Cytrusy: pyszne przepisy kulinarne

Reklamy suplementów obiecują szczupłą sylwetkę i piękną cerę. Cytrusy obiecują to samo. Na dodatek dotrzymują słowa. Cytryna, limonka i pomarańcza nie tylko podkręcają smak i dodają daniom wigoru. Są też bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Przygotowaliśmy dla Was garść prostych przepisów na dania z orzeźwiającym aromatem owoców cytrusowych.

cytrusy fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Pod lśniącą skórką owoców cytrusowych buzuje wnętrze o smaku tak mocnym i świeżym, że już sam jego zapach przynosi orzeźwienie, dodaje energii i obniża poziom stresu. Dzięki równowadze między intensywną słodyczą a wykrzywiającą twarz kwaśnością cytrusy są idealnymi składnikami niezliczonej ilości dań (dodają aromatu także drinkom – wypróbuj nasz przepis na słonego psa z rozmarynem i grejpfrutem).

To prawdziwe kulinarne gwiazdy – od skórki, przez miąższ, aż po sok. Cytrusy dodadzą wigoru nie tylko potrawom. Dzięki nim, a precyzyjnie mówiąc dzięki zawartej w nich witaminie C, Twoja skóra zyska drugą młodość. Badania wskazują, że witamina C, która jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, pomaga wygładzić skórę i opóźnić procesy starzenia. To co, gotujemy?   

cytrusy fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Przepis na słodkiego kurczaka z pieczonymi pomarańczami (4 porcje)

Podpiekanie cytrusów na małym ogniu pozwala wydobyć z nich bez wysuszenia skoncentrowany smak, który idealnie komponuje się ze słonym, pieczonym mięsem.

  • 1/2 kg udek kurczaka bez kości i skóry,
  • 2 czerwone pomarańcze lub mandarynki pokrojone na 1,5-centymetrowe plastry,
  • 3 listki tymianku,
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z czerwonych pomarańczy lub mandarynek (z ok. 2 pomarańczy),
  • 2 zgniecione ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki soli.

1. Podgrzej piekarnik do 190 ˚C. Ułóż kurczaka jednowarstwowo w dużym naczyniu do pieczenia. Na wierzch połóż pomarańcze i listki tymianku.

2. Dokładnie zmieszaj pozostałe składniki i polej nimi kurczaka. Zapiekaj około 20 minut, co jakiś czas podlewając mięso, aż soki staną się klarowne. Przełóż do półmiska, polej sosem powstałym z pieczenia i podaj na stół.

1 porcja: 310 kcal, 15 g tłuszczu (2,5 g nasyconego), 21 g węglowodanów, 390 mg sodu, 2 g błonnika, 23 g protein

cytrusy fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Przepis na sałatkę z krewetkami i pomelo (4 porcje)

  • 1 łyżka oleju z winogron lub rzepakowego,
  • 1/2 kg dużych krewetek, obranych i oczyszczonych,
  • 1 obrane pomelo (każda cząstka pokrojona na trzy części),
  • 1 duża marchew pokrojona w słupki,
  • 1 czerwona papryka pokrojona w wąskie plasterki,
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • 1/4 łyżeczki płatków chili,
  • 2 łyżki rozdrobnionych orzechów ziemnych.

1. Wlej olej na dużą patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Dorzuć krewetki i podsmażaj, aż zarumienią się od spodu (około 3 min). Obróć krewetki na drugą stronę i trzymaj na patelni kolejne 2 min (aż przestaną być przezroczyste).

2. Wymieszaj w misce pomelo, marchew i paprykę. W małej – sok z pomarańczy, olej sezamowy i chili.

3. Wlej dressing do sałatki i wstrząśnij. Na wierzch połóż krewetki i posyp fistaszkami.

1 porcja: 330 kcal, 14 g tłuszczu (2 g nasyconego), 33 g węglowodanów, 660 mg sodu, 4 g błonnika, 19 g protein   

cytrusy fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Przepis na łatę wołową z sosem z limonki i chipotle (4 porcje)

  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1/4 szklanki sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu,
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki,
  • 1/2 kg łaty wołowej,
  • 1 szklanka natki pietruszki,
  • 1/4 szklanki kolendry,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka papryki chipotle w sosie adobo (zamiast niej możesz dodać zwykłej wędzonej papryki w proszku),
  • 1 łyżeczka skórki limonki.

1. W płytkim naczyniu wymieszaj 3 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżki soku z limonki. Dodaj mięso, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny (w międzyczasie przewróć je górą do dołu).

2. Zmiksuj dokładnie pietruszkę, kolendrę, czosnek, paprykę, skórkę limonki i pozostały sok, 2 łyżki oliwy.

3. Wlej jedną łyżkę oliwy na patelnię do grillowania, podgrzej na średnim ogniu. Podsmażaj wołowinę, aż temperatura w jej wnętrzu osiągnie około 60 ˚C (czyli od 8 do 10 minut, aby osiągnąć mięso średnio wysmażone).

