mrożenie owoców i warzyw na zimę jest dobrym pomysłem?

Nie rozpoczynamy dyskusji, czy mrożenie pozbawia produkty wartości odżywczych, bo nie pozbawia. Pokazujemy za to, jak cieszyć się latem przez cały rok.

mrożone winogrona fot. shutterstock
Czy mrożone owoce i warzywa są wartościowe?

To jedna z najstarszych technik konserwowania żywności, używana już w czasach, gdy o bakteriach i drobnoustrojach jeszcze nikt nie słyszał. Żywieniowi i smakowi ekstremiści będą przekonywać, że najlepsze są świeże warzywa i owoce (z czym się zresztą zgadzamy), ale takie myślenie skazuje nas na jedzenie ich tylko w sezonie. Tymczasem my, owszem, proponujemy objadanie się nimi w lecie, gdy są najbardziej dojrzałe, ale namawiamy też do sprytnego przechowania – tych właśnie najbardziej dojrzałych – żeby cieszyły nas, gdy za oknem będą już tylko smętne resztki po sezonie.

Warto też wiedzieć, że takie owoce i warzywa, wyciągnięte z zamrażalnika w styczniu lub w lutym, będą miały i tak więcej witamin i minerałów niż te, buńczucznie nazywane „świeżymi”, kupione wtedy w supermarketach. O ile zamrażanie doskonale konserwuje produkty, o tyle równie istotną sprawą przy obróbce jest właściwe ich rozmrażanie. Nie rozmrażaj produktów, wystawiając je na blat kuchenny – najlepiej zrobić to w lodówce – i nie czekaj, aż się roztopią. Wrzucaj na wrzątek lub na parę jeszcze lekko zamrożone, i tylko na kilka minut.

Mycie

Wybieraj do mrożenia najbardziej dojrzałe owoce i warzywa, o pięknym kolorze i nieuszkodzonej skórce. Umyj je bardzo dokładnie pod bieżącą zimną wodą, pozbądź się szypułek i łodyżek i bardzo starannie osusz papierowym ręcznikiem.

Obróbka

Blanszowanie we wrzątku niektórych warzyw (np. fasolki szparagowej lub cukinii) pomaga zachować cenne wartości. Zagotuj osoloną wodę, wrzuć warzywa na góra 2 minuty i przełóż je do miski z zimną wodą i lodem. Potem starannie osusz i zamroź.

Pakowanie

To tlen jest pożywką do namnażania drobnoustrojów, więc warto rozważyć zakup za kilkaset złotych maszynki do próżniowego pakowania (wydłużysz czas przechowywania produktów do ponad roku). Sprawdzają się też torebki strunowe, a przy pakowaniu postaraj się pozbyć maksymalnie dużo powietrza.

Co warto zamrozić?

Oto kilka składników, które świetnie nadają się do mrożenia.

Orzechy włoskie

Smak świeżych, wilgotnych w konsystencji orzechów jest niepodrabialny. Obierz je ze skorupy i skórki i zamroź w pudełku.

Winogrona

Nie zdążyłaś schłodzić białego wina? Nie wrzucaj kostek lodu do kieliszka (brr...), wrzuć kilka zamrożonych gron.

Papryka chili

Świeża podrasuje każdą potrawę i warto mieć ją pod ręką. Przekrój ją wzdłuż na pół, oczyść z pestek i do pudełka.

Bakłażan

Pokrojony w plasterki lub wstążki powinien być lekko podpieczony w piekarniku lub na patelni przed zamrożeniem.

Grzyby

Po udanym zbiorze w lesie, oczyść je bardzo dokładnie i osusz. Mniejsze zostaw w całości dla urody, większe pokrój.

Wywar

Ugotuj bardzo gęsty i esencjonalny wywar i przelej go do pojemnika na lód. Dorzucaj kostki dla wzbogacenia zup i sosów.

Zioła

Umyte i dokładnie osuszone zioła posiekaj i wsyp do pojemnika na kostki lodu. Zalej lekko podgrzaną oliwą, ostudź i zamroź.

ZOBACZ TEŻ: Owoce mrożone czy z puszki – które lepsze?

REKLAMA