Mieszkamy w części świata, w której dorośli są najlepiej przystosowani do trawienia mleka, a mimo to szacuje się, że z przyswajaniem laktozy może nie radzić sobie aż do 32% Polek i Polaków. „Takie osoby po wypiciu mleka mogą cierpieć na bóle brzucha, wzdęcia czy nawet biegunki” – mówi Aneta Łańcuchowska, dietetyk z Poradni Dietetycznej „hälsa”.
Mleko może powodować podobne reakcje u osób uczulonych na kazeinę. Oskarża się je też o powodowanie alergii i wywoływanie trądziku. Zawiera jednak cenne składniki odżywcze, takie jak wapń, witaminę D i białko.
Jeśli więc chcesz wykreślić je z menu, powinnaś znaleźć solidny zamiennik. Może nim być mleko roślinne, pod warunkiem że wybierzesz wersję naturalną, a nie smakową, która zawiera niepotrzebne kalorie. Pamiętaj, że wapń jest do niego dodawany sztucznie, jest więc gorzej przyswajalny niż w zwykłym mleku.
Mleko migdałowe
Produkt: mleko migdałowe Alpro,
W 100 g: 24 kcal, 1,1 g tłuszczu (0,1 g nasyconych), 3 g węglowodanów (3 g cukrów), 0,5 g białka, 120 mg wapnia, 150 mg sodu, 0,2 g błonnika
Smak: Kremowy, mocny i nieco orzechowy, ze słodką nutą.
Za: Zawiera najmniej kalorii oraz sporą dawkę witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem i chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV. Jest również bogate w wapń, witaminę A i D.
Przeciw: Wprawdzie migdały są dobrym źródłem błonnika i białka, jednak samo mleko zawiera jedynie śladowe ilości tych substancji (powstaje poprzez moczenie w wodzie zmielonych orzechów). Ma też sporo sodu.
Najlepsze do: kawy, smoothies, płatków zbożowych.
Mleko owsiane
Produkt: Mleko owsiane z wapniem Natumi
W 100 g: 49 kcal, 1,3 g tłuszczu (0,2 nasyconych), 8,6 g węglowodanów (4,5 g cukrów), 0,7 g białka, 0,04 g sodu, 0,5 g błonnika, 120 mg wapnia
Smak: Wodniste, delikatne, lekko słodkie.
Za: Zawiera sporo witamin i minerałów, a także podobną ilość wapnia co mleko krowie. Jest nim sztucznie wzbogacane, więc potrząśnij kartonem przed nalaniem, bo dodany wapń osadza się na dnie.
Przeciw: Ma niewiele białka, może wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych na gluten.
Najlepsze do: gotowania i wypieków, coraz bardziej popularne jako dodatek do kawy.
Mleko kokosowe
Produkt: Mleko kokosowe Bio Dr Georg
W 100 g: 143 kcal, 16 g tłuszczu, 5 g węglowodanów (6 g cukrów), 2 g białka
Smak: Pełny, kremowy i, cóż, po prostu kokosowy.
Za: Połowa tłuszczu to kwas laurynowy, który poprawia pracę układu immunologicznego i korzystnie wpływa na skórę. Owszem, to tłuszcz nasycony, ale badania wykazują, że podnosi głównie poziom dobrego cholesterolu HDL.
Przeciw: Jest zdecydowanie najbardziej kaloryczne spośród całej stawki. Ze względu na rodzaj tłuszczu są to jednak dobrze zainwestowane kalorie.
Najlepsze do: pieczenia i gotowania, zup, deserów, napojów mlecznych. Jest świetnym zagęszczaczem różnych potraw.
Mleko ryżowe
Produkt: Mleko ryżowe Alpro
W 100 g: 61 kcal, 1,2 g tłuszczu (0,2 g nasyconych), 12,2 g węglowodanów (5 g cukrów), 0,2 g białka, 0,04 g sodu, 120 mg wapnia
Smak: Lekkie i słodkie.
Za: Sporo węglowodanów. Szklanka napoju przed wizytą w klubie fitness da Ci energię do ćwiczeń. Do tego zawiera witaminy B i D.
Przeciw: Mało białka i najwyższa w zestawieniu zawartość węglowodanów przy braku błonnika. Jeśli chcesz pozbyć się paru kilogramów, lepiej jest jeść węglowodany złożone z produktów pełnoziarnistych, które zawierają błonnik.
Najlepsze do: wypieków i naleśników. Jego naturalna słodycz idealnie dopełni wszelkiego rodzaju desery. Możesz pić bez dodatków.
Mleko sojowe
Produkt: Mleko sojowe Natumi
W 100 g: 53 kcal, 1,9 g tłuszczu (0,3 g tłuszczów nasyconych), 5,7 g węglowodanów (4,9 g cukrów), 3,3 g białka, 0,05 g sodu, 0,2 g błonnika
Smak: Nieco słodkie. Niektóre odmiany mają delikatny posmak tofu.
Za: Zawiera prawie tyle samo protein, co mleko krowie, oraz roślinne związki, które mogą przyczyniać się do obniżania poziomu cholesterolu.
Przeciw: Soja u relatywnie wielu osób powoduje reakcje alergiczne, a niektóre badania pokazują, że może przyczyniać się do rozwoju raka piersi. Inne badania jednak tego nie potwierdzają.
Najlepsze do: kremowych zup, sosów, zapiekanek i innych pikantnych dań. Odmiany z dodatkiem wanilii są świetne do kawy czy herbaty albo po prostu pite ze szklanki.
tekst: Michał Gołębiewicz
WH 02/2013
Komentarze
~Michał, 2019-01-06 16:05:03
~arekmarek, 2017-03-26 21:39:14
~Becia, 2016-05-31 11:14:23
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?