Czy masło jest zdrowe? Poznaj jego właściwości. Ile masła jeść dziennie?

Tuczy, powoduje cellulit, szkodzi sercu, do tego nie ma żadnej wartości... Trudno o większe bzdury. Masło zawiera niezwykle cenne witaminy i kwasy tłuszczowe, dlatego koniecznie warto się z nim przeprosić.

fot. shutterstock.com fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

W ostatnich latach zostało słusznie zrehabilitowane. Tłuszcz mleczny, w odróżnieniu od innych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, jest lekkostrawny i dobrze przyswajalny. Nie zalega w żołądku, a przyjęty bezpośrednio przed treningiem szybko zamienia się w energię. Oprócz tego jest źródłem kwasów CLA, które wspomagają odchudzanie.

 

Za mało: mniej niż 5 g

Masło ma sporo krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które mają niższą kaloryczność. Jednocześnie hamują rozwój szkodliwej mikroflory w jelitach, która w dłuższym okresie czasu może prowadzić do chorób nowotworowych przewodu pokarmowego.

Oprócz tego, masło ma sporo witamin młodości: A i E oraz D i K. Zwłaszcza zimą i wczesną wiosną nie powinnaś rezygnować z tego tłuszczu. Porcją masła częściowo uzupełnisz deficyt witaminy D, która pomaga przyswajać wapń, odpowiadający za gęstość kości.

W sam raz: 15 g

W odróżnieniu od tłuszczów roślinnych masło ma naturalne dieny kwasu linolowego CLA. To zaskakujący paradoks. Bo z jednej strony jest to dość kaloryczny tłuszcz, a z drugiej obecność CLA pozytywnie wpływa na gospodarkę lipidową i przyspiesza spalanie tłuszczu. Dietetyk dr Marek Szołtysik przypomina, że kobieta w okresie prokreacji powinna dziennie dostarczyć 50-60 g tłuszczów. Wszystkich, również tych zawartych w rybach i mięsie.

Dzienna, optymalna porcja masła to około 3 łyżeczek, ale bezwzględnie należy się wystrzegać produktów masłopodobnych, zawierającymi izomery trans. Ma to szczególne znaczenie w ciąży, bo może negatywnie wpływać na rozwój płodu. Wybieraj masło ekstra – ma najwyższą, ponad 80-proc. zawartość tłuszczu zwierzęcego.

Za dużo: ponad 20 g

Samego cholesterolu zawartego w maśle nie musisz się tak bardzo obawiać – cała kostka zawiera go tyle, co 2-3 jajka. Dodatkowo, cholesterol ten jest mniej podatny na procesy utlenienia niż inne tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Powstające w wyniku utlenienia związki przyczyniają się m.in. do szybszego starzenia.

Jeśli jesteś wegetarianką i nie jesz mięsa, możesz pozwolić sobie na dodatkową łyżeczkę masła dziennie. Jeśli jednak nie potrafisz zrezygnować z bekonu, wieprzowiny lub wołowiny, ogranicz masło do 3 łyżeczek.

Zobacz też, czy warto i w jakich ilościach jeść jajka, chleb i ryby.

WH 02/2014

REKLAMA