Co lepsze: kawa czy energetyk? [Zapytaj WH]

Chcesz się pobudzić? Zobacz, co wybrać.

Shutterstock

Kawa

Nie dość, że kawa przyspieszy pracę Twojego umysłu, a nawet poprawi efekty treningu, to jest do tego jeszcze mniej kaloryczna. No chyba że wybierzesz taką ze słodką polewą i bitą śmietaną. Poza tym nie można zapomnieć o zawartych w niej antyoksydantach. A energy drink? Sztuczne słodziki, masa cukru i ewentualne poddenerwowanie, jeżeli wypijesz go zbyt szybko, dostarczając sobie naraz zbyt dużą dawkę kofeiny.

ZOBACZ TEŻ: Jak urozmaicić kawę? 6 pomysłów

Jeżeli staram się o dziecko, czy powinnam zrezygnować z picia wina i jedzenia sushi?

„Alkohol, w każdej postaci i ilości, jest trucizną dla rozwijającego się w łonie dziecka - mówi dr Tomasz Fuchs, ginekolog pracujący w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym we Wrocławiu. - Dlatego jeżeli podejrzewasz, że możesz być w ciąży, powstrzymaj się od jego spożywania do wyjaśnienia sytuacji”. Zwłaszcza że testy ciążowe, szczególnie te wykonywane z krwi, są w stanie potwierdzić ciążę bardzo szybko, nawet kilka dni przed terminem spodziewanej miesiączki. Co się tyczy sushi, „w ciąży należy unikać potraw nieprzetworzonych termicznie - dodaje dr Fuchs. - Prawdopodobieństwo zakażenia pasożytami, które mogą znajdować się w owocach morza czy rybach, jest niewielkie. Chodzi raczej o ich ciężkostrawność i zaburzenia pracy przewodu pokarmowego”. Te bowiem zdarzają się często, szczególnie w pierwszych tygodniach ciąży.

Mam masywne łydki i bardzo mi się to nie podoba. Jak trenować?

„Twoich łydek nie powiększy pływanie, bieganie czy też chodzenie po bieżni” – zapewnia prof. Tadeusz Stefaniak z wrocławskiej Akademii Wychowania Fizycznego. Mogą to natomiast zrobić ćwiczenia skocznościowe czy wspięcia na palce. Jeśli będziesz je wykonywać na stojąco – rozwiniesz mięśnie brzuchate łydki, poszerzając środkową część podudzi. Natomiast unoszenie pięt w siadzie kształtuje mięśnie płaszczkowate, co powiększa z kolei dolną część łydek. Rozwiązanie? „Ćwiczenia gibkościowe, rozciągające i wydłużające zarówno brzuśce, jak i przyczepy mięśniowe” – radzi prof. Stefaniak. Szczególnie jedno jest warte Twojej uwagi. Oprzyj się o krzesło lub ławkę, jakbyś chciała zrobić pompkę. Wyciągnij daleko nogi, po czym raz jedną, raz drugą podeszwę stopy staraj się łączyć z podłogą. Wykonuj po 20-25 powtórzeń na stronę, trenuj 3-4 razy w tygodniu. Ćwicz sumiennie, a z pewnością zobaczysz różnicę. Twoje nogi w szpilkach będą wyglądać obłędnie.

SPRAWDŹ: Ćwiczenia na nogi - TOP 10

Słyszałam, że picie alkoholu i soku z marchwi może prowadzić do problemów z wątrobą. To prawda?

Teoretycznie tak, ale żeby rzeczywiście sobie zaszkodzić, musiałabyś codziennie nadużywać alkoholu i do tego wypijać pół litra soku z marchwi. „Zawiera on beta-karoten, który jest magazynowany nie tylko w tłuszczu podskórnym, ale i w wątrobie - mówi dr Marek Szołtysik z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. – Wątroba pracuje również aktywnie podczas utylizowania alkoholu”. Dlatego takie połączenie może być dla niej nadmiernie obciążające i prowadzić do stłuszczenia. Jednak, zdaniem dr. Szołtysika, zdecydowanie częstszym problemem jest przyjmowanie nadmiernych dawek witamin A, D, E i K, które są rozpuszczalne w tłuszczach i również zatrzymują się w wątrobie. Do takiego zjawiska dochodzi, gdy prowadząc zrównoważoną dietę, dodatkowo stosujesz suplementy. Pierwszym objawem ich nadmiaru w organizmie są m.in. wzdęcia.

SPRAWDŹ TEŻ: Oczyszczający i pyszny koktajl z ananasa po treningu

Czy sałatę należy rzeczywiście rwać palcami, ponieważ krojąc nożem, pozbawia się ją witamin?

„To teoria, która nigdy nie została potwierdzona naukowo – mówi Aneta Łańcuchowska z Poradni Dietetycznej hälsa. – To nie kontakt z metalowym nożem może być przyczyną wytracania witaminy C z sałaty, lecz np. dostęp tlenu do tkanki roślinnej podczas krojenia”. Dlatego im większe kostki czy kawałeczki, tym więcej witamin zostanie w przygotowywanym przez Ciebie posiłku. Obieranie warzyw najlepiej ograniczyć do niezbędnego minimum także z innego powodu. Wiele składników odżywczych znajduje się tuż pod skórką. Dlatego nie zdejmuj zewnętrznej warstwy z cukinii, bakłażanów czy młodych marchewek, lecz dokładnie umyj ją szczoteczką w ciepłej wodzie.

Dobrym pomysłem jest, jeśli masz czas, gotować warzywa w całości, a ciąć je dopiero po wyjęciu z wody. Jeszcze lepszym – przygotowywać potrawy na parze. Wtedy straty witamin są zdecydowanie najmniejsze. Szukasz jeszcze dodatkowych pomysłów na zachowanie składników odżywczych? Trzymaj warzywa i owoce z dala od miejsc nagrzanych, do których dostęp mają promienie słońca. Zdecydowaną większość z nich schowaj w lodówce. Poza nią powinny zostać egzotyczne owoce, pomidory, rośliny strączkowe, ogórki oraz cukinia.

ZOBACZ TEŻ: Czy pijąc napoje light można schudnąć?

REKLAMA