[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
5.0

Czy jajka z dwoma żółtkami mogą pochodzić od kur faszerowanych antybiotykami?

Rozbijasz jajko, a tam dwa żółtka. Czy to normalne?

„Jeśli mówimy o jajach do konsumpcji, to jajka z dwoma żółtkami są czymś pozytywnym i nie należy się ich obawiać. Z punktu widzenia konsumentów są nawet atrakcyjne – każdy chciałby mieć jajo dwużółtkowe, bo to właśnie w żółtku jest najwięcej pożytecznych substancji odżywczych. Amerykanie nawet próbowali genetycznie wyhodować kurę, która będzie znosić jaja z dwoma żółtkami – nie jest to jednak łatwe – mówi prof. Ewa Łukaszewicz z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, członek Światowego Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej i Komitetu Biologii Rozrodu Zwierząt Użytkowych PAN. – Przekonanie, że podawanie antybiotyków kurom powoduje formowanie dwóch żółtek, jest bzdurą i absolutnie nie znajduje potwierdzenia w badaniach”.

ZOBACZ TEŻ: Ile jajek dziennie można jeść?

Zdaniem pani profesor, wokół kwestii podawania antybiotyków narosło wiele nieporozumień. Antybiotyki podaje się zwierzętom chorym, podobnie jak stosujemy je my w niektórych chorobach. Jeśli dostają je kury nioski, to po zakończeniu leczenia jest okres karencji, jaja znoszone w tym czasie nie mogą trafiać do konsumpcji. Odpowiedzialni hodowcy wiedzą o tym i stosują odpowiednią karencję, większym problemem są jaja z nieznanych źródeł, małych gospodarstw, w których karmienie, a także ewentualne leczenie kur nie podlega właściwemu reżimowi.

„Dziwię się, że ludzie jeszcze kupują tzw. jaja od chłopa, nie znając ich pochodzenia!” - dodaje nasz ekspert. Jaja dopuszczone do obrotu powinny być oznaczone pieczątką producenta, chyba że pochodzą od mniejszych stad (poniżej 350 kur w stadzie), wówczas nie muszą. Jaja z dwoma żółtkami nie są standardem, nie ma takiego procesu produkcji jaj dwużółtkowych. Ale jeśli jaja pochodzą z wiadomego źródła, to z pewnością nie są szkodliwe.

ZOBACZ TEŻ: 21 najlepszych przepisów na faszerowane jajka

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij