W ostatnim czasie furorę robi kawa parzona (a właściwie macerowana) na zimno. To świetna, orzeźwiająca alternatywa dla klasycznej małej czarnej, która idealnie sprawdzi się w trakcie upałów. Jesteś fanką kawy? Tutaj znajdziesz instrukcję przygotowania cold brew coffee oraz przepisy na drinki na jej bazie. Jeżeli jednak należysz do teamu Herbata4ever, czytaj dalej.
Cold brew tea - co to jest?
Mniej popularnym, ale równie pysznym i orzeźwiającym napojem na upały jest mrożona herbata. Ale nie taka ze sklepu z toną cukru i innych zbędnych dodatków. Prawdziwym hitem jest cold brew tea, czyli herbata parzona w zimnej wodzie. Zawiera mniej kofeiny, niż standardowy napar, a także więcej przeciwnowotworowych antyoksydantów - np. polifenoli, które wspomagają działanie układu odpornościowego. Podczas macerowania z liści nie uwalniają się garbniki odpowiadające za gorzkawo-cierpki posmak, dlatego herbaty cold brew są naturalnie słodkawe. Do naparu możesz dorzucić ulubione dodatki - owoce, miętę, miód lub inne słodzidło.
Cold brew tea - z jakich liści?
Do przygotowania cold brew tea nadają się wszystkie gatunki herbat. My szczególnie polecamy herbaty zielone, białe oraz oolong, ale równie dobrze sprawdzą się herbaty czerwone, czarne, owocowe, ziołowe, a nawet yerba. Ważne jest to, by wybrać dobrej jakości susz - żaden napój nie będzie lepszy, niż składniki, z których jest przygotowany.
Cold brew tea - jak przygotować?
Bez względu na to, jaki gatunek herbaty wybierzesz, procedura przygotowania napoju wygląda tak samo. Do dzbanka z zaparzaczem lub specjalnej butelki z filtrem wsyp herbatę (6 łyżeczek suszu na 1 litr wody) i zalej zimną, filtrowaną wodą. Książkowo parzenie powinno trwać ok. 10-12 godzin, ale tak naprawdę czas przygotowania jest kwestią indywidualną. W zależności od tego, czy wolisz bardziej lub mniej intensywny smak herbaty, liście możesz macerować dłużej lub krócej. Do uzyskania delikatniejszego napoju wystarczy 6-8 godzin. Niektórym herbatom owocowym i aromatyzowanym wystarczą jedynie 2 godziny. Możesz również przyspieszyć proces wkładając naczynie do lodówki. Najlepszym rozwiązaniem jest eksperymentowanie. Próbuj herbaty w trakcie parzenia - dzięki temu najłatwiej sprawdzisz, na jakim etapie macerowania smakuje Ci najbardziej.
SPRAWDŹ: Woda gazowana - czy jest niezdrowa?