To jedna z najstarszych technik konserwowania żywności, używana już w czasach, gdy o bakteriach i drobnoustrojach jeszcze nikt nie słyszał. Żywieniowi i smakowi ekstremiści będą przekonywać, że najlepsze są świeże warzywa i owoce (z czym się zresztą zgadzamy), ale takie myślenie skazuje nas na jedzenie ich tylko w sezonie. Tymczasem my, owszem, proponujemy objadanie się nimi w lecie, gdy są najbardziej dojrzałe, ale namawiamy też do sprytnego przechowania – tych właśnie najbardziej dojrzałych – żeby cieszyły nas, gdy za oknem będą już tylko smętne resztki po sezonie.
Warto też wiedzieć, że takie owoce i warzywa, wyciągnięte z zamrażalnika w styczniu lub w lutym, będą miały i tak więcej witamin i minerałów niż te, buńczucznie nazywane „świeżymi”, kupione wtedy w supermarketach. O ile zamrażanie doskonale konserwuje produkty, o tyle równie istotną sprawą przy obróbce jest właściwe ich rozmrażanie. Nie rozmrażaj produktów, wystawiając je na blat kuchenny – najlepiej zrobić to w lodówce – i nie czekaj, aż się roztopią. Wrzucaj na wrzątek lub na parę jeszcze lekko zamrożone, i tylko na kilka minut.
Mycie
Wybieraj do mrożenia najbardziej dojrzałe owoce i warzywa, o pięknym kolorze i nieuszkodzonej skórce. Umyj je bardzo dokładnie pod bieżącą zimną wodą, pozbądź się szypułek i łodyżek i bardzo starannie osusz papierowym ręcznikiem.
Obróbka
Blanszowanie we wrzątku niektórych warzyw (np. fasolki szparagowej lub cukinii) pomaga zachować cenne wartości. Zagotuj osoloną wodę, wrzuć warzywa na góra 2 minuty i przełóż je do miski z zimną wodą i lodem. Potem starannie osusz i zamroź.
Pakowanie
To tlen jest pożywką do namnażania drobnoustrojów, więc warto rozważyć zakup za kilkaset złotych maszynki do próżniowego pakowania (wydłużysz czas przechowywania produktów do ponad roku). Sprawdzają się też torebki strunowe, a przy pakowaniu postaraj się pozbyć maksymalnie dużo powietrza.
Co warto zamrozić?
Oto kilka składników, które świetnie nadają się do mrożenia.
Orzechy włoskie
Smak świeżych, wilgotnych w konsystencji orzechów jest niepodrabialny. Obierz je ze skorupy i skórki i zamroź w pudełku.
Winogrona
Nie zdążyłaś schłodzić białego wina? Nie wrzucaj kostek lodu do kieliszka (brr...), wrzuć kilka zamrożonych gron.
Papryka chili
Świeża podrasuje każdą potrawę i warto mieć ją pod ręką. Przekrój ją wzdłuż na pół, oczyść z pestek i do pudełka.
Bakłażan
Pokrojony w plasterki lub wstążki powinien być lekko podpieczony w piekarniku lub na patelni przed zamrożeniem.
Grzyby
Po udanym zbiorze w lesie, oczyść je bardzo dokładnie i osusz. Mniejsze zostaw w całości dla urody, większe pokrój.
Wywar
Ugotuj bardzo gęsty i esencjonalny wywar i przelej go do pojemnika na lód. Dorzucaj kostki dla wzbogacenia zup i sosów.
Zioła
Umyte i dokładnie osuszone zioła posiekaj i wsyp do pojemnika na kostki lodu. Zalej lekko podgrzaną oliwą, ostudź i zamroź.
ZOBACZ TEŻ: Owoce mrożone czy z puszki – które lepsze?