[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
4.0

Cold brew - kawa parzona na zimno [przepisy]

Nareszcie nadszedł sezon, w którym zamiast budzika masz wpadające przez okno promienie słońca. A zamiast gorącej, porannej kawy orzeźwiającą, „parzoną” na zimno – cold brew.

cold brew

Cold brew - mała czarna na zimno

Wbrew skojarzeniom, cold brew kawa nie ma zbyt wiele wspólnego z rozmlecznioną, napakowaną lodami i bitą śmietaną kawą mrożoną, jaką możesz dostać latem w kawiarniach. Cold brew oznacza zaparzanie, a raczej namaczanie (lub profesjonalnie – macerowanie) zmielonej kawy przy użyciu zimnej wody. Jest bardzo modne, zdrowe i banalnie proste do przygotowania w domu. Wystarczy zacząć od wybrania właściwych ziaren.

Cold brew - kawa do lodówki

W metodzie cold brew do wydobycia esencji z ziaren zamiast wysokiej temperatury wody wykorzystuje się długi czas jej działania – dlatego przygotowanie porannej kawy zacznij wieczór wcześniej. Zmiel ziarna na grubą lub średnią gradację – drobinki mają przypominać duże kryształki cukru (drobniej zmielona kawa przeniknie przez filtr i zmętni napój). Możesz wsypać kawę do zwykłego dzbanka lub kupić specjalną butelkę z filtrem do cold brew. Zalej kawę wodą w temperaturze pokojowej (filtrowaną lub mineralną) w proporcji 6 g kawy na każde 100 ml wody. Przykryj dzbanek i zostaw na blacie na 12-24 godziny: sama ocenisz, jak długo macerowana esencja najbardziej Ci smakuje. Teraz tylko przelej kawę przez papierowy filtr (jeśli masz specjalną butelkę, po prostu wyjmij z niej wkład z fusami). Nalej sobie szklaneczkę, a resztę wstaw do lodówki – wytrzyma przynajmniej tydzień.

SPRAWDŹ: Przepisy na świeże soki i koktajle - zdrowie w płynie

REKLAMA

REKLAMA

Cold brew - energia od rana

Cold brew możesz pić od rana do późnej nocy, jest bowiem świetną bazą koktajli (szczególnie mocniejsza esencja). Zaprzyjaźnieni barmani zachwalali nam łączenie jej z wódką, ginem, whisky, tequilą, mezcalem i wieloma innymi alkoholami. I choć w pełni się zgadzamy, że kawowy drink jest hitem happy hours, jako pismo o ZDROWYM stylu życia podajemy też kilka wersji bez procentów.

ZOBACZ: Jak mieć więcej energii do działania?

Przepisy na cold brew

1. Kawowy shrub

Składniki:

  • cold brew, 50 ml
  • ocet balsamiczny, 25 ml
  • syrop klonowy, 12,5 ml
  • woda sodowa, do pełna

Przygotowanie:

Czym jest tajemniczy tytułowy shrub? To koktajl stworzony na bazie… octu. Niegdyś serwowany jako aperitif – nie tylko ze względu na oryginalny smak, ale i zdrowotne właściwości – wraca do łask, szczególnie w hipsterskich barach. Odrobina octu balsamicznego zapobiega skokom cukru po posiłku, poprawia trawienie i wzmacnia poczucie sytości. Nasza wersja koktajlu jest jeszcze zdrowsza, bo bezalkoholowa.

2. Espresso martini

Składniki:

  • cold brew, 25 ml
  • tequila, 50 ml
  • likier kawowy, 10 ml
  • syrop klonowy, 10 ml
  • angostura, kropla

Przygotowanie:

Cold brew to świetna baza kawowych drinków – jest zdrowsza niż smakowe syropy, zawsze pod ręką (bez czekania na rozgrzanie ekspresu) i nie wymaga rozcieńczania. Zaimponuj swoim gościom, przygotowując kawowe martini. Po prostu wlej wszystkie składniki do shakera, dobrze wstrząśnij i rozlej do kieliszków. James Bond dał nam licencję na ten przepis.

3. Shake mocy

Składniki:

  • cold brew, 200 ml
  • białko, 1 miarka
  • banan
  • płatki owsiane, 1 miarka
  • mleko kokosowe, 100 ml

Przygotowanie:

Kop energii bez dodatku cukru? Delikatniejsza niż zwykła kawa, cold brew pomaga bez traumy przejść do drużyny niesłodzących. Na dodatek jest świetną podstawą proteinowego shake'a. Wystarczy zblendować razem wszystkie składniki – opcjonalnie dodając do nich łyżkę masła orzechowego – i wypić godzinę przed treningiem albo od razu po nim. I jest moc.

4. Kokosowa ice coffee

Składniki:

  • cold brew, 100 ml
  • woda kokosowa, 200-300 ml
  • duże kostki lodu (wolniej rozcieńczą napój)

Przygotowanie:

Cold brew to bez wątpienia bardziej orzeźwiająca dawka kofeiny niż parujące americano. Możesz jednak sprawić, że będzie jeszcze bardziej rześka, dodając do napoju bogatą w elektrolity wodę kokosową w proporcji 1:2 albo 1:3 – sama zdecyduj, jak bardziej Ci smakuje. Użyj nieco mocniejszej esencji, bo lód rozcieńczy napój. Pobłogosławisz tę mrożoną kawę rankiem po ciężkim treningu albo po... imprezie.

ZOBACZ TEŻ: Jak parzyć kawę? Poznaj 6 sposobów


Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij