Cold brew - mała czarna na zimno
Wbrew skojarzeniom, cold brew kawa nie ma zbyt wiele wspólnego z rozmlecznioną, napakowaną lodami i bitą śmietaną kawą mrożoną, jaką możesz dostać latem w kawiarniach. Cold brew oznacza zaparzanie, a raczej namaczanie (lub profesjonalnie – macerowanie) zmielonej kawy przy użyciu zimnej wody. Jest bardzo modne, zdrowe i banalnie proste do przygotowania w domu. Wystarczy zacząć od wybrania właściwych ziaren.
Cold brew - kawa do lodówki
W metodzie cold brew do wydobycia esencji z ziaren zamiast wysokiej temperatury wody wykorzystuje się długi czas jej działania – dlatego przygotowanie porannej kawy zacznij wieczór wcześniej. Zmiel ziarna na grubą lub średnią gradację – drobinki mają przypominać duże kryształki cukru (drobniej zmielona kawa przeniknie przez filtr i zmętni napój). Możesz wsypać kawę do zwykłego dzbanka lub kupić specjalną butelkę z filtrem do cold brew. Zalej kawę wodą w temperaturze pokojowej (filtrowaną lub mineralną) w proporcji 6 g kawy na każde 100 ml wody. Przykryj dzbanek i zostaw na blacie na 12-24 godziny: sama ocenisz, jak długo macerowana esencja najbardziej Ci smakuje. Teraz tylko przelej kawę przez papierowy filtr (jeśli masz specjalną butelkę, po prostu wyjmij z niej wkład z fusami). Nalej sobie szklaneczkę, a resztę wstaw do lodówki – wytrzyma przynajmniej tydzień.
SPRAWDŹ: Przepisy na świeże soki i koktajle - zdrowie w płynie
Komentarze
~Mila, 2020-03-19 21:35:46
~Gryzelda, 2019-06-22 21:39:01
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?