Przepis na zupę marchwiowo-kokosową
Potrzebujesz: wody kokosowej
- porcje: 4
- kcal: 200
- tłuszcz: 3 g
- czas: 25 min
Lista zalet wody kokosowej jest długa, ale jej słono-słodki smak i śliska konsystencja nie wszystkim przypadają do gustu. „Powoduje je zawartość soli potasowej, czyli tego samego składnika, który zawierają wodorosty, i większość ludzi potrzebuje słodkich dodatków, żeby go zneutralizować” – wyjaśnia profesor Barry Smith z Centre for the Study of the Senses at the University of London. Dlatego do zupy dodajemy kardamon i batata, które zrównoważą słony smak wody kokosowej.
Składniki
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 450 g obranej i posiekanej w kostkę marchwi,
- 1 słodki ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę,
- 1 posiekana cebula,
- 1 łyżka obranego i posiekanego imbiru,
- 750 ml bulionu warzywnego,
- 500 ml wody kokosowej,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 1-2 łyżeczki przyprawy curry,
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu.
Sposób przygotowania
1. Na średnim ogniu podgrzej olej na patelni. Wrzuć marchew, batata i cebulę. Przykryj i duś, aż zmiękną, od czasu do czasu mieszając.
2. Dodaj imbir, zamieszaj i podsmażaj przez minutę. Dodaj bulion warzywny i doprowadź do wrzenia. Częściowo przykryj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
3. Przelej całość do blendera i zmiksuj na gładką masę. Dolej wodę kokosową i miksuj dalej. Przelej zupę do garnka, dodaj sok z limonki, curry i kardamon. Zamieszaj i podgrzej. Dekoruj czerwoną papryką, bazylią lub szczypiorkiem.