4. Odstaw danie na 10 minut, zanim zaczniesz je kroić. Podawaj z sosem.

1 porcja: 290 kcal, 17 g tłuszczu (6 g nasyconego), 3 g węglowodanów, 340 mg sodu, 1 g błonnika, 31 g protein  

cytrusy fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Przepis na zupę marchewkowo- pomarańczową (6 porcji)

To prawdziwy hit w walce z przeziębieniem. Skoncentrowana siła witamin zawarta w szklance soku pomarańczowego plus przeciwzapalne czosnek i imbir. A wszystko to w formie zupy. Możesz zastąpić pomarańczę mandarynkami lub tangerynkami.

  • 0,7 kg marchwi, obranej i pokrojonej na 1,5-centymetrowe kawałki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka posiekanej cebuli,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 2,5 centymetrowy kawałek świeżego imbiru, drobno pokrojony,
  • 5 szklanek bulionu warzywnego sok i skórka z jednej pomarańczy,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
  • 1 szklanka świeżych liści bazylii oraz kilka dodatkowych do dekoracji,
  • 1/3 szklanki oleju migdałowego.

1. Podgrzej piekarnik do 200 ˚C. Polej marchew łyżką oliwy i wstrząśnij. Podsmażaj na blasze, aż zmięknie (około 25-30 minut).

2. Podgrzej pozostałą oliwę w dużym garnku. Wrzuć do niego cebulę i podsmażaj przez 5 minut. Dodaj czosnek i imbir. Po minucie dorzuć upieczoną marchew, dolej bulion i sok z pomarańczy, dodaj jej skórkę i kumin. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku i trzymaj na ogniu przez kolejne 10 minut. Schłodź lekko zupę i zmiksuj całość na gładką masę.

3. Osobno zmiksuj bazylię, olej migdałowy oraz 3 łyżki wody i polej nalaną do miski zupę tak powstałym olejem bazyliowym. Możesz też udekorować listkami bazylii.

1 porcja: 220 kcal, 16 g tłuszczu (1,5 g nasyconego), 18 g węglowodanów, 200 mg sodu, 5 g błonnika, 2 g protein  

cytrusy fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Przepis na rybne tacos z salsą grejpfrutową (4 porcje)

  • 1 mały grejpfrut podzielony na cząstki,
  • 1 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone,
  • 1/4 szklanki posiekanej (nieobowiązkowo) kolendry,
  • 1 papryczka jalapeño, oczyszczona z pestek i zmielona,
  • sok z 1 limonki,
  • 1/2 kg filetów z tilapii, dorsza lub halibuta,
  • 8 tortilli kukurydzianych,
  • 1/2 główki drobno posiekanej czerwonej kapusty.

1. Wymieszaj w misce grejpfruta, awokado, kolendrę, jalapeño i sok z limonki. Dodaj sól do smaku.

2. Wrzuć rybę na patelnię ustawioną na średnim ogniu. Lekko podsmażaj, aż mięso się zetnie (ok. 4 min po każdej stronie).

3. Ułoż rybę na ciepłej tortilli, polej salsą i posyp kapustą.

1 porcja (2 tortille): 330 kcal, 11 g tłuszczu (2 g nasyconego), 36 g węglowodanów, 100 mg sodu, 9 g błonnika, 28 g protein  

cytrusy fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową (28 porcji)

Skórka cytrusów jest jadalna, chociaż zazwyczaj pozbywamy się jej ze względu na gorzki smak. Dzięki kandyzacji zamienisz ją jednak w rozkosznie ciągnące się paski, które możesz zanurzać w płynnej czekoladzie lub używać do przystrajania drinków lub deserów. Wyszoruj dokładnie pięć pomarańczy i odkrój ich górne i dolne końcówki.

Odetnij najbardziej zewnętrzną część skórki, pozbywając się białej, gorzkiej osłonki. Pokrój obierki na półcentymetrowe paski. Wrzuć do garnka i zalej wodą, tak by je pokryła. Gotuj bez pokrywki, aż zmiękną (około 10 min), i odsącz. Jeśli skórki dalej są gorzkie, możesz powtórzyć procedurę ze świeżą wodą.

W garnku stojącym na średnim ogniu rozpuść szklankę cukru w szklance wody. Dodaj skórki i gotuj kolejne 30 minut. Odsącz i odstaw na chwilę do ostygnięcia, zanim obtoczysz je w cukrze.

1 porcja (5 pasków): 25 kcal, 0 g tłuszczu, 7 g węglowodanów, 0 mg sodu, 1 g błonnika, 0 g protein  

WH 05/2015

REKLAMA