[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
2.9

Co nas kręci w lodach?

Lody włoskie, gałkowe, na patyku... Bardziej niż dla ochłody są dla przyjemności. Tylko ile kalorii mają lody? Wliczając dodatki – całkiem sporo, ale jak na taką rozkosz, koszt jest niewielki.
fot. Africa Studio 2014/shutterstock.com fot. Africa Studio 2014/shutterstock.com

Ile gałek?

Lekką konsystencję lody włoskie uzyskują przez napowietrzenie – nawet 45% objętości takiego deseru to powietrze. Jedząc je oczami, najesz się bardziej niż gałkowymi – te są bardziej zbite. Lody mleczno-owocowe mają w składzie ok. 2,5 g tłuszczu, śmietankowe ok. 8%. W jednej gałce jest ok. 2 łyżeczek cukru.

Smaki i dodatki

Jak wynika z danych TNS OBOP, Polacy najczęściej sięgają po lody śmietankowe (dla ponad 30% to ulubiony smak). Lepiej jednak wybierać te mleczno-owocowe. Śmietankowe mają nawet o 1/3 więcej kalorii niż lody owocowe. Dwie śmietankowe gałki to około 165 kcal, nie wliczając w to czekoladowej polewy i posypki.

Wafelek czy pucharek?

Lekki z pozoru wafel (waży zaledwie kilka gramów) w prawie 80% składa się z węglowodanów. Jego kaloryczność stanowi niewielką część ładunku energetycznego całego deseru, chyba że w środku oblany jest utwardzoną, słodką polewą. Zrezygnuj z wafla, jeśli się odchudzasz lub jesteś na diecie bezglutenowej.

Ukręć sobie zdrowe lody

A raczej orzeźwiający sorbet. Zmieszaj 300 ml soku pomarańczowego i 300 ml wody. Przelej to wszystko do kubeczków po jogurtach. Wsadź w nie drewniane lub plastikowe patyczki i włóż do zamrażalnika. Przy odrobinie cierpliwości uzyskasz w ten sposób lody na patyku bez dodatku chemii, za to ze sporą dawką witaminy C – a ta, jak wiadomo, przeciwdziała starzeniu.

Zdrowe słodycze istnieją. Z naszymi prostymi przepisami zrobisz je sama: 10 przepisów na dietetyczne słodkości.

WH 02/2014

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij