Klementynka

Mała, słodka i zazwyczaj bezpestkowa odmiana mandarynki. Świetna sama i jako dodatek do sałatek.
Kumkwat

Małe owoce można jeść w całości. Ich miąższ ma gorzki smak, ale skórka jest zaskakująco słodka. Nadaje się do przetworzenia na dżemy i ciasta.
Tangerynka

Krzyżówka mandarynki (ma od niej ciemniejszą skórkę) i grejpfruta, z charakterystycznym guzem na czubku. Bogata w smaczny, słodko-kwaśny sok.
Ugli

Ten soczysty owoc o kształcie gruszki pochodzi z Jamajki, nie ma pestek i smakuje jak mandarynka z miodem.
Yuzu

Ma cytrynowo-mandarynkowy smak; można jeść zarówno miąższ, jak i skórkę.
Pod lśniącą skórką owoców cytrusowych buzuje wnętrze o smaku tak mocnym i świeżym, że już sam jego zapach przynosi orzeźwienie, dodaje energii i obniża poziom stresu. Dzięki równowadze między intensywną słodyczą a wykrzywiającą twarz kwaśnością cytrusy są idealnymi składnikami niezliczonej ilości dań. Zainspiruj się naszymi przepisami na pyszne dania z owocami cytrusowymi i nauczy się robić drinka z rozmarynem i grejpfrutem.
WH 05/2015