Dynia (Cucurbita L.) to jednoroczna roślina spokrewniona z cukinią, melonem czy ogórkiem, gdyż wszystkie te warzywa należą do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Nie wszystkie dynie są jadalne, niektóre hoduje się jedynie w celach ozdobnych. Nie wszystkie też są pomarańczowe - istnieją odmiany białe, niebieskie, zielone czy czerwone. Odmian dyń jest ponad 20, ale do najpopularniejszych zalicza się dynie: hokkaido, piżmowe, zwyczajne oraz olbrzymie.
Dynia ma niską kaloryczność (100 g dyni to jedyne 34 kcal), ale bogactwo prozdrowotnych składników. Jedna porcja pomarańczowego warzywa dostarczy Ci 100% dziennego zapotrzebowania witaminy A oraz sporą dawkę witaminy E, C, a także składników mineralnych takich jak: wapń, magnez, potas i selen oraz kwas foliowy i niacynę.
Przywędrowała do nas z Ameryki Środkowej. To tam uprawiano ją do tysięcy lat i ceniono nie tylko za smak, ale również właściwości prozdrowotne. Dynia jest wyjątkowym warzywem także pod względem kulinarnej wszechstronności, bo z jej miąższu powstają pożywne zupy, burgery czy ciasta, pestki dyni sprawdzają się zarówno jako przegryzka, jak i dodatek do sałatek, a z kolei bardzo zdrowy olej przyda się do przygotowania dressingu do sałatek.
Co zrobić z dyni?
Gdy nadchodzi sezon na dynię, warto go wykorzystać na maksa. Dynia jest zdrowa, smaczna i idealnie odnajduje się zarówno w daniach na słono, jak i na słodko. Co zrobić z dyni? Oto ona, królowa jesieni i 10 przepisów na wykorzystanie jej zalet w kuchni.
