Cold brew tea - zdrowa mrożona herbata [przepisy]

Cold brew tea to herbata parzona na zimno. To w niej tkwi sekret idealnej mrożonej herbaty w wersji fit, która nie tylko orzeźwi, ale też dostarczy cenne składniki. 

cold brew tea fot. Getty Images

W ostatnim czasie furorę robi kawa parzona (a właściwie macerowana) na zimno. To świetna, orzeźwiająca alternatywa dla klasycznej małej czarnej, która idealnie sprawdzi się w trakcie upałów. Jesteś fanką kawy? Tutaj znajdziesz instrukcję przygotowania cold brew coffee oraz przepisy na drinki na jej bazie. Jeżeli jednak należysz do teamu Herbata4ever, czytaj dalej.

Cold brew tea - co to jest?

Mniej popularnym, ale równie pysznym i orzeźwiającym napojem na upały jest mrożona herbata. Ale nie taka ze sklepu z toną cukru i innych zbędnych dodatków. Prawdziwym hitem jest cold brew tea, czyli herbata parzona w zimnej wodzie. Zawiera mniej kofeiny, niż standardowy napar, a także więcej przeciwnowotworowych antyoksydantów - np. polifenoli, które wspomagają działanie układu odpornościowego. Podczas macerowania z liści nie uwalniają się garbniki odpowiadające za gorzkawo-cierpki posmak, dlatego herbaty cold brew są naturalnie słodkawe. Do naparu możesz dorzucić ulubione dodatki - owoce, miętę, miód lub inne słodzidło.

Cold brew tea - z jakich liści?

Do przygotowania cold brew tea nadają się wszystkie gatunki herbat. My szczególnie polecamy herbaty zielone, białe oraz oolong, ale równie dobrze sprawdzą się herbaty czerwone, czarne, owocowe, ziołowe, a nawet yerba. Ważne jest to, by wybrać dobrej jakości susz - żaden napój nie będzie lepszy, niż składniki, z których jest przygotowany.

Cold brew tea - jak przygotować?

Bez względu na to, jaki gatunek herbaty wybierzesz, procedura przygotowania napoju wygląda tak samo. Do dzbanka z zaparzaczem lub specjalnej butelki z filtrem wsyp herbatę (6 łyżeczek suszu na 1 litr wody) i zalej zimną, filtrowaną wodą. Książkowo parzenie powinno trwać ok. 10-12 godzin, ale tak naprawdę czas przygotowania jest kwestią indywidualną. W zależności od tego, czy wolisz bardziej lub mniej intensywny smak herbaty, liście możesz macerować dłużej lub krócej. Do uzyskania delikatniejszego napoju wystarczy 6-8 godzin. Niektórym herbatom owocowym i aromatyzowanym wystarczą jedynie 2 godziny. Możesz również przyspieszyć proces wkładając naczynie do lodówki. Najlepszym rozwiązaniem jest eksperymentowanie. Próbuj herbaty w trakcie parzenia - dzięki temu najłatwiej sprawdzisz, na jakim etapie macerowania smakuje Ci najbardziej.

SPRAWDŹ: Woda gazowana - czy jest niezdrowa?

Przepisy na drinki z cold brew tea

1. Zielone mojito

  • 200 ml cold brew z zielonej herbaty
  • kilka kostek lodu
  • plasterek limonki + pół plastra do ozdoby
  • kilka listków mięty + listek do ozdoby
  • plaster imbiru

Do szklanki włóż cytrynę, imbir oraz miętę i przy użyciu tłuczka barmańskiego (lub końcówki drewnianej łyżki) rozgnieć owoce oraz liście, by wydobyć z nich smak. Dorzuć kostki lodu i całość zalej herbatą. Gotowy napój przyozdób połową plasterka cytryny i listkiem mięty. Jeśli masz ochotę na więcej słodyczy, możesz dodać też płaską łyżeczkę miodu lub inne słodzidło.

2. Czarny las

  • 200 ml cold brew z czarnej herbaty
  • 3 łyżeczki ulubionych owoców jagodowych (jagód, malin, truskawek, jeżyn, porzeczek - możesz także użyć mieszanki)
  • kilka kostek lodu
  • kilka listków bazylii

Do szklanki włóż owoce oraz bazylię i przy użyciu tłuczka barmańskiego (lub końcówki drewnianej łyżki) delikatnie rozgnieć owoce oraz liście, ale uważaj, by nie zrobić z nich papki. Dorzuć kostki lodu i całość zalej herbatą.

3. Białe tropiki

  • 200 ml cold brew z białej herbaty
  • 2 plasterki brzoskwini
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • kilka kostek lodu

Do szklanki wrzuć kostki lodu oraz brzoskwinię. Wlej sok z cytryny i całość zalej naparem. Biała herbata jest bardzo delikatna, dlatego nie potrzebuje mocnego towarzystwa. Brzoskwinia nada jej lekko owocowego aromatu, a sok z cytryny podkręci delikatny, słodki smak.

ZOBACZ TEŻ: Człowiek napędzany wodą - jaką wodę pić?

REKLAMA