[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Cytrusy: nieznane gatunki i odmiany

Rzuć okiem na nasz przewodnik po najbardziej egzotycznych gatunkach i odmianach cytrusów. Klementynka, kumkwat i yuzu to mniej znani, a równie zdrowi kuzyni pomarańczy, grejpfruta i limonki. Oto krótka charakterystyka rzadziej spotykanych owoców cytrusowych.

fot. shutterstock.com

Klementynka

fot. shutterstock.com

Mała, słodka i zazwyczaj bezpestkowa odmiana mandarynki. Świetna sama i jako dodatek do sałatek.

REKLAMA

Kumkwat

fot. shutterstock.com

Małe owoce można jeść w całości. Ich miąższ ma gorzki smak, ale skórka jest zaskakująco słodka. Nadaje się do przetworzenia na dżemy i ciasta.

Tangerynka

fot. shutterstock.com

Krzyżówka mandarynki (ma od niej ciemniejszą skórkę) i grejpfruta, z charakterystycznym guzem na czubku. Bogata w smaczny, słodko-kwaśny sok.

Ugli

fot. shutterstock.com

Ten soczysty owoc o kształcie gruszki pochodzi z Jamajki, nie ma pestek i smakuje jak mandarynka z miodem.

Yuzu

fot. shutterstock.com

Ma cytrynowo-mandarynkowy smak; można jeść zarówno miąższ, jak i skórkę.

Pod lśniącą skórką owoców cytrusowych buzuje wnętrze o smaku tak mocnym i świeżym, że już sam jego zapach przynosi orzeźwienie, dodaje energii i obniża poziom stresu. Dzięki równowadze między intensywną słodyczą a wykrzywiającą twarz kwaśnością cytrusy są idealnymi składnikami niezliczonej ilości dań. Zainspiruj się naszymi przepisami na pyszne dania z owocami cytrusowymi i nauczy się robić drinka z rozmarynem i grejpfrutem

WH 05/2015

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